Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Έχασαν καταθέσεις 1,6 δισ. ευρώ τα Ταμεία σε επτά μήνες

Αποτέλεσμα εικόνας για Έχασαν καταθέσεις 1,6 δισ. ευρώ τα Ταμεία σε επτά μήνες
Το δικό τους… "bank run” έκαναν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών φορέων κατά τους τελευταίους επτά μήνες για να σώσουν τις συντάξεις και τις άλλες παροχές των ασφαλισμένων.

 Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), οι καταθέσεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων, του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ μειώθηκαν στα 2 δισ. ευρώ από τα …3,6 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2014.

Μ΄άλλα λόγια ....
, η αποταμίευση των ασφαλιστικών οργανισμών σε ρευστό συρρικνώθηκε  κατά 1,6 δισ. ευρώ ή κατά 44% στο 7μηνο του 2015, κατά το οποίο κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έκλεισαν "τρύπες" των Ταμείων αλλά και του Δημοσίου

 Τραπεζικοί αναλυτές αναφέρουν πως οι απώλειες στις τραπεζικές καταθέσεις οφείλονται σε δύο βασικούς λόγους:

- Στην  άντληση τους από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών φορέων με στόχο το κλείσιμο "τρυπών" στους προϋπολογισμούς τους λόγω της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης και της πτώσης των ασφαλιστικών εισφορών. Στο εξάμηνο  του 2015 οι εισφορές έφταναν να είναι κατά… 9,6% λιγότερες και η κρατική χρηματοδότηση κατά 21,3% λιγότερη σε σχέση με πέρσι.

- Στη μερική μεταφορά τους σε Λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να συναφθούν ρέπος με το Δημόσιο  και, έτσι, να καλυφτούν οι κατεπείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες του μετά το Φεβρουάριο του 2015. Υπενθυμίζεται πως από τα μέσα του προαναφερθέντος μήνα, ο πρώην Υπουργός Εργασίας, κ. Πάνος Σκουρλέτης μαζί με τον αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας ξεκίνησαν μία εντονότατη πίεση προς τις διοικήσεις όλων των ταμείων προκειμένου να εγκρίνουν την μεταφορά των πλεοναζόντων ρευστών διαθεσίμων τους από λογαριασμούς σε εμπορικές τράπεζες σε λογαριασμούς της ΤτΕ προκειμένου να δανείσουν βραχυπρόθεσμα το Δημόσιο με επιτόκιο 2,6%. Προς αυτήν την την κατεύθυνση, μάλιστα, εκδόθηκε και σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στα τέλη του Απριλίου του 2015. Όλα τα μεγάλα ταμεία –πλην του ΕΤΑΤ και του ΤΑΥΤΕΚΩ- μετέφεραν πλεονάζοντα κεφάλαια τους στην ΤτΕ.

Αρνητικό ρεκόρ 6ετίας

Να σημειωθεί πως η τελευταία φορά, που οι καταθέσεις των ασφαλιστικών φορέων έφτασαν στο " χείλος" των 2 δισ. ευρώ, όπως τον περασμένο Ιούλιο, ήταν το Μάιο του 2010, δηλαδή κατά το μήνα υπογραφής του 1ου Μνημονίου.

Συνεπώς οι καταθέσεις 2 δισ. ευρώ που σημειώθηκε πριν 1 ½ μήνα, αποτελούν αρνητικό ρεκόρ 6ετίας.

Σε σύγκριση, μάλιστα, με τις καταθέσεις του Ιουλίου του 2014, οι καταθέσεις του Ιουλίου του 2015 είναι κατά 3,8 δισ. ευρώ ή κατά 65% λιγότερες.  

Τα 2 δισ. ευρώ στα οποία ανέρχονται οι επαναπομείνασες καταθέσεις των ασφαλιστικών φορέων αντιστοιχούν μόλις στο 86% των αναγκαίων μηνιαίων δαπανών για συντάξεις (πλην ΕΚΑΣ).

Εξάλλου, οι καταθέσεις αυτές δεν είναι "ισοκατανεμειμένες" μεταξύ των ασφαλιστικών οργανισμών, αλλά ανήκουν ως επί τω πλείστον σε τρία ασφαλιστικά ταμεία: Το ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι), στο ΕΤΑΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ (τραπεζοϋπάλληλοι) και στο ΕΤΑΠ –ΜΜΕ (εργαζόμενοι στον τύπο).

Χάθηκαν 4,6 δισ. ευρώ από εισφορές, κρατική επιχορήγηση και αποταμίευση

Η δραματική αυτή πορεία των καταθέσεων από τον Ιούλιο του 2014 στον Ιούλιο του 2015 έρχεται να συμπληρώσει την, επίσης, δραματική πορεία των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και τον κρατικό προϋπολογισμό. Πιο συγκεκριμένα :

-  Οι εισφορές στο 7μηνο του 2015 ήταν κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ ή 5,8% λιγότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

- Τα έσοδα των ασφαλιστικών φορέων από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, αθροιστικά, οι απώλειες των ασφαλιστικών φορέων σε εισφορές, κρατική χρηματοδότηση και καταθέσεις στο 7μηνο του 2015  σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα φτάνουν το ιλιγγιώδες ποσό των…  4,6 δις. ευρώ. 


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου