Το μερίδιο του ΟΠΕΚ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου οδεύει συρρικνούμενο και το 2020 θα είναι μικρότερο από εκείνο του 2016, καθώς η παραγωγή των ανταγωνιστών του επιδεικνύει αντοχή στις χαμηλές τιμές. Οξύνονται, έτσι, οι τριβές στους κόλπους του διεθνούς καρτέλ καθώς οι χώρες–μέλη του διαφωνούν σε ό,τι αφορά την ορθότητα της στρατηγικής του.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ, το 2020 η ζήτηση για το αργό που παράγουν τα μέλη του θα έχει περιοριστεί στα 30,70 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Παράλληλα, προβλέπει πως η ζήτηση το 2016 θα είναι 30,90 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Αυτό σημαίνει πως το 2020 η ζήτηση θα είναι κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα χαμηλότερη από τη σημερινή παραγωγή του. Τις εκτιμήσεις του αναφέρει...
ο ΟΠΕΚ στην ετήσια έκθεσή του για το 2015, στην οποία τονίζει πως η μεσοπρόθεσμη εικόνα έχει βελτιωθεί καθώς στο τέλος του 2014 προέβλεπε ότι έως το 2020 θα έχει μειωθεί η ζήτηση για το δικό του πετρέλαιο στα 29 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Αρχικά ο ΟΠΕΚ υποτιμούσε τον αντίκτυπο από την αυξημένη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, μολονότι παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως ενδέχεται να είναι «σημαντικός» στην ετήσια έκθεσή του το 2012. Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ αποδείχτηκε βιώσιμη χάρη στις υψηλές τιμές στις οποίες πωλούνταν ο «μαύρος χρυσός» επί πολλά χρόνια, και τις οποίες στήριζε ο ΟΠΕΚ με την πολιτική μείωσης της παραγωγής.
Σήμερα το καρτέλ πετρελαίου παραδέχεται πως πολλά από τα σχέδια εκμετάλλευσης σχιστολιθικών υδρογονανθράκων είναι βιώσιμα ακόμη και με χαμηλές τιμές. Προβλέπει, άλλωστε, μόνο μια ελαφρά ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, που εκτιμά ότι θα αυξάνονται κατά περίπου 5 δολάρια ανά έτος, για να φτάσουν το 2020 στα 80 δολάρια το βαρέλι.
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου