Το διπλανό διάγραμμα το είχα παρουσιάσει στις 2/6, όταν ανέλυα για ποιους λόγους είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία η επικείμενη Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι. Η "κινητήρια δύναμη" του πλανήτη δεν είναι άλλη απ' την εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού σε Ασία και Αφρική, αύξηση που δημιουργεί τα κύματα οικονομικών μεταναστών που υποδέχεται πλέον κατά εκατοντάδες χιλιάδες η αμήχανη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτός ο διαρκώς αυξανόμενος πληθυσμός σίγουρα ζητά διαρκώς ενέργεια, αλλά πρώτα απ' όλα πρέπει να τραφεί και η βάση της τροφικής αλυσίδας του πλανήτη είναι τα φυτά, είναι η βάση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Τα φυτά για να αναπτυχθούν χρειάζονται τον κύκλο του άνθρακα στη φύση, αλλά χρειάζονται και ευνοϊκή θερμοκρασία, με την παγωνιά τα φυτά δεν αναπτύσσονται. Χάρη στη μικρή άνοδο της θερμοκρασίας τα τελευταία 30 χρόνια, που έχει οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων CO2 στην ατμόσφαιρα, (προσοχή! όχι αύξηση της θερμοκρασίας λόγω αύξησης του CO2), στην περίοδο 1982-2010 έχει ήδη παρατηρηθεί ένα "πρασίνισμα" πρώην άγονων περιοχών, όπως βλέπουμε στο σχετικό χάρτη, περιοχές μάλιστα που δεν επηρεάζονται άμεσα από ανθρωπογενείς εκπομπές CO2. Ο χάρτης δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι του 2013 απ' το Αυστραλιανό Πανεπιστήμιο CSIRO, συνοδεύοντας ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε στο US Geophysical Research Letters με τίτλο "Impact of CO2 fertilization on maximum foliage cover across the globe's warm, arid environments". Το ερέθισμα για τη σχετική έρευνα πιθανά προήλθε απ' το εντυπωσιακό ...
πρασίνισμα της Δυτικής Αυστραλίας, μιας εξαιρετικά άγονης περιοχής.
Και είναι τόσο καλό το CO2 για τα φυτά, που στις ΗΠΑ πουλούν γεννήτριες CO2 για χρήση σε θερμοκήπια, προκειμένου ν' αυξήσουν τα επίπεδα CO2 και την απόδοση του θερμοκηπίου, "ντοπάροντας" τα φυτά με επιπλέον άνθρακα: μια μόνο γεννήτρια μπορεί να πιάσει επίπεδα μέχρι 1500ppm CO2 σε θερμοκήπιο επιφάνειας 4800 τετρ. πόδια (446 τετρ. μέτρα) ή όγκου 50.000 κυβ. πόδια (1416 κυβ. μέτρα). Για λόγους σύγκρισης, τα τωρινά "επικίνδυνα" επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα είναι περί τα 400ppm. Η πώληση τέτοιων γεννητριών CO2 υποστηρίζεται θεωρητικά σε κυβερνητικό επίπεδο στο Οντάριο του Καναδά, καθώς το τοπικό Υπουργείο Γεωργίας & Τροφίμων λέει χαρακτηριστικά: "For the majority of greenhouse crops, net photosynthesis increases as CO2 levels increase from 340–1,000 ppm (parts per million). Most crops show that for any given level of photosynthetically active radiation (PAR), increasing the CO2 level to 1,000 ppm will increase the photosynthesis by about 50% over ambient CO2 levels." Και υπάρχουν κι άλλες τεχνικές για την αύξηση των επιπέδων CO2 στα θερμοκήπια, πχ με εξάτμιση υγρού CΟ2 ή με εξάχνωση στερεού CΟ2 (ξηρός πάγος). Ασφαλώς κάποιος γεωπόνος θα ξέρει να σας πει πολλά περισσότερα.
To CO2 λοιπόν είναι αναμφισβήτητα καλό για τα φυτά, που αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας του πλανήτη. Αλλά οι ανθρωπογενείς εκπομπές δίνουν ένα απειροελάχιστο ποσοστό του συνολικού άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Μπορούν να συμβάλλουν στο πρασίνισμα του πλανήτη;
Είδαμε χθες μια συνέντευξη του Freeman Dyson FRS, που είναι παγκοσμίου φήμης φυσικός, ομότιμος καθηγητής στο πολύ γνωστό Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ και θεωρεί εντελώς λαθεμένα τα κλιματικά μοντέλα του IPCC του ΟΗΕ, τα οποία, όπως είναι γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια δεν επαληθεύονται, παρά τη συνεχή αύξηση των ανθρωπογενών εκπομπών CO2. Ο ίδιος καθηγητής προλογίζει μια έκθεση που παρουσιάστηκε πρόσφατα, προκειμένου να ποσοτικοποιήσει και να αναλύσει τα οφέλη που έχουν οι ανθρωπογενείς εκπομπές CO2 στη βιοποικιλότητα και κυρίως τις σοδειές του πλανήτη. Και η άποψη του καθηγητή είναι κρυστάλλινα διατυπωμένη: "the non-climatic effects of carbon dioxide as a sustainer of wildlife and crop plants are enormously beneficial, that the possibly harmful climatic effects of carbon dioxide have been greatly exaggerated, and that the benefits clearly outweigh the possible damage. - η μη κλιματική επίδραση του CO2 στην αειφορία της άγριας ζωής και των σοδειών είναι τρομερά επωφελής, οι πιθανά βλαπτικές δράσεις του CO2 έχουν διογκωθεί υπερβολικά και τα οφέλη σαφώς είναι περισσότερα απ' την πιθανή ζημιά".
Η έκθεση ανθολογεί ερευνητικές εργασίες που αναφέρονται στην επίδραση της αύξησης του CO2 κατά τα τελευταία χρόνια στη βιοποικιλότητα και στη γεωργία. Η παρατηρηθείσα αύξηση της γεωργικής απόδοσης δεν μπορεί ν΄αποδοθεί μόνο στην τεχνολογική πρόοδο, αλλά και στην αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρα. Μια οικονομετρική μελέτη των στοιχείων των τελευταίων 60 ετών στις ΗΠΑ έδειξε πως χάρη στο αυξημένο CO2 σημειώθηκε αύξηση της παραγωγής βαμβακιού κατά 51%, της σόγιας κατά 15%, του σταριού κατά 17%, του καλαμποκιού κατά 9% και του σόργου κατά 1%. Μια άλλη εργασία το 2013 προσπάθησε να προσεγγίσει την οικονομική αξία αυτής της αύξησης των σοδειών και υπολόγισε σε διάστημα 50 ετών την επιπλέον παραγωγή για τους αγρότες σε 274 δισ. δολάρια για το στάρι, σε 182 δισ. δολάρια για το κριθάρι και σε 579 δισ. δολάρια για το ρύζι. Η παρούσα αξία της βελτιωμένης "λίπανσης" που προσφέρει το αυξημένο CO2 σε όλες τις καλλιέργειες εκτιμήθηκε σε 140 δισ. δολάρια ανά έτος.
Οι αυξημένες σοδειές βοηθούν στην καταπολέμηση της πείνας στον πλανήτη, κρατούν τις τιμές των τροφίμων σε πιο χαμηλά επίπεδα και μειώνουν τις περιφερειακές συγκρούσεις για τα τρόφιμα, συμβάλλοντας στη γενική ευημερία. Μεταξύ της περιόδου 1990-92 και 2011-13 ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 31% (κατά 1,7 δισεκατομμύρια) στα 7,1 δισεκατομμύρια, αλλά η παραγωγή τροφίμων αυξήθηκε κατά 44%, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 173 εκατομμύρια ο αριθμός των ατόμων που υποφέρουν από χρόνια πείνα (πχ στην Υποσαχάρια Αφρική). Κι αυτό συνέβη παρά τη δέσμευση γης και τροφίμων στο ίδιο διάστημα για την παραγωγή βιοκαυσίμων, ενέργεια που θεωρείται πως έσπρωξε περί τα 130-155 εκατομμύρια ανθρώπους στην απόλυτη φτώχεια και μπορεί να ευθύνεται για περίπου 190 χιλ. πρόωρους θανάτους μόνο στο 2010. Άλλο ένα καταπληκτικό success story των πολιτικών, που, προσπαθώντας να λύσουν το πρόβλημα της "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής," απλώς διόγκωσαν το πρόβλημα της φτώχειας και της πείνας.
Στη χώρα μας βιώνουμε τα τελευταία χρόνια μια πολύ εντυπωσιακή ανάκαμψη των πληθυσμών της αρκούδας και των αγριογούρουνων, ζώων που στηρίζονται για τη διατροφή τους σε καρπούς και ρίζες: υπάρχει άραγε κάποια μελέτη συσχετισμού της αύξησης των πληθυσμών με τη βελτίωση της χλωρίδας λόγω του "αυξημένου" CO2 της ατμόσφαιρας; Η λέξη "αυξημένου" είναι σε εισαγωγικά επειδή, αν δει κανείς την εξέλιξη των συγκεντρώσεων CO2 στην ατμόσφαιρα, τα τωρινά επίπεδα CO2 (στην αριστερή άκρη του διαγράμματος, Ν=Νεογενές, Pg=Παλαιογενές, Κ=Κρητιδικό, κλπ), είναι εξαιρετικά χαμηλά σε σχέση μ' αυτά που υπήρχαν σε όλες τις προηγούμενες γεωλογικές περιόδους. Ο πλανήτης δεν "παρθενογεννήθηκε" στη βιομηχανική εποχή ή έστω στην προ-βιομηχανική, ο πλανήτης υπάρχει κι εξελίσσεται δισεκατομμύρια χρόνια και θα συνεχίσει να εξελίσσεται μέχρι να σβήσει ο ήλιος, το άστρο που μας ζεσταίνει και δίνει στα φυτά το αναγκαίο φως για τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης.
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου