Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Λειτουργικά κέρδη άνω των 650 εκατ. ο στόχος των ΕΛΠΕ για το 2016

Στους στόχους των ΕΛΠΕ και η σημαντική μείωση του δανεισμού.
Ψηλά τον πήχυ της κερδοφορίας για το 2016 θέτει η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, με βασικές παραμέτρους τα μεγάλα περιθώρια διύλισης, τις προοπτικές που ανοίγει η επάνοδος του Ιράν στη διεθνή αγορά του πετρελαίου και κυρίως τη σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου ενέκρινε χθες μια δραστική αναδιάρθρωση της οργανωτικής του δομής, με αιχμή τη διαφάνεια στην εσωτερική του λειτουργία, την ανάπτυξη στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και την επέκταση στον τομέα της εμπορίας, οι διευθύνσεις των οποίων αναβαθμίστηκαν σε γενικές διευθύνσεις.

Στις προτεραιότητες τίθενται...
και οι τομείς της ασφάλειας, υγιεινής και περιβάλλοντος των διυλιστηρίων, των προμηθειών αλλά και της πληροφορικής, μέσω της αναβάθμισης και της αναδιοργάνωσης των αντίστοιχων διευθύνσεων. Εγκαινιάζοντας την πολιτική μείωσης των λειτουργικών εξόδων, το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ αποφάσισε ήδη χθες μειώσεις των συνολικών αμοιβών του εκτελεστικού προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου (κατά 10% τις σταθερές και κατά 4% τις μεταβλητές) καθώς και των ανώτερων και ανώτατων διευθυντικών στελεχών (κατά 15%), ενώ επανεξετάζει τη μισθολογική πολιτική στελεχών των ομίλου με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τάσεις και συνθήκες στην οικονομία και την κοινωνία.

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο από τις χθεσινές ανακοινώσεις των ΕΛΠΕ είναι ο στόχος για ΕBITDA άνω των 650 εκατ. ευρώ το 2016, και για την περίοδο 2017-2020 άνω των 800 εκατ. ευρώ ετησίως, παράλληλα με τον στόχο για σημαντική μείωση του δανεισμού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος των ΕΛΠΕ κατέγραψε ήδη ισχυρή κερδοφορία το α΄ εξάμηνο του 2015 (EBITDA 229 εκατ. ευρώ) η οποία συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω έως το τέλος του έτους.

Eάν επιτευχθεί ο στόχος των EBIDTA άνω των 650 εκατ. ευρώ το 2016, θα αποτελέσει ρεκόρ όλων των εποχών για τον όμιλο των ΕΛΠΕ.

Βασικός παράγοντας ενίσχυσης της κερδοφορίας του ομίλου είναι τα ιδιαίτερα υψηλά περιθώρια διύλισης λόγω των χαμηλών τιμών του αργού, τα οποία εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα. Ενας δεύτερος παράγοντας στον οποίο τα ΕΛΠΕ στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους για «απογείωση» της κερδοφορίας είναι οι προοπτικές που ανοίγει η επάνοδος του Ιράν στη διεθνή αγορά πετρελαίου. Τα ΕΛΠΕ όπως και η Μότορ Οϊλ διατηρούσαν μακροχρόνια εμπορική σχέση με το Ιράν και πριν από το εμπάργκο αγόραζαν κατά μέσο όρο 100.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ποσότητα που κάλυπτε περίπου το 1/3 των ελληνικών εισαγωγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση των κ. Ευστάθιου Τσοτσορού και Γρηγόρη Στεργιούλη έχει κάνει ήδη επαφές με την κρατική εταιρεία του Ιράν, NIOC, με στόχο μια σταθερή προμήθεια αργού, ο τύπος του οποίου είναι εξαιρετικά αποδοτικός για το διυλιστήριο του Ασπροπύργου. Στις συζητήσεις τέθηκε και το θέμα μιας ευνοϊκής ρύθμισης της αποπληρωμής οφειλών ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ του ομίλου προς την NIOC από αγορές πετρελαίου που έγιναν πριν από το εμπάργκο.

Στις χθεσινές ανακοινώσεις ξεχωρίζει επίσης και η αναβάθμιση της Διεύθυνσης Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων σε γενική διεύθυνση, με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Γρηγορίου, ο οποίος προάγεται στον βαθμό γενικού διευθυντή.

Η αναβάθμιση αυτή σηματοδοτεί την προτεραιότητα που δίνει ο όμιλος στον τομέα των υδρογονανθράκων μετά και το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς. Τα ΕΛΠΕ, αξιοποιώντας τη μακρά εμπειρία τους στον τομέα, έχουν λάβει ήδη θέση στην εγχώρια αγορά (Θρακικό Πέλαγος και Πατραϊκός Κόλπος), διεκδικούν δύο χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και τρεις υποθαλάσσιες στην περιοχή του Ιονίου και στοχεύουν σε ευκαιρίες στην περιοχή των Βαλκανίων και της Αδριατικής Θάλασσας από κοινού με ξένους εταίρους.

Την επέκταση του ομίλου στον τομέα της εμπορίας σηματοδοτεί η ενοποίηση του τομέα της εμπορίας (ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα) μέσω της δημιουργίας Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας με επικεφαλής τον κ. Ρομπέρτο Καραχάνα. Το Δημόσιο, τέλος, διόρισε χθες ως νέα μέλη στο Δ.Σ. τον κ. Ιωάννη Ψυχογιό και τον κ. Δημήτρη Κοντοφάκα, οι οποίοι αντικατέστησαν τους κ. Ανδρέα Σιάμισιη και Σωτήρη Κοντονάσιο.


ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου