Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Απρόβλεπτη άνοδος του πετρελαίου

Πάντως, η Morgan Stanley επιμένει ότι θα υποχωρήσουν οι τιμές λόγω αύξησης της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου.
Η μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο έχει αιφνιδιάσει ακόμη και τους πιο ειδικούς των αγορών λόγω των απρόβλεπτων εξελίξεων στο Ιράκ, στη Λιβύη και στο Ιράν, αλλά και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών στις ΗΠΑ. Αστοχες ήταν οι προβλέψεις της Goldman Sachs για την πορεία των τιμών του πετρελαίου, παραδέχονται οι κορυφαίοι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

Δεν είχε εκτιμηθεί ...
πως θα αναρριχηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από τα 40 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα από το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ωστόσο, η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη κυμαινόταν χθες στα 49,79 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του Μπρεντ στο Λονδίνο έφθασε τα 59,50 δολάρια. Αρχές Ιανουαρίου, η Goldman Sachs είχε προβλέψει ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα παρέμενε στα 40,50 δολάρια το βαρέλι πριν ανακάμψει στα 65 δολάρια το 2016. Είχε, αντίστοιχα, εκτιμήσει ότι η τιμή του Μπρεντ θα διολίσθαινε έως τα 42 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας τα 70 δολ. μέσα στο επόμενο έτος.

Η πρώιμη άνοδος των τιμών αποδίδεται στις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες στη Δύση σε συνδυασμό με τη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς κατά 885.000 βαρέλια ημερησίως από τις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Λιβύη και τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Παρά δε την αυξημένη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει πως παρατηρείται ισχυρότερη του αναμενόμενου ζήτηση των Αμερικανών για το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής.

Αναλυτές της Goldman Sachs, ωστόσο, θεωρούν πως αυτή η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα είναι πρόσκαιρη, καθώς θα εξομαλυνθούν οι καιρικές συνθήκες. Είναι, επίσης, πιθανό ότι δεν θα διαρκέσουν οι αναταραχές στη Λιβύη που διακόπτουν την παραγωγή πετρελαίου στη χώρα.

«Δεν είχαμε προβλέψει την άνοδο των τιμών τόσο σύντομα», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε σχετικό σημείωμα. Ωστόσο, η Morgan Stanley διαβλέπει πως τελικά οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα συνεχίσουν να κυμαίνονται λίγο έως πολύ στα 40 δολάρια το βαρέλι, διότι θα αυξηθεί η παραγωγή στις ΗΠΑ.



ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου