Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Πολύ υψηλότερες των εκτιμήσεων οι εκπομπές μεθανίου στην Αρκτική, τινάζουν τα κλιματικά μοντέλα στον αέρα.


Το μεθάνιο είναι "αέριο του θερμοκηπίου" πολύ πιο δραστικό απ' το CO2, αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν πολυασχολείται μ' αυτό, ο εύκολος στόχος των κλιματολάγνων πολιτικών είναι το CO2 της ηλεκτροπαραγωγής. Ίσως ωστόσο όσο πλησιάζουμε προς την Προεδρική εκλογή των ΗΠΑ το Νοέμβριο 2016 να δούμε κάποια πράγματα στις ΗΠΑ ν' αλλάζουν, οι Ρεπουμπλικανοί είναι παντελώς αντίθετοι στην κλιματική παράνοια.

Τα εδαφικά οικοσυστήματα της Αρκτικής είναι σημαντικές πηγές εκπομπής μεθανίου σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αποσυντίθεται αργά οργανική εδαφική ύλη. Μέχρι πρόσφατα δεν είχαν μελετηθεί επαρκώς, καθώς οι όποιες παρατηρήσεις γινόντουσαν στη διάρκεια της σύντομης καλοκαιρινής περιόδου, το 70-80% του χρόνου οι καιρικές συνθήκες στην Αρκτική είναι πολύ δύσκολες. Έτσι τα κλιματικά μοντέλα εκτίμησης των εκπομπών μεθανίου της Αρκτικής βασίζονταν μέχρι τώρα σε "speculation", σε απλά Ελληνικά σε "σπέκουλα", θεωρούσαν πως εκπομπές μεθανίου γίνονται μόνο το καλοκαίρι, ενώ, όταν το έδαφος παγώσει, οι εκπομπές μηδενίζονται, επειδή ο πάγος που σχηματίζεται εμποδίζει την έκλυση μεθανίου. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 22/12/2015 στα Proceedings of the National Academy of Sciences των ΗΠΑ, θεωρεί πως ...

η υπόθεση μηδενικών εκπομπών στη διάρκεια του χειμώνα είναι εντελώς λανθασμένη και συνεπώς θα πρέπει να αναθεωρηθούν όλα τα κλιματικά μοντέλα!


Η μελέτη είναι του Πανεπιστήμιου του Σαν Ντιέγκο Καλιφόρνιας, σε συνεργασία με το Jet Propulsion Laboratory (JPL) της ΝΑΣΑ κι έχει τίτλο "Cold season emissions dominate the Arctic tundra methane budget". Οι ερευνητές βρήκαν πως η έκλυση μεθανίου απ' το έδαφος της Αρκτικής στη διάρκεια του χειμώνα είναι πολύ υψηλότερη απ' όση εκτιμούσαν μέχρι τώρα τα κλιματικά μοντέλα και τουλάχιστον οι μισές ετήσιες εκπομπές μεθανίου εκλύονται απ' την Αρκτική τούνδρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η πιο ξηρή τούνδρα φαίνεται να είναι  ιδιαίτερα δραστική σε σχέση με την υγρή. Ο μηχανισμός που βρήκαν δείχνει πως ναι μεν το ανώτερο και το κατώτερο τμήμα του ανώτερου εδαφικού στρώματος παγώνει όταν πέσουν οι θερμοκρασίες, αλλά το ενδιάμεσο τμήμα συνεχίζει να είναι ενεργό και να εκπέμπει μεθάνιο σ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι ερευνητές αναβάθμισαν πέντε πύργους δειγματοληψίας στην Αρκτική ζώνη της Αλάσκας, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό κατάλληλο για μετρήσεις μέχρι -40οC, και πήραν δείγματα στην περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2013 και Ιανουαρίου 2015. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν αμέσως σημαντικές εκπομπές στη διάρκεια του χειμώνα. Για επαλήθευση και επέκταση στο σύνολο του Αρκτικού Κύκλου χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα δορυφορικών μετρήσεων με το σύστημα AMSR-E του δορυφόρου Aqua της ΝΑΣΑ, με τα οποία κατασκευάστηκαν χάρτες των υγρότοπων της Αρκτικής και εξετάστηκε η επέκτασή τους στην πλημμυρική φάση και η συρρίκνωσή τους στην ξηρή περίοδο. Τέλος, οι μετρήσεις των πύργων συγκρίθηκαν κι επιβεβαιώθηκαν με μετρήσεις που έγιναν με εκατοντάδες ωρών πτήσης αεροσκάφους της ΝΑΣΑ πάνω απ' την Αρκτική, στα πλαίσια του προγράμματος Carbon in Arctic Reservoirs Vulnerability Experiment (CARVE). 


Το θέμα "εκπομπές μεθανίου" ανά τον πλανήτη εξακολουθεί να έχει τεράστιες αβεβαιότητες, καθώς δεν είναι μόνο η αγελαδοτροφία και τα διυλιστήρια που προκαλούν εκπομπές, υπάρχουν πολλές φυσικές πηγές έκλυσης που παραμένουν εντελώς άγνωστες κι ανεξερεύνητες. Τον περασμένο Απρίλιο η ΝΑΣΑ μας έλεγε πως ερευνητές ασχολούνται με το "μυστήριο" υψηλής συγκέντρωσης μεθανίου, που εντοπίστηκε στα σύνορα Αριζόνας-Κολοράντο-Νέου Μεξικό-Γιούτας, μια περιοχή γνωστή ως "Four Corners".

Όπως επίσης είχαμε δει τον Αύγουστο 2014, πρόσφατα είχε ανακοινωθεί η "αναπάντεχη" ανακάλυψη πολλών πηγών έκλυσης μεθανίου στο βυθό του Ατλαντικού, κοντά στα παράλια των ΗΠΑ! Πρόκειται για περιοχή ερευνημένη κατ' επανάληψη στον 20ο αιώνα και μόλις το 2013 είχε ανακοινωθεί η ανεύρεση μόλις της τρίτης περιοχής με ψυχρή εκροή/ανάβλυση μεθανίου. Τώρα, σε μια περιοχή μεταξύ της Βόρειας Καρολίνα και της Μασαχουσέτης, βρήκαν πάνω από 570 σημεία εκροής μεθανίου, σε βάθη από 50 έως 1700μ, τα περισσότερα σε βάθος γύρω στα 500μ και οι μελετητές εκτιμούσαν ότι μπορεί να υπάρχουν παγκοσμίως περίπου 30.000 παρόμοιες πηγές μεθανίου.


Όλα σχετικά με το μεθάνιο είναι "μυστήριο" ή "αναπάντεχα", αλλά τα κλιματικά μοντέλα του IPCC λένε με βεβαιότητα πως υπάρχει "ανθρωπογενής υπερθέρμανση" και γι' αυτό δεν πρέπει να καίνε κάρβουνο η Κίνα, η Ινδία και η ΝΑ Ασία, όπως έκαιγαν κι εξακολουθούν να καίνε οι Δυτικοί. Απ' την πολλή "υπερθέρμανση" βέβαια πάγωσαν στις 21/12 τα ποτάμια στην Ήπειρο, αλλά και γι' αυτό ασφαλώς υπάρχει εξήγηση, φταίει η υπερθέρμανση του Βόρειου Ατλαντικού. Ή ο κακός μας ο καιρός.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου