Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Το Ιράν "έριξε" το πετρέλαιο κάτω από τα 37 δολάρια

Αποτέλεσμα εικόνας για Το Ιράν "έριξε" το πετρέλαιο κάτω από τα 37 δολάρια
Υποχώρησε το πετρέλαιο από το υψηλό τριών εβδομάδων, λόγω της επιμονής του Ιράν στην ενίσχυση των εξαγωγών αργού μετά την άρση των κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Meg McClellan, παγκόσμιος επικεφαλής σύμβουλος στρατηγικής της JP Morgan Asset Management προειδοποίησε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υπό πίεση στο κοντινό μέλλον, όσο το Ιράν επιδιώκει να ενισχύσει τις εξαγωγές αργού.

Ενώ χώρες όπως η Σαουδική Αραβία έχουν την οικονομική δύναμη να χρηματοδοτήσουν την υστέρηση των εσόδων από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου μέσω της έκδοσης ομολόγων, άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να περικόψουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις, μειώνοντας την εξωτερική ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ, εξήγησε ο McClellan σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television.

Συγκεκριμένα...
, η τιμή του συμβολαίου του αργού πετρελαίου, τύπου WTI, παραδόσεως Φεβρουαρίου, υποχώρησε 3,4% στα 36,80 δολάρια το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού τύπου Brent σημείωσε πτώση 3,46% στο ICE του Λονδίνου, και διαμορφώθηκε στα 36,58 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας χαμηλό 11 ετών.

Μιλώντας στο CNBC, η επικεφαλής του τμήματος για τα εμπορεύματα της RBC Capital Markets, Helima Croft, παρέθεσε τρία εναλλακτικά σενάρια για την πορεία του αργού πετρελαίου τύπου WTI, για το 2016. 

Ειδικότερα, το πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει την άντληση πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου από την αγορά, ενώ σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, οι τιμές θα κυμαίνονταν στα 60 δολάρια.

Αναφορικά με το χειρότερο σενάριο, ένα "τσουνάμι" παραγωγής από τον OPEC, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και τη Λιβύη θα μπορούσε να πλήξει την αγορά, οδηγώντας τις τιμές σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. 

Τέλος, σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα επέλθει μια ισορροπία στην αγορά πετρελαίου. Συγκεκριμένα, η Helima Croft εξέφρασε την εκτίμηση πως το WTI θα κινηθεί στα 52 δολάρια το 2016, σημειώνοντας πως το αμερικανικό αργό θα διαμορφωθεί κατά το 1/3 υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδά του.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου