Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Το Ιράν επιστρέφει στις αγορές πετρελαίου

Το Ιράν επιστρέφει στις αγορές πετρελαίου
Η μοίρα της αγοράς πετρελαίου το 2016 βασίζεται σε μεγάλο της μέρος σε μία σειρά από πηγές πετρελαίου με ονόματα όπως Ahwaz, Gachsaran, Bibi Hakimeh, Darkhovin. Όλα τους εξορύσσουν αργό πετρέλαιο εκατοντάδες μέτρα κάτω από τους λόφους της οροσειράς Zagros στο δυτικό Ιράν. Από το 2012 κι έπειτα, οι πηγές αυτές παρήγαγαν πολύ παρακάτω από όσο μπορούσαν λόγω των διεθνών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες έθεταν όριο στην εξαγωγή πετρελαίου της χώρας. Τώρα πια που η Τεχεράνη έχει έρθει σε συμφωνία με τις δυτικές δυνάμεις για την επίλυση της αντιπαράθεσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι μηχανικοί δουλεύουν έτσι ώστε όλες αυτές οι πηγές να επιστρέψουν στην ολική ικανότητα παραγωγής τους....
.



"Αμέσως μετά την άρση των κυρώσεων, είναι δικαίωμά μας να επιστρέψουμε στο επίπεδο παραγωγής πετρελαίου που είχαμε ιστορικά", ανέφερε ο Ιρανός Υπουργός Πετρελαίου Bijan Namdar Zanganeh τον Σεπτέμβριο, εβδομάδες πριν την πρώτη διεθνή σύνοδο πετρελαίου στην Τεχεράνη εδώ και χρόνια.

Η επιστροφή της χώρας στην αγορά πετρελαίου έρχεται τη στιγμή που υπάρχει παγκόσμια υπερπληρότητα. Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν κατά μέσο όρο 95,7 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, ενώ η μέση κατανάλωση βρισκόταν στα 93,8 εκατ. βαρέλια. Η διαφορά των περίπου 2 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα – κάτι που ισοδυναμεί στην καθημερινή κατανάλωση της Γαλλίας – έχει μετατρέψει τα σουπερτάνκερς που κάποτε μετέφεραν το πετρέλαιο ανά τον κόσμο, σε μονάδες αποθήκευσής του. Οι Ιρανοί χρειάστηκαν να κάνουν κάτι παρόμοιο όταν ξεκίνησαν οι κυρώσεις το 2012, μετατρέποντας τον πανάκριβο στόλο των τανκερ τους σε τεράστιες αποθηκευτικές μονάδες πετρελαίου, που έχουν περάσει μεγάλο μέρος των τριών ετών από τότε, αγκυροβολημένα στον Περσικό Κόλπο.

Η παραγωγή και προσφορά περισσότερου ιρανικού πετρελαίου στην αγορά το 2016 θα επεκτείνει την υπερπροσφορά. Ο αντίκτυπος θα αντηχήσει ανά τον κόσμο, πλήττοντας χώρες-παραγωγούς πετρελαίου όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα, όπως και τις πολιτείες του Τέξας και της Β. Ντακότα. Μαζί θα πληγούν και τεράστιες πετρελαιοπαραγωγές εταιρίες όπως η ΕxxonMobil και η Royal Dutch Shell. Mε τους εμπόρους να αναμένουν την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου, η αγορά ΣΜΕ ήδη χαμηλώνει τις προσδοκίες της όσον αφορά τις τιμές για το 2016, με τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου 2016 να βρίσκονται χαμηλότερα από τα 60 δολάρια/βαρέλι.

Ο κ. Zanganeh έχει αναφέρει πολλές φορές πως η Τεχεράνη θα αυξήσει την παραγωγή κατά ένα εκατ. βαρέλια ανά ημέρα μέσα σε μερικές εβδομάδες με την πάροδο των κυρώσεων, οι οποίες θα αρθούν στα μέσα του 2016. Η ΙΕΑ υπολογίζει πως μέσα σε έξι μήνες από την άρση αυτή, η Τεχεράνη θα έχει φέρει την ημερήσια παραγωγή στα 3,6 εκατ. βαρέλια, ή 800.000 βαρέλια/ημέρα παραπάνω από την παρούσα παραγωγή. Αυτό θα σηματοδοτήσει και το μεγαλύτερο επίπεδο παραγωγής πετρελαίου του Ιράν από το 2011.

Οι έμποροι πετρελαίου και οι επενδυτές είναι πολύ πιο συντηρητικοί όσον αφορά την ικανότητα της χώρας προς αύξηση της παραγωγής. "Πιστεύουμε πως η άρση των κυρώσεων θα αυξήσει την παραγωγή αλλά δεν μοιραζόμαστε τον οπτιμισμό πολλών όσον αφορά την παραγωγή και την αύξησή της", ανέφερε ο Ildar Davletshin, αναλυτής της Renaissance Capital του Λονδίνου.

Το Ιράν μπορεί να εντυπωσιάσει μερικούς πεσιμιστές. Οι χώρες οι οποίες βασίζονται στην πετρελαιοπαραγωγή έχουν ιστορικό αύξησης της παραγωγικότητάς τους γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Το 2003, η κυβερνητική Petróleos de Venezuela μπόρεσε να αυξήσει την παραγωγή της κατά δύο εκατ. βαρέλια/ημέρα μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, μετά από τις εκτεταμένες ζημιές που επήλθαν από την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Hugo Chávez. Το 2011, μετά τον εμφύλιο της Λιβύης, όποτε και η παραγωγή έπεσε στο μηδέν, η αγορά ανέμενε πως θα έπαιρνε στη χώρα 18 και πλέον μήνες για να επιστρέψει στην παραγωγή ενός εκατ. βαρελιών/ημέρα. Η παραγωγή ξεπέρασε και αυτό το όριο μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες.

Ό,τι και να μπορέσει να παράγει το Ιράν του χρόνου, το περισσότερο από το πετρέλαιό του θα καταλήξει στη νότια Ευρώπη, αφού το Ιράν θέλει να επανακτήσει τους πελάτες που έχασε στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Μετά από την επιβολή των κυρώσεων το πετρέλαιο το οποίο πήρε τη θέση του ιρανικού στη νότια Ευρώπη προερχόταν από την Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και το Ιράκ. Οι αναλυτές αναφέρουν πως για να ξανακερδίσει το μερίδιο αγοράς του, το Ιράν πρέπει να προσφέρει φθηνότερες τιμές από τους ανταγωνιστές του.

Ένας άλλος άγνωστος παράγοντας είναι η ποσότητα του πετρελαίου που έχει σε απόθεμα το Ιράν, τόσο στην ενδοχώρα, όσο και στα σουπερτάνκερς στον Περσικό Κόλπο. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ 12 και 60 εκατ. βαρέλια. Η ακριβής σύσταση για το τί ακριβώς βρίσκεται σε απόθεμα είναι επίσης άγνωστη: αργό πετρέλαιο, πετρέλαιο κίνησης, και "condensate" (είδος αργού υψηλής αξίας), είναι όλα πιθανά.

Παρόλη την τελική αύξηση, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Zanganeh έχει ένα μήνυμα για τον υπόλοιπο κόσμο της ενέργειας: "Η μόνη μας ευθύνη εδώ είναι να επανακτήσουμε το χαμένο μερίδιο της αγοράς μας. Όχι να προστατεύσουμε τις τιμές".


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου