Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

IEA: Στο Υψηλότερο Επίπεδο της Τελευταίας Πενταετίας η Αύξηση της Ζήτησης για Πετρέλαιο


Η ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών, λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και των χαμηλών τιμών, ωστόσο η υπερπροσφορά παγκοσμίως είναι τόσο μεγάλη που θα διαρκέσει και το 2016, επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Στη μηνιαία έκθεση Αυγούστου, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο ΙΕΑ προχώρησε σε αναθεώρηση προς...
τα πάνω των προβλέψεων για την αύξηση της ζήτησης φέτος και το 2016, ενώ αναμένει πτώση της προσφοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, με τους Αμερικανούς παραγωγούς να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.

«Αν και είναι ξεκάθαρο ότι έχει ξεκινήσει το rebalancing, η διαδικασία πιθανότατα θα είναι παρατεταμένη, καθώς η υπερπροσφορά αναμένεται να συνεχιστεί και το 2016, υποδηλώνοντας πως θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα παγκόσμια αποθέματα», σημειώνεται στην έκθεση.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, λόγω της υπερπροσφοράς και του ισχυρότερου δολαρίου.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια ετησίως το 2015, δηλαδή 260.000 βαρέλια περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη, αύξηση που αποδίδεται στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και στην αντίδραση των καταναλωτών στις χαμηλότερες τιμές.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων πέντε ετών και μια δραματική αύξηση της ζήτησης σε σχέση με το 2014», σημειώνεται στην έκθεση.

Η συνέχιση της μακροοικονομικής ισχύος θα στηρίξει επίσης την αύξηση της ζήτησης κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2016, 410.000 βαρέλια περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

Παράλληλα, ο ΙΕΑ προβλέπει πως ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ θα επιβραδυνθεί από τα 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2014 στα 1,1 εκατ. βαρέλια φέτος και στα 900.000 βαρέλια το 2016, με τις ΗΠΑ να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου