Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

H μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παραγωγός φυσικού αερίου έγινε και αυτή, εισαγωγέας

H μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παραγωγός φυσικού αερίου έγινε και αυτή, εισαγωγέας
H μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου της ΕΕ έγινε και αυτή, όπως και οι υπόλοιπες χώρες του μπλοκ των 28, εξαρτώμενη από άλλους, μετά από την παρουσίαση των στοιχείων του πρώτου τριμήνου της.

Η Ολλανδία,η οποία έχει ξοδέψει όλα τα 265 δισ. ευρώ που κέρδισε από το φυσικό αέριο μεταξύ 1960 και 2013, εισήγαγε περισσότερο αέριο από αυτό που εξήγαγε το τρίτο τρίμηνο, με τις εισαγωγές να φτάνουν σε ρεκόρ τον Σεπτέμβριο.

Η χώρα των 17 εκατομμυρίων έχει αναγκαστεί να περιορίσει την άντληση αερίου από το μεγαλύτερο πεδίο της Ευρώπης στο Groningen, λόγω αναταράξεων οι οποίες συσχετίζονται με την παραγωγή. Τώρα πια πρέπει να συνεργαστούν με άλλους παραγωγούς όπως η Νορβηγία και η Ρωσία.

Η ΕΕ, η οποία λαμβάνει πάνω από ...
το μισό φυσικό της αέριο από την ρωσική Gazprom και τη Νορβηγία, προσπαθεί να επεκτείνει τις επιλογές της, συμπεριλαμβανόμενου και του χτισίματος τερματικών υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα της επιτρέψουν να έχει πρόσβαση σε αέριο από τις ΗΠΑ. Η παραγωγή του φυσικού αερίου της ΕΕ έχει μειωθεί κατά 42% τα τελευταία δέκα χρόνια, με την Ολλανδία να μειώνει την παραγωγή της και τα πεδία στη Βόρεια Θάλασσα να αδειάζουν. Αυτό, τη στιγμή που αναμένεται αύξηση της ζήτησης κατά 7% το 2015, σύμφωνα με την Eurogas.

H Νορβηγία έχει χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου για τη δημιουργία ενός ταμείου κρατικού πλούτου, το οποίο, στα 860 δισ. δολάρια, είναι το μεγαλύτερο του κόσμου.

Εάν η Ολλανδία είχε ακολουθήσει την στρατηγική της Νορβηγίας από το 1960, θα είχε ένα αντίστοιχο ταμείο 350 δισ. ευρώ το 2014.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου