Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Σε ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας προσβλέπουν Ελλάδα και Ιράν. Τι συζήτησαν Σκουρλέτης - Zamaninia


 Με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου του Ιράν, Amir Hossein Zamaninia συναντήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο νέος Πρέσβης του Ιράν στην Αθήνα, Majid Motallebi Shabestari, συνοδευόμενος από στελέχη της πρεσβείας, ενώ από την ελληνική πλευρά, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Τεχεράνη, Γιώργος Αϋφαντής, ο Διπλωματικός Σύμβουλος του ΥΠΕΝ, Νίκος Γιωτόπουλος και η ειδική συνεργάτης του υπουργού, Μαργαρίτα Σύρκου.

Τη συνάντηση απασχόλησαν οι...
δυνατότητες ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, στο φόντο της άρσης του εμπάργκο που αντιμετώπιζε το Ιράν και στη βάση των ιδιαίτερα φιλικών διμερών σχέσεων, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνάντησης.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν ζητήματα προμήθειας πετρελαίου, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για τους τομείς του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ. Αναφορές έγιναν επίσης, στο ζήτημα των οικονομικών εκκρεμοτήτων ανάμεσα στα ΕΛΠΕ και στην κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, την NIOC, που προέκυψε  από την επιβολή του εμπάργκο, η άρση του οποίου προσφέρει τη δυνατότητα τακτοποίησής του.

H ιρανική πλευρά επιβεβαίωσε τη διάθεση για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών και την ανάπτυξη πολύπλευρης συνεργασίας τόσο στο οικονομικό, όσο και στο διπλωματικό πεδίο.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε θέση εκκίνησης για μια νέα πορεία και ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, αλλά και η βούληση, για την πραγματοποίηση ενός ακόμη βήματος στις διμερείς σχέσεις τους. Εκτίμησε, επίσης, ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη «γέφυρα» ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ιράν.

Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΛΠΕ και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν, NIOC.

Νωρίτερα, το Energypress έγραφε:

Εάν παρακολουθήσει κάποιος στα διεθνή ΜΜΕ τις ειδήσεις για τον κλάδο πετρελαίου θα διαπιστώσει ότι το κυρίαρχο θέμα των ημερών που επηρεάζει άμεσα τη διαμόρφωση των τιμών του μαύρου χρυσού είναι η επιστροφή του Ιράν στις αγορές. Μάλιστα στελέχη, υπουργοί και εκπρόσωποι της Τεχεράνης, στην κυριολεξία οργώνουν τον κόσμο, σε αναζήτηση ενδιαφερομένων για το αργό πετρέλαιο που ήδη βρίσκεται στις δεξαμενές των πλοίων του Ιράν. Προχθές μάλιστα ο πρόεδρος της χώρας Ρουχανί και ο υπουργός πετρελαίων Ζανγκανέχ βρέθηκαν στο φόρουμ του Νταβός, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας όχι μόνο με τις χώρες αγοραστές πετρελαίου αλλά και με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, που έδωσαν το παρών. Τέτοιου είδους επαφές έγιναν σε πολλά επίπεδα και θυμίζουμε τη συνάντηση του ισχυρού άνδρα της BP Bob Dudley με τον Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο τον αγωγό TAP.

Με τις πληροφορίες λοιπόν να μιλούν για τουλάχιστον 30 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού αργού να είναι έτοιμα προς εξαγωγή, σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του υπουργού ενέργειας Π. Σκουρλέτη και της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων, με τον αναπληρωτή υπουργό πετρελαίου Αμίρ Χοσείν Ζαμαμίνια, που θα συνοδεύεται από στελέχη της National Iranian Company.

Και έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών που ξεκινά τις επαφές της η Τεχεράνη προκειμένου να αποκαταστήσει τις εμπορικές της σχέσεις, που διεκόπησαν απότομα με την επιβολή των διεθνών κυρώσεων τον Ιούνιο του 2012. Εκείνη την εποχή το Ιράν ήταν ένας από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της χώρας καλύπτοντας περίπου το 20 έως 30% των αναγκών της χώρας σε αργό πετρέλαιο, ενώ και τα δύο ελληνικά διυλιστήρια επωφελούνταν από τους ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής που έκαναν ακόμη πιο ελκυστικό το ιρανικό αργό.

Αυτήν ακριβώς τη σχέση που έφερνε περί τα 140 χιλιάδες βαρέλια ιρανικού αργού να διυλίζεται στον Ασπρόπυργο και τους Αγίους Θεοδώρους, αναμένεται να αποκαταστήσει η σημερινή συνάντηση, μετά και την επίσημη άρση του εμπάργκο στο Ιράν που επικυρώθηκε την περασμένη Κυριακή.

Βεβαίως υπάρχει πάντα σε εκκρεμότητα το θέμα της οφειλής των ΕΛΠΕ το οποίο κυμαίνεται πέριξ των 600 εκατομμυρίων δολαρίων ανάλογα με την προσέγγιση. Για το θέμα έχουν ήδη υπάρξει επαφές δύο φορές στις επισκέψεις που έγιναν από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ στο Ιράν και εκφράζεται αισιοδοξία ότι τελικά θα βρεθεί κοινός τόπος.

Μετά τις προηγούμενες επαφές των δύο πλευρών πάντως είχαν ακουστεί αρκετά σενάρια για τον τρόπο αποπληρωμής και τις πιθανότητες αυτός να περιλαμβάνει και άλλες μορφές συνεργασίας όπως για παράδειγμα την μετοχική είσοδο της NIOC στα ΕΛΠΕ. Τα σενάρια αυτά ωστόσο διαψεύστηκαν επισήμως από το μεγαλύτερο μέτοχο του ομίλου (όμιλος Λάτση). Η αλήθεια είναι ότι η προέλευση των διαρροών (Ιράν) εκφράζει περισσότερο την επιθυμία της Τεχεράνης να αξιοποιήσει σε διάφορες επενδύσεις εκτός Ιράν τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν το επόμενο διάστημα στα ταμεία της από παλιά χρέη που δεν πρόλαβαν να πληρωθούν λόγω εμπάργκο, παρά κάποια συμφωνία.

Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ιράν με την άρση του εμπάργκο αποκτά πρόσβαση σε περίπου 56 δισ. δολάρια κατασχεμένα κέρδη από την πώληση πετρελαίου , ενώ η άρση των περιορισμών ανοίγει το παράθυρο για πωλήσεις πετρελαίου αξίας 150 εκατ. δολαρίων ημερησίως

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου