Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Συγκλονιστική μαρτυρία εργαζόμενου για το ατύχημα στα ΕΛΠΕ

elme3
Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή – μαρτυρία από εργαζόμενο κοντά στον χώρο του ατυχήματος στα ΕΛΠΕ ΒΕΑ. Για ευνόητους λόγους δεν δημοσιεύουμε το ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία του.

«Κατά τις 7:30 το πρωί είχα πάει σε ένα χώρο απέναντι από το συμβάν για μια εργασία συντήρησης (περίπου 20 με 25 μέτρα απόσταση και σε ύψος 10 μέτρων περίπου).

Περίπου στις....
8:00 με 8:15 ενώ βρισκόμουν με γυρισμένη την πλάτη μου άκουσα δύο τρία σκασίματα και αμέσως ένιωσα απότομη αύξηση της θερμοκρασίας στην πλάτη μου και γυρίζοντας βλέπω στην μονάδα απέναντι από μένα να έχει αρπάξει φωτιά και να απλώνεται αστραπιαία με θόρυβο και …ξαφνικά μερικά μεγαλύτερα σκασίματα και τότε η φωτιά πήρε ύψος, υπολογίζω άνω των είκοσι μέτρων. Αμέσως φώναξα «φωτιά» για να ειδοποιήσω και τους άλλους συναδέλφους μου και κατεβήκαμε από τον χώρο πανικοβλημένοι.

Κατά την απομάκρυνση απ τον χώρο (με γοργό βήμα) είδα έναν άνθρωπο τυλιγμένο στις φλόγες να μπαίνει στο control room (νέο) και τον έσβησαν… Μετά τον ξαναείδα να βγαίνει και τρέχοντας πήγε στον χώρο των αποδυτηρίων των εργαζομένων και τότε καταλάβαμε ότι ήταν εργαζόμενος των ΕΛΠΕ. Τότε ακούστηκε μια μεγάλη έκρηξη και ο υπεύθυνος του συνεργείου μας φώναξε να απομακρυνθούμε τρέχοντας προς την έξοδο και κατόπιν ακολούθησαν άλλες δύο με τρείς εκρήξεις.
Αυτό που έχω να καταγγείλω είναι τα εξής:
1. Ενώ σε ένα παρόμοιο αλλά μικρότερης έκτασης περιστατικό πριν από περίπου 10 μέρες ήχησε ο συναγερμός στο χθεσινό δεν ακούστηκε κανένας συναγερμός με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να αργήσουν να φύγουν από τους χώρους εργασίας τους εκθέτοντάς τους σε κίνδυνο …και έτσι τους ειδοποιούσαμε εμείς.
2. Κανένας δεν μας έδειξε από πού θα φύγουμε και έτσι εμείς ακολουθούσαμε τους πολλούς ελπίζοντας να είναι η σωστή έξοδος διαφυγής.
 φωτογραφία 13. Στην αρχή του shutdown τα μέτρα ασφαλείας ήτανε αυστηρά και ξαφνικά μετά την Πρωτομαγιά αντιλήφθηκα μια κατακόρυφη χαλάρωση στα μέτρα ασφαλείας και το μόνο που τους ένοιαζε ήταν αν φοράς κράνος, γυαλιά και ζώνη και δεν δίνανε σημασία στον περιβάλλοντα χώρο. 
4. Οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ κατά την διάρκεια του shutdown δουλεύουν 12ωρο όπως και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και μερικοί μάλιστα φτάνουν και 14ωρο, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ποσοστά λάθους για δημιουργία ατυχημάτων.
5. Το ατύχημα προκλήθηκε ακούγοντας κάποιον εργαζόμενο να λέει ότι ήταν απο ασυνεννοησία μεταξύ της μονάδας και του control room με αποτέλεσμα να βγάλουν μια βάνα για συντήρηση και να χυθούν περί τα 30 κυβικά νάφθα που είναι ενδιάμεσο προϊόν διύλισης του πετρελαίου και με σημείο ανάφλεξης να είναι από -2 έως 37 βαθμούς Κελσίου.
Λυπάμαι για τους εργαζόμενους που τραυματίστηκαν και προσεύχομαι για αυτούς, και είμαι εξοργισμένος με τους υπεύθυνους για την χαλάρωση των μέτρων.»

ΠΗΓΗ:ecoeleusis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου