Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Ισπανοβελγικό ενδιαφέρον για ΔΕΣΦΑ


Δύο ακόμη σημαντικές ευρωπαϊκές εταιρείες από το χώρο των υποδομών φυσικού αερίου εκδήλωσαν σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για την απόκτηση του 17% του ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο της γνωστής διαδικασίας για την πώληση του ελληνικού διαχειριστή του φυσικού αερίου. Πρόκειται για την ισπανική Enagas, η οποία ενημέρωσε το ΤΑΙΠΕΔ για τον ενδιαφέρον της από κοινού με τη βελγική Fluxys να αποκτήσουν το 17% του ΔΕΣΦΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το 17% του ΔΕΣΦΑ θα διατεθεί προς πώληση σε τρίτη εταιρεία, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να εγκρίνει για την πώληση της ελληνικής εταιρείας στην εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν. 

Η ισπανική Enagas κατέχει και διαχειρίζεται το....
ισπανικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου καθώς επίσης και 4 τερματικά LNG στη χώρα. Η ισπανική εταιρεία είναι πιστοποιημένος από την ΕΕ ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος ενώ έχει δραστηριότητα σε 8 χώρες, σε Μεξικό Χιλή Περού, Σουηδία, Ιταλία, Ελλάδα και Αλβανία (ως μέτοχος του αγωγού TAP). Η βελγική Fluxys, επίσης μέτοχος του αγωγού TAP, είναι ο ιδιοκτήτης και λειτουργός του βελγικού συστήματος φυσικού αερίου με παρουσία επίσης στη Γερμανία, την Ελβετία, τη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και το τερματικό LNG στο Zeebrugge.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές της εβδομάδας, η πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 17% του ΔΕΣΦΑ προήλθε από την ιταλική Snam.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου