Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Προς Αναβίωση της ΔΕΠ-ΕΚΥ με τον Δημόσιο Φορέα για την Έρευνα Υδρογονανθράκων

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Την αναβίωση, κατά ένα τρόπο, της ΔΕΠ-ΕΚΥ συνιστά η απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ιδρυθεί δημόσιος φορέας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Η πρόθεση αυτή, που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη στις προγραμματικές δηλώσεις του, στη Βουλή, έχει ως στόχο το ελληνικό δημόσιο να αποκτήσει ουσιαστική συμμετοχή στη δραστηριότητα αυτή, όπως ακριβώς συνέβαινε και με τη ΔΕΠ-ΕΚΥ. Σε αυτήν την προοπτική η νέα εταιρία δεν αντικαθιστά την ΕΔΕΥ, η οποία έχει τελείως διαφορετικές αρμοδιότητες και εκτιμάται ότι δεν μπορεί, εκ του αντικειμένου της, να αναλάβει και το συγκεκριμένο ρόλο.
Η ΕΔΕΥ, όπως είναι γνωστό, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, είναι αδειοδοτούσα αρχή, με την ευθύνη, μεταξύ άλλων, να διαχειρίζεται και να ελέγχει τις συμβάσεις με τρίτους για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, να χορηγεί τις άδειες, να προετοιμάζει τους διεθνείς διαγωνισμούς και να παρακολουθεί τη σωστή εκτέλεση των συμβάσεων. Με αυτό το σκεπτικό, δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε κοινοπρακτικά σχήματα για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως θα μπορούσε να κάνει μια κρατική εταιρία με το αντικείμενο αυτό και όπως ακριβώς είχε το ρόλο να πράττει η ΔΕΠ-ΕΚΥ. Με άλλα λόγια, η ΕΔΕΥ δεν μπορεί να είναι και ελεγκτής και ελεγχόμενος.
Έτσι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, δεν υφίσταται σύγκρουση αρμοδιοτήτων του δημόσιου φορέα που επιδιώκει να ιδρύσει το ΥΠΑΠΕΝ με την ΕΔΕΥ. Αντίθετα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η λειτουργία των δύο φορέων θα είναι συμπληρωματική, στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας του υπουργείου για την άσκηση πολιτικής στον τομέα υδρογονανθράκων. Ο νέος φορέας, όταν γίνει πραγματικότητα, θα μπορεί να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ακόμη, και να συμμετέχει σε κοινοπραξία με ξένες εταιρίες για τον ίδιο σκοπό.
Να θυμίσουμε ότι η ΔΕΠ-ΕΚΥ, ως θυγατρική της τότε ΔΕΠ, ιδρύθηκε το 1985. Στις δύο εταιρίες παραχωρήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο 24 ερευνητικές άδειες σε περιοχές στην ξηρά και στη θάλασσα, χωρίς διαγωνισμό. Συνολικά, εκτελέστηκαν 73.000 χλμ σεισμικών ερευνών 2 D και 2.500 τ.χλμ σεισμικών 3 D, καθώς και 73 ερευνητικές γεωτρήσεις βασισμένες στις σεισμικές έρευνες. Αποτέλεσμα αυτής της ερευνητικής δραστηριότητας ήταν η ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου στο Κατάκολο, το οποίο ανέλαβε να διερευνήσει εκ νέου η Energean Oil& Gas, στο πλαίσιο του open door. Επίσης, ανακαλύφθηκε και φυσικό αέριο στην Επανομή Θεσσαλονίκης, καθώς και συγκεντρώσεις βιογενούς αερίου.
Το 1995 η ΔΕΠ-ΕΚΥ πραγματοποίησε τον πρώτο διεθνή γύρο παραχωρήσεων, που κατέληξε στην υπογραφή τεσσάρων συμβάσεων, οι οποίες κατοχύρωναν και τη συμμετοχή του δημοσίου μέχρι ποσοστού 12%. Οι συμβάσεις αυτές αφορούσαν σε τρεις χερσαίες περιοχές (Β.Δ. Πελοπόννησος, Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα) και μία θαλάσσια, στον Πατραϊκό Κόλπο. Μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠ-ΕΚΥ και την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της ΕΛ.ΠΕ. (που διαδέχθηκε τη ΔΕΠ), το δημόσιο ανακάλεσε το 2007 όλες τις παραχωρήσεις στις εταιρίες ΔΕΠ και ΔΕΠ-ΕΚΥ, εκτός από εκείνες του Πρίνου, που παρέμειναν στην ΕΛ.ΠΕ.
Στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων, που εγκαινίασε πλέον η ΕΔΕΥ, για τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, υποψήφιοι επενδυτές είναι, για την Άρτα-Πρέβεζα και τη Β.Δ. Πελοπόννησο η ΕΛ.ΠΕ. και για την Αιτωλοακαρνανία και Άρτα-Πρέβεζα η Energean Oil& Gas. Ο Πατραϊκός Κόλπος έχει ανατεθεί προς έρευνα, πάλι στο πλαίσιο του open door, στην κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ.- Edison- Petroceltic.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου