Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Μπήκαμε στη χρονιά του... Bail - In


Με τρεις ημέρες καθυστέρηση, λόγω των αργιών στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, οι τράπεζες από σήμερα "ζουν" την εποχή των δύσκολων αποφάσεων για τους "ανασφάλιστους" μετόχους, δανειστές και καταθέτες τους: Η Οδηγία BRRD, η γνωστή και ως bail – in, είναι πλέον σε εφαρμογή.

Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα κάθε "δυσκολία" στα κεφάλαια των τραπεζών θα αντιμετωπίζεται εις βάρος των "δανειστών" τους και σ' αυτούς περιλαμβάνονται πέραν των μετόχων, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες πέραν του ποσού των 100 χιλ. ευρώ. 

Ήδη το SRB, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, που έχει συσταθεί και από σήμερα είναι σε λειτουργία, σύμφωνα με...
χθεσινοβραδινό δημοσίευμα των FT, προκήρυξε διαγωνισμό για την "αγορά" συμβουλευτικών υπηρεσιών που θα αφορούν στην εκκαθάριση τραπεζών. 

Και σύμφωνα με το "ποσό" των υπηρεσιών που στοχεύει να αγοράσει εκτιμάται ότι για την περίοδο 2016 - 2020 έχει κάνει πρόβλεψη για εκκαθάριση 10 περίπου τραπεζών. Το ποσό αυτό όμως όπως διευκρινίσθηκε από το SRB μπορεί να αυξηθεί αν χρειασθεί και δεν συνδέεται με συγκεκριμένες προγραμματισμένες ανάγκες...

Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίησή τους μετά τα stress test και από την άποψη αυτή "προηγούνται" των άλλων συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών οι οποίες θα πρέπει να περάσουν (μαζί με τις ελληνικές) τον νέο κύκλο stress test το 2016. 

Είναι 129 το σύνολο, ήτοι έξι περισσότερες από τον προηγούμενο κύκλο, αφού προστέθηκαν οκτώ και έφυγαν δύο από την "κατηγορία" των συστημικών.

Για τις ελληνικές τράπεζες βέβαια τα σημεία προσοχής παραμένουν δύο: το ύψος των καταθέσεων και η ανακτησιμότητα των κόκκινων δανείων.

Όσον αφορά τις καταθέσεις, τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος δεν συνιστούν αισιοδοξία καθώς τον μήνα Νοέμβριο οι καταθέσεις είχαν συρρικνωθεί στα 120,9 δισ. ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 12ετίας. 

Όσον αφορά την ανακτησιμότητα των "κόκκινων δανείων" οι υπολογισμοί –οι σχετικά αισιόδοξοι– κάνουν λόγο για ανάκτηση ποσού της τάξης των 35 – 40 δισ. ευρώ από το σύνολο των 117 δισ. ευρώ. 

Αλλά ο ρυθμός αυτός συνδέεται με μία σχετικά ομαλή πορεία της οικονομικής δραστηριότητας και οπωσδήποτε σταθερή μείωση της ανεργίας, προϋποθέσεις που προς το παρόν δεν μπορούν να προβλεφθούν ως σταθερές.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε μία από τις βασικές προβλέψεις του νέου πλαισίου λειτουργίας των ανακεφαλαιωμένων τραπεζών είναι η αξιολόγηση των διοικήσεών τους στο επόμενο εξάμηνο όσον αφορά την αποδοτικότητά τους στην διαχείριση της υπόθεσης των "κόκκινων δανείων". 

Άλλωστε το χρονικό διάστημα που έχει προβλεφθεί για την αξιολόγηση των διοικήσεων συμπίπτει με την προετοιμασία των τραπεζών για τα επόμενα stress test και θα αποτελέσει βάση για τις οποιεσδήποτε περαιτέρω διοικητικές αλλαγές. 

Από σήμερα λοιπόν όλες οι ευρωτράπεζες, μαζί και οι ελληνικές, έχουν μπει στην εποχή του Bail – In, όπου τα όποια "λάθη ή ατυχήματα" στην διαχείριση θα πληρώνονται από τους μετόχους και τους δανειστές τους και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό...


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου