Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Κερδίζουν Έδαφος οι Τεχνικές Βελτιστοποίησης της Παραγωγής Πετρελαίου

΅Αποτέλεσμα εικόνας για Κερδίζουν Έδαφος οι Τεχνικές Βελτιστοποίησης της Παραγωγής Πετρελαίου
Η ανάπτυξη των τεχνικών βελτιστοποίησης παραγωγής πετρελαίου (Enhanced Oil Recovery) EOR άρχισε από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Το ενδιαφέρον για τις EOR διαδικασίες αυξήθηκε ιδιαίτερα το 1973 ως αποτέλεσμα του εμπάργκο πετρελαίου και της ενεργειακής κρίσης στη συνέχεια. Το ενδιαφέρον για αυτές τις τεχνικές μειώθηκε δραστικά με την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου το 1986.

Με το πέρασμα του χρόνου και την αύξηση των συμβατικών ταμιευτήρων πετρελαίου, οι τεχνικές βελτιστοποίησης και ανάκτησης πετρελαίου έτυχαν μειωμένου ενδιαφέροντος. Η αιτία έγκειται στο γεγονός ότι το πετρέλαιο που προέρχεται από συμβατικούς ταμιευτήρες δεν θα παραχθεί από τεχνικές βελτιστοποίησης EOR λόγω υψηλότερου κόστους παραγωγής. Μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις που η σύγκριση κόστους ανά μονάδα προϊόντος είναι θετική για την υλοποίηση EOR τεχνικών, οι εταιρείες πετρελαίου προτιμούν αυτές τις μεθόδους εξόρυξης (EOR) αφού μεγιστοποιούν την παραγωγή πετρελαίου.

Γιατί όμως τρίτου βαθμού ανάκτηση πετρελαίου – EOR?

Κατά την παραγωγή-ανάπτυξη ενός οικοπέδου πετρελαίου η αρχική πίεση του....
ταμιευτήρα μειώνεται και συνεπώς διαφορετικές τεχνικές εφαρμόζονται ώστε να διατηρήσουν την πίεση και να αυξήσουν την παραγωγή. Οι μηχανισμοί ανάκτησης πετρελαίου διακρίνονται σε πρώτου βαθμού, δεύτερου και τρίτου βαθμού ανάκτησης-παραγωγής πετρελαίου. Πρώτου βαθμού ανάκτηση λαμβάνει χώρα κατά το αρχικό στάδιο της παραγωγής με τη χρήση της φυσικής ενέργειας του ταμιευτήρα. Δεύτερου βαθμού ανάκτηση αποτελούν οι διεργασίες που αυξάνουν την αρχική ενέργεια του ταμιευτήρα μέσω έγχυσης νερού ή αερίου ώστε να μετατοπιστεί το πετρέλαιο και να διατηρηθεί η πίεση. Όταν η δεύτερου βαθμού ανάκτηση δεν είναι αρκετή για να επιτύχουμε επαρκή παραγωγή πετρελαίου, τρίτου βαθμού ανάκτηση πετρελαίου λαμβάνει χώρα. 
Αποτέλεσμα εικόνας για Κερδίζουν Έδαφος οι Τεχνικές Βελτιστοποίησης της Παραγωγής Πετρελαίου
Οι διαδικασίες βελτιστοποίησης της παραγωγής πετρελαίου περιλαμβάνουν δύο κύριες μεθόδους ανάκτησης: Θερμικές (Heavy Oil) και μη-θερμικές μέθοδοι (Light Oil). Οι Θερμικές μέθοδοι (Thermal recovery) περιλαμβάνουν τη έγχυση ατμού η ζεστού νερού, έτσι ώστε να μειώσουν τις επιφανειακές τάσεις και το κινηματικό ιξώδες του πετρελαίου. Μη θερμικές μέθοδοι (non-thermal production methods) εφαρμόζονται κυρίως σε συμβατικούς ταμιευτήρες όπου χημικά και διαλύτες προστίθενται στο υγρό έγχυσης (νερό ή αέριο) ώστε να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου. 
Αποτέλεσμα εικόνας για Κερδίζουν Έδαφος οι Τεχνικές Βελτιστοποίησης της Παραγωγής Πετρελαίου
Είναι ξεκάθαρο σύμφωνα με την καμπύλη A→B ότι η παραγωγή πετρελαίου έχει πτωτική πορεία στο διηνεκές. Συνεπώς αν μια τεχνική τρίτου βαθμού ανάκτησης εφαρμοσθεί στη χρονική στιγμή Β τότε η αναμενόμενη καμπύλη παραγωγής πετρελαίου θα είναι B→D. Αντίθετά η παραγωγή πετρελαίου θα είναι ακόμα μικρότερη B→C αν δεν εφαρμοστούν τεχνικές ανάκτησης. 

Τρίτου βαθμού ανάκτηση πετρελαίου – EOR σήμερα 

Οι τεχνικές ανάκτησης πετρελαίου σήμερα μονοπωλούν το ενδιαφέρον παρά την συνεχώς μειούμενη τιμή του. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με την κατανάλωση μεγάλου ποσοστού του ‘’easy-to-get’’ πετρελαίου και οι ανεξερεύνητες περιοχές βρίσκονται σε δύσκολες περιοχές της Αρκτικής, την Αλάσκα και σε ταμιευτήρες με υψηλή θερμοκρασία και πίεση. Επιπλέον οι ταμιευτήρες που παράγουν σήμερα πετρέλαιο περιέχουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου που είναι αδύνατο να παραχθούν με τις συμβατικές τεχνικές πρώτου και δεύτερου βαθμού ανάκτησης-παραγωγής πετρελαίου. 

Οι τεχνικές τρίτου βαθμού ανάκτησης που εγχέουν αέριο (Gas) και οι θερμικές μέθοδοι (Thermal) είναι εκτεταμένα διαδεδομένες κυρίως στον Καναδά. Είναι ξεκάθαρο στην καμπύλη ότι οι τεχνικές ανάκτησης που εγχέουν αέριο (Gas) έχουν δείξει μια σταθερή τάση από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μια αυξανόμενη τάση από το 2000, κυρίως με την αύξηση των τεχνικών με χρήση CO2. Πράγματι, από το 2004 οι τεχνικές με χρήση CO2 υπερτερούν των θερμικών μεθόδων για πρώτη φορά στις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Αντίθετα οι χημικές (Chemical) και θερμικές μέθοδοι βρίσκονται σε συνεχή πτώση στην Αμερική από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 έως το 2005 .

 Αποτέλεσμα εικόνας για Κερδίζουν Έδαφος οι Τεχνικές Βελτιστοποίησης της Παραγωγής Πετρελαίου
Συνεπώς, οι μέθοδοι τρίτου βαθμού ανάκτησης θα πρέπει να εφαρμόζονται σε πολλά υποσχόμενους ταμιευτήρες όπως οι Ελληνικοί και να εξετάζονται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης ενός οικοπέδου τομέα, αποφεύγοντας την αυξημένο κόστος της εφαρμογής σε ένα ήδη ανεπτυγμένο οικόπεδο (North Sea). Σύμφωνα με τον Paul Bondor, 2010–11 SPE Distinguished Lecturer, με 35 έτη εμπειρίας στη Shell, “a mature oil field is an oil field that is considered fully developed. There may be infill opportunities but in general the field development plan has been executed. There may or may not be secondary recovery with gas or water injection. But if there are no additional wells to be drilled, you are doing a decent job of reservoir management and your production has peaked and is on decline’’.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου