Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Υποβάθμισε τις πετρελαιοπαραγωγούς η S&P


Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's υποβάθμισε το βράδυ της Δευτέρας το κρατικό αξιόχρεο και την προοπτική πολλών, ιδίως μεσανατολικών, πετρελαιοπαραγωγικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν, επικαλούμενος την πρόσφατη μεγάλη μείωση της τιμής του αργού στις αγορές.
Ο οίκος εξάλλου μείωσε την πρόβλεψή του για την μέση τιμή του πετρελαίου Μπρεντ στα 55 δολάρια το βαρέλι το 2015, από την προηγούμενη πρόβλεψή του ήταν πως αυτή θα ανερχόταν στα $105/βαρέλι φέτος κατά μέσον όρο.
Οι τιμές του αργού στις αγορές εμπορευμάτων διεθνώς βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση από τον περασμένο Ιούνιο, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως αντίδραση στην αύξηση της παραγωγής εν μέσω της επιβράδυνσης της ζήτησης, αν και εν μέρει ανέκαμψαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο του Μπαχρέιν, του Καζακστάν και του Ομάν, ενώ υποβάθμισε επίσης την προοπτική του δημοσίου χρέους της Σαουδικής Αραβίας σε αρνητική, από σταθερή (http://bit.ly/1M702Ov).
Ο οίκος διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγησή του για το μακροπρόθεσμο κρατικό χρέος της Σαουδικής Αραβίας (ΑΑ-).
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), ένα από τα πιο εξέχοντα κράτη μέλη του οποίου είναι η Σαουδική Αραβία, αποφάσισαν στα τέλη του 2014 να διατηρήσουν αμετάβλητο το επίπεδο της παραγωγής παρά την επιβραδυνόμενη ζήτηση.
Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του όσον αφορά τη ζήτηση για αργό το 2015, σημειώνοντας ότι η μείωση των τιμών θα επηρεάσει την παραγωγή στις ΗΠΑ και σε άλλα κράτη ταχύτερα του προβλεπομένου.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου