Την παράταση κατά ένα εξάμηνο της συμφωνίας αγοραπωλησίας (SPA) που έχουν υπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ και η Αζερική SOCAR για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, συμφωνία που έληγε στις 21 Δεκεμβρίου, αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι δύο πλευρές.
Ο χρόνος της παράτασης θεωρείται αρκετός για να έχει ολοκληρωθεί το deal που «ταλαιπωρεί» τις δύο πλευρές από το 2013, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το Due Dilligence στο ΔΕΣΦΑ για την παραχώρηση, εκ μέρους των Αζέρων, τουλάχιστον του 17% σε κάποιον από τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή στην SNAM, ή την κοινοπραξία της βελγικής Fluxys και της ισπανικής Enagas. Η παραχώρηση αυτή θα ανοίξει το δρόμο για να δώσει την έγκρισή της η Κομισιόν για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους και έτσι να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση.
Παρόλα αυτά, για να υπάρξει συμφωνία των Αζέρων με τους ενδιαφερόμενους για το 17%, πρέπει να προηγηθεί ο...
καθορισμός των νέων τιμολογίων χρήσης του δικτύου, ο οποίος έχει καθυστερήσει σημαντικά. Η καθυστέρηση αποδίδεται στο γεγονός ότι τα στοιχεία κοστολογίου οδηγούν σε αυξήσεις των τιμολογίων σε ποσοστά πάνω από 40%, γεγονός που κάνει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναζητά τρόπους επανακαθορισμού των δεδομένων. Τρόπους, συγκεκριμένα, για την αλλαγή του υφιστάμενου κανονισμού τιμολόγησης.
Το «αγκάθι» που καλείται να ξεπεράσει ο κ. Σκουρλέτης σχετίζεται βεβαίως με το γεγονός ότι η SOCAR έχει συναρτήσει το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ στην προσφορά της για το 66% του ΔΕΣΦΑ με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία τιμολόγησης η οποία εγγυάται ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο που καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες της εταιρείας και ποσοστό απόδοσης κεφαλαίων 11% περίπου.
Σύμφωνα πάντως με το χρονοδιάγραμμα, η αξιολόγηση από τους "μνηστήρες" των στοιχείων που παρουσιάζονται στο Due diligence θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου, και αμέσως μετά θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για το τίμημα. Σε εκείνη τη φάση είναι καθοριστική η απόφαση για τα τιμολόγια δικτύου του ΔΕΣΦΑ, αφού χωρίς αυτά δεν μπορεί να καθοριστεί ακριβές τίμημα εξαγοράς από τους ενδιαφερόμενους.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον των δύο διεκδικητών για το μειοψηφικό ποσοστό του ΔΕΣΦΑ δεν έχει μόνον επενδυτική χροιά (σσ: δηλαδή το εγγυημένο σταθερό έσοδο από τη τιμολόγηση δικτύου που θα εισπράττει ο αγοραστής) αλλά και στρατηγική. Τόσο οι Fluxys – Enagas όσο και η SNAM, βλέπουν τη συμμετοχή στον ΔΕΣΦΑ ως ένα άνοιγμα μιας "ανατολικής πύλης" που θα τους επιτρέψει να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις τους για ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σίριαλ
Το κεφάλαιο ΔΕΣΦΑ αποτελεί ένα από τα πιο μακριά σίριαλ του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί από το 2013, αλλά στη συνέχεια προέκυψε πρόβλημα στην τελική του έγκριση και ολοκλήρωση από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Στην ουσία, η SOCAR, που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό, έπρεπε να μεταβιβάσει ένα ποσοστό τουλάχιστον 17% σε άλλη εταιρεία, κατά προτίμηση ευρωπαϊκή, η οποία να έχει εμπειρία στην διαχείριση δικτύου φυσικού αερίου.
Ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν υπήρξε το παραμικρό επενδυτικό ενδιαφέρον, από την υπογραφή του Μνημονίου του Αυγούστου και μετά, τα δεδομένα άλλαξαν και υπήρξε πολύ σημαντικό ενδιαφέρον.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου