Ολοκληρώθηκε, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα, αφενός μεν στην ΕΔΕΥ και τις λοιπές εμπλεκόμενες υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ, αφετέρου δε στις δύο εταιρείες που έχουν κατέβει στο διαγωνισμό έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα τρία χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress η Επιτροπή Αξιολόγησης έχει πλέον ζητήσει από τους δύο «μνηστήρες» να καταθέσουν βελτιωμένες προσφορές, σε τεχνικό και οικονομικό (μπόνους υπογραφής, μίσθωμα του δημοσίου κ.λπ.) επίπεδο, μέχρι την επόμενη Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου.
Για την επίσπευση της διαδικασίας είχε ...
δώσει το «πράσινο φως» ο απελθών υπουργός Πάνος Σκουρλέτης σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από το υπουργείο είχε υπογράψει απόφαση που παρέτεινε έως την 31η Οκτωβρίου την αξιολόγηση των προσφορών. Όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Έτσι, η διαδικασία επανέρχεται κοντά στο αρχικό της χρονοδιάγραμμα.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσεται η διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με την τεράστια καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στο διαγωνισμό του open door για τις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού και Κατακόλου, όπου επί μήνες αναμενόταν η υπογραφή των συμβάσεων, αλλά και μετά τις συμβάσεις πέρασαν μήνες μέχρι να δοθούν στις εταιρείες τα στοιχεία που ήταν απαραίτητα για την έναρξη των ερευνητικών προγραμμάτων. Είναι γεγονός βεβαίως ότι εν τω μεταξύ έχει αποκτηθεί εμπειρία που έλειπε την περίοδο του open door αλλά και ότι έχει πλέον στελεχωθεί η ΕΔΕΥ. Ειρήσθω εν παρόδω ότι τα ερευνητικά προγράμματα για τις τρείς περιοχές προχωρούν κανονικά (από την Energean για Ιωάννινα και Κατάκολο και από τα ΕΛΠΕ για τον Πατραϊκό).
Για να επανέλθουμε ωστόσο στις χερσαίες περιοχές, υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές που διατέθηκαν για έρευνα είναι της Άρτας - Πρέβεζας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Πελοποννήσου. Η προκήρυξη για τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες, δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 5 Νοεμβρίου 2014 και μετά από τρεις μήνες, δηλαδή στις 6 Φεβρουαρίου 2015, κατατέθηκαν οι προσφορές από τις ελληνικές εταιρίες ΕΛΠΕ και Energean Oil and Gas.
Συγκεκριμένα, τα ΕΛΠΕ κατέθεσαν φακέλους για τις περιοχές Άρτα - Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος, και η Energean για τις περιοχές Άρτα - Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία.
Οι τρεις αυτές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες, καθώς έχουν καταστεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας με σεισμικά και γεωτρήσεις τις προηγούμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία γεωτρήσεις είχε πραγματοποιήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η αμερικανική Triton και στη Δυτική Πελοπόννησο η βρετανική Enterprise (η εταιρία αυτή στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την Shell).
Ενδιαφέρον για έρευνες στις τρεις περιοχές εκδήλωσε στις αρχές του 2014 η ιταλική ενεργειακή εταιρία ΕNEL, η οποία και προκάλεσε την έναρξη της προβλεπόμενης από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία διαδικασίας. Η πρότασή της έγινε αποδεκτή από το υπουργείο και στις 23 Ιουλίου του 2014 υπεγράφη η απόφαση από τον τότε υπουργό Γιάννη Μανιάτη για την επιλογή της «σύμβασης μίσθωσης» ως του τύπου σύμβασης που υιοθετεί το υπουργείο και στις 31 Ιουλίου η απόφαση για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Ωστόσο, τελικά η ΕNEL ανέκρουσε πρύμναν.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου