Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Τρεις "ορφανές" ιδιωτικοποιήσεις αναζητούν την τύχη τους - Βγαίνει προς το παρόν το πωλητήριο από τα ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
Την ώρα που κάποιες αποκρατικοποιήσεις όπως του ΟΛΠ και των αεροδρομίων ταλαιπωρούνται από το κατενάτσιο υπουργών, άλλες όπως των ΕΛΠΕ, της ΔΕΗ, πιθανώς και της ΔΕΠΑ, αποσύρονται εντελώς από τη λίστα, τουλάχιστον την κυβερνητική.

Στο στρατηγικό ωστόσο σχέδιο αξιοποίησης (Asset Development Plan) του ΤΑΙΠΕΔ που αποτελούσε παράρτημα του 3ου Μνημονίου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο στη Βουλή, η διάθεση του 35% των ΕΛΠΕ ήταν μια από τις 23 ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Το ίδιο ισχύει για το 17% της ΔΕΗ, και τη ΔΕΠΑ.

Αυτή ακριβώς είναι και η αντίφαση. Στη περίπτωση των ΕΛΠΕ για παράδειγμα, ο εποπτεύων υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Π. Σκουρλέτης φέρεται ...
αποφασισμένος να τα εξαιρέσει από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων. Το περιβάλλον του υπουργού, ο οποίος την Τετάρτη συναντήθηκε με την ηγεσία των ΕΛΠΕ, διαμηνύει ότι δεν υφίσταται θέμα πώλησης των ελληνικών διυλιστηρίων, και πως το συγκεκριμένο παράρτημα που συνόδευε το Μνημόνιο αφορούσε ένα παλαιό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ που δεν έχει πλέον βάση. Ούτε το περιβόητο νέο Ταμείο των 50 δισ. ευρώ, τα προαπαιτούμενα για το οποίο πρέπει να τρέξουν εντός Οκτωβρίου, θα συμπεριλάβει ως περιουσιακό του στοιχείο τα ΕΛΠΕ, προκειμένου να αξιοποιηθούν με κάποιο τρόπο στο μέλλον.

Προφανώς το ίδιο θα ισχύει για το 17% της ΔΕΗ, που επίσης περιλαμβάνεται στο παράρτημα, εξ ου και οι συνεχείς αναφορές πως η επιχείρηση δεν ιδιωτικοποιείται, ενώ κρατική φαίνεται να θέλει η κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ, που επίσης αποτελεί μέρος της λίστας των 23. Πέραν των ενεργειακών, άγνωστο είναι αν θα εξαιρεθούν από το Ταμείο και άλλες στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, όπως το 10% του ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ, κ.λπ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, προκύπτει ένα ερώτημα. Εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν ούτε στο πλαίσιο του νέου Ταμείου, γιατί τότε η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ να επιστρέψει τις μετοχές όλων αυτών των εταιρειών;

Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, και πως παρά τις υπουργικές εξαγγελίες, το ζήτημα ακόμη εκκρεμεί. Η κυβέρνηση δεν μπορεί από μόνη της να προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις, χωρίς να έχει πάρει το οκ της τρόικας. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία αποτελούν μέρος του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ. Άλλωστε η λίστα με τις 23 αποκρατικοποιήσεις δεν μπήκε τυχαία, ούτε από λάθος στο Μνημόνιο. Πόσω μάλλον δεν ήταν μια παλαιά λίστα του Δεκεμβρίου- όπως υποστηρίζουν κάποιοι στη κυβέρνηση- παρά είχε ημερομηνία 30 Ιουλίου 2015.

Άρα, η τύχη των τριών ενεργειακών επιχειρήσεων παραμένει ακόμη θολή, κάτι που ειδικά για τις εισηγμένες (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ), τις επηρεάζει αρνητικά.

Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι η αντίφαση ξεκίνησε όταν ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο συμπεριλάμβανε μόνο 9 ιδιωτικοποιήσεις (αεροδρόμια, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Ελληνικό, ΤΡΑΙΝΟΣΕ & Rosco, Αστέρας, Αφάντου, ΔΕΣΦΑ, Ελευθέριος Βενιζέλος) προκαλώντας ερωτηματικά αφού δεν έκανε τη παραμικρή αναφορά στις 23 του παραρτήματος του Μνημονίου.

Διαβάστε στο  αρχείο το Asset Development Plan του ΤΑΙΠΕΔ με τις 23 αποκρατικοποιήσεις


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου