Ό,τι "κέρδισε" η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα με τη συμφωνία των τριτοβάθμιων εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) για μία μικρή -προσωρινή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5%-1% κινδυνεύει να το χάσει από την αντίδραση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλά και των τοπικών επιμελητηρίων και βιομηχανικών ενώσεων.
Την χθες ίδια στιγμή κάθε άλλο παρά δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η υποστήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο κυβερνητικό προσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι συγκλήθηκε το εν λόγω "σώμα" προκειμένου να ενημερωθεί παραπέρα για το νέο Ασφαλιστικό. Στο πέρας της εν λόγω συνεδρίασης...
η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου δήλωσε πως "από την συζήτηση, τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις επισημάνθηκαν σημεία που απαιτούν περαιτέρω τεχνική επεξεργασία, όπως εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών".
Στα "σκαριά" 48ωρη Γενική Απεργία
Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, είναι προγραμματισμένο ένα "μίνι συνέδριο" της ΓΣΕΕ για να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο κυβερνητικό προσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η τριτοβάθμια εργατική συνδικαλιστική οργάνωση προσανατολίζεται στην οργάνωση μίας 48ωρης Γενικής Απεργίας προς τα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου.
Παρόμοια τροχιά αποφασίστηκε χθες σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Πρώτος σταθμός θα είναι η οργάνωση συλλαλητηρίου το Σαββάτο 16 Ιανουαρίου 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια. Σήμερα, επίσης, αναμένεται να γίνει συνάντηση μεταξύ των ηγεσιών των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στο ΙΚΑ και στους άλλους ασφαλιστικούς φορείς (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και ΠΟΠΟΠΚ) για την πραγματοποίηση στάσης εργασίας την άλλη εβδομάδα.
Άλλη στάση σε σχέση με εκείνη των τριτοβάθμιων οργανώσεων των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) έχουν τηρήσει τα τοπικά επιχειρηματικά επιμελητήρια, αλλά και οι τοπικές βιομηχανικές ενώσεις.
Εντείνονται οι αντιδράσεις των επιμελητηρίων, των βιομηχανικών ενώσεων αλλά και των αυτασφαλισμένων
Χθες με επιστολή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας προς τον Υπουργό Εργασίας και τον ΥΠΟΙΚ δήλωνε "η αύξηση του μη μισθολογικού κόστους, που ήδη είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, έστω και προσωρινή, δεν θα επιφέρει τα αναμενόμενα εισπρακτικά αποτελέσματα και θα συμβάλλει στην ενθάρρυνση της αδήλωτης εργασίας και της απόκρυψης φορολογητέων εισοδημάτων".
Από την περασμένη Παρασκευή , δηλαδή μία μόλις μέρα μετά τη συμφωνία του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τοποθετήθηκε ανοικτά εναντίον της συγκατάθεσης των ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ στην αύξηση των εισφορών δηλώνοντας πως "η επιμελητηριακή κοινότητα και ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αντίθετοι με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως άλλωστε και με κάθε άλλο μέτρο που αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια απομειώνει την ανταγωνιστικότητά τους και της ελληνικής οικονομίας κατ’ επέκταση".
Αμέσως μετά, τη σκυτάλη πήρα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς Δημήτρης Μαθιός, ο οποίος με επιστολή του στα μέλη του Συνδέσμου ανέφερε πως "η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 1 - 1,5% μας βρίσκει αντίθετους.
Είναι καταστρεπτική για τις επιχειρήσεις μας όσο συνεχίζονται τα capital controls μαζί με την έλλειψη ρευστότητας και την κακή πορεία στην οικονομία".
Αναβρασμός επικρατεί την ίδια ώρα και στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα κληθούν να σηκώσουν ως επί τω πλείστον το "φορτίο" του ασφαλιστικού χαρατσιού του 20% και συγκεκριμένα ο ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι). Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη διοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων του ΟΑΕΕ, αλλά και στον ΕΤΑΑ.
Εξάλλου, από σήμερα ξεκινά η τριήμερη αποχή (12-14 Ιανουαρίου) των δικηγόρων που αποφάσισε η Ολομέλεια των προέδρων των Συλλόγων τους.
ΠΗΓΗ:capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου