Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Τρία ερωτήματα για τη νέα επικεφαλής του ΟΑΕΔ

Αποτέλεσμα εικόνας για Τρία ερωτήματα
Μία επιστολή των εκπροσώπων των εργαζομένων του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας – τέως Οργανισμού Εργατικής Εστίας θα περιμένει τη νέα διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη αφού αναλάβει τα καθήκοντα της το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Για την... ακρίβεια η επιστολή αυτή κατατέθηκε χθες και απευθυνόταν στον απερχόμενο διοικητή του ΟΑΕΔ, Θόδωρο Αμπατζόγλου και αφορούσε:

Την τύχη των εσόδων.... από την εισφορά 1% υπέρ του ΟΑΕΔ που πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2011.

Την εξέλιξη των προγραμμάτων απασχόλησης εφόσον τα κονδύλια τα οποία προορίζοντια για αυτά (210 εκατ. ευρώ) επενδυθούν σε κρατικά ρέπος, όπως προτείνει ο ΟΔΔΗΧ.

Τη φύση των “προϊόντων” που έχουν επενδυθεί τα ποσά των Λογαριασμών Διαθεσίμων Κεφαλαίων προς Επένδυση για τον ΟΑΕΔ (92 εκατ. ευρώ) και τον κλάδο του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής (346 εκατ. ευρώ) οι οποίοι βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ωστόσο ο κ. Αμπατζόγλου παραιτήθηκε λίγο μετά την παραλαβή της εν λόγω επιστολής από το γραφείο του. Συνεπώς θα πρέπει να τα απαντήσει η διάδοχός του κ. Καραμεσίνη.

Τι περιέχει η επιστολή των εκπροσώπων των εργαζομένων του τ. ΟΕΚ – τ. ΟΕΕ; Τρία “καυτα” ερωτήματα , σύμφωνα με μέλη του ΔΣ του ΟΑΕΔ με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr.

Συγκεριμένα:

1. “Πόσα είναι τα αναλογούντα ποσά της παρακράτησης για τον ΟΑΕΔ (βάσει του ν. 3986/2011) από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι και σήμερα και πόσα από τα αναλογούντα ποσά έχουν αποδοθεί στον ΟΑΕΔ; Εφόσον τα αναλογούντα ποσά δεν έχουν αποδοθεί στο σύνολό τους, έχουν γίνει ενέργειες για την αναζήτησή τους και ποιες είναι αυτές ;”.

Στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των τ. ΟΕΕ – ΟΕΚ αναφέρουν πως σύμφωνα με την είσήγηση της προηγούμενης διοίκησης του ΟΑΕΔ στο ΔΣ της 24ης Φεβρουαρίου με θέμα την επένδυση των ρευστών αποθεματικών του Οργανισμού σε κρατικά ρέπος αναφέρεται πως “ο Λογαριασμός Ειδικής Εισφοράς 1%: (3986/2011)” βρίσκεται “με διαθέσιμα περίπου 20 εκατ.” .

Από τους τ. ΟΕΕ – ΟΕΚ σημειώνεται πως ο “η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ.”, αλλά και “σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου”

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των τ. ΟΕΕ – ΟΕΚ, αφού λάβουν μία απάντηση για το πόσα χρήματα εισπράχθηκαν από την εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ , ζητούν να μάθουν αν τα χρήματα δαπανήθηκαν πράγματι για την καταπολέμηση της ανεργίας για τα οποία προορίζονταν.

2. “Όσον αφορά τα χρήματα του ΕΣΠΑ και της χρηματοδότησής του εξ ιδίων κεφαλαίων του Οργανισμού μέχρι την είσπραξή τους από το ΠΔΕ, η ένταξη των χρημάτων αυτών στην τοποθέτηση των REPOS, μήπως ενέχει τον κίνδυνο καθυστέρησης της ομαλής εξέλιξης των προγραμμάτων” ;

Σύμφωνα με την εισήγηση στο ΔΣ της 24ης Φεβρουαρίου πως υπάρχουν “λογαριασμοί (σ.σ. στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας) για κάθε έργο του ΕΣΠΑ με σύνολο διαθεσίμων περίπου 210εκ. από τα οποία περίπου τα 148εκ αφορούν σε ίδια χρήματα μετά την ενίσχυση των λογαριασμών του ΕΣΠΑ – κατόπιν αποφάσεων του ∆.Σ. του ΟΑΕ∆ 

– εξ ιδίων χρημάτων και τα οποία αναμένεται να ανακτηθούν μετά την είσπραξη της σχετικής χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)”.

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται πως σύμφωνα με τον Ν.3586/2007 ορίζεται ότι οι ΄”οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δύνανται, με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους, να επενδύουν χωρίς περιορισμούς κεφάλαια εκ του λογαριασμού διαθεσίμων τους στις παρακάτω κινητές αξίες:

α. σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου πλην σύνθετων (structured) ομολόγων,
β. σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου με τη μορφή της αγοράς με σύμφωνο επαναπώλησης (πράξεις REPOS).’’

3. “Σε ποια προϊόντα επενδύσεων έχουν τοποθετηθεί τα ποσά των Λογαριασμών Διαθεσίμων Κεφαλαίων προς Επένδυση για τον ΟΑΕΔ (92 εκατ. ευρώ) και τον κλάδο του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής (346 εκατ. ευρώ);” Και περαιτέρω, “υπάρχουν κέρδη ή ζημίες από τα προϊόντα αυτά;”.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους τ. ΟΕΕ – ΟΕΚ ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να μάθουν για την τύχη των κεφαλαίων του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής, μιας και το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών προέρχεται από τους καταργημένους Οργανισμούς της Εργατικής Κατοικίας και Εστίας.



ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου