Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ | ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: ΟΙ ΕΞΙ ΚΗΛΙΔΕΣ ΣΤΟ... ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΛΑΤΣΗ


Ερευνα: Γιωργος Χριστοφοριδης - Το Χωνι 

Δεν είναι δυνατόν µια τόσο µεγάλη εταιρεία, στην οποία συµµετέχει το ελληνικό Δηµόσιο, να αποδεικνύεται ότι είναι εκτεθειµένη στη λειτουργία πάσης φύσεως µεγάλων ή µικρότερων συµφερόντων και να συνεχίζεται η νοσηρή κατάσταση, που εξέθρεψαν δεκαετίες τώρα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ρηµάζοντας τον τόπο...  

Βαριές σκιές πνίγουν τα Ελληνικά Πετρέλαια: Ενα πολύνεκρο ατύχηµα που έχει ξεχαστεί, περιπτώσεις στις παρυφές της λαθρεµπορίας, έκτακτοι φορολογικοί έλεγχοι, εσωτερικές κόντρες για τις αποδοχές και καυτοί φάκελοι που µένουν στα συρτάρια, µεθοδεύσεις επικίνδυνες για την αξιοποίηση των κοιτασµάτων πετρελαίου στη χώρα, καθώς και αδιανόητες συµπεριφορές έναντι συνταξιούχων...
.

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΠΑ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ;

Η είδηση, λόγω και της περιόδου, πέρασε στα ψιλά. Κακώς! Γιατί είναι εντυπωσιακό να ελέγχεται για επιστροφές ΦΠΑ µια εταιρεία που βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο! 

Στις 27 Ιουλίου, λοιπόν, από τη Γενική Γραµµατέα ∆ηµοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, εκδόθηκε απόφαση σύµφωνα µε την οποία «ανατέθηκε στον προϊστάµενο του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΠ) της ΓΓ∆Ε η διενέργεια µερικού φορολογικού ελέγχου στα ΕΛΠΕ για επιστροφή ΦΠΑ των χρονικών περιόδων 1η Ιανουαρίου 2014–31 Μαρτίου 2014 και 1η Οκτωβρίου 2014-31 ∆εκεµβρίου 2014».


Στη βάση της ίδιας απόφασης, αναφέρεται, ανατέθηκε στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων η έκδοση των οικείων καταλογιστικών πράξεων, η βεβαίωση και είσπραξη των φόρων, τελών, εισφορών, προστίµων και λοιπών επιβαρύνσεων, η λήψη διασφαλιστικών µέτρων, καθώς και κάθε άλλη οφειλόµενη ενέργεια που προβλέπεται από την κείµενη νοµοθεσία.

«Η κ. Σαββαΐδου ζήτησε τη λήψη όλων των προβλεπόµενων µέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών και των περιουσιακών στοιχείων τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Τι ακριβώς έχει συµβεί, προφανώς θα το δείξει ο έλεγχος! Αλλά επισηµαίνουµε ότι στις δύο τελευταίες γραµµές φαίνεται να περιέχεται η ουσία της υπόθεσης, αφού γίνεται λόγος για µέτρα είσπραξης σε βάρος οφειλετών και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας!

Συνεπώς, οι Ελληνες φορολογούµενοι και πρέπει (γιατί µας αφορά) και έχουµε τη δυνατότητα, αυτή τη φορά (µε διοίκηση ορισµένη από την κυβέρνηση), να µάθουµε τι ακριβώς συµβαίνει µε τη συγκεκριµένη υπόθεση. ∆εν γίνεται τα ΕΛΠΕ (στα οποία συµµετέχει το δηµόσιο) να ελέγχονται για επιστροφές ΦΠΑ (προφανώς κάποιων εκατοµµυρίων ευρώ) σε µια περίοδο που οι Ελληνες καλούµαστε να επιδείξουµε φορολογική υπέρ-συνείδηση, για να σωθεί η χώρα! Καλό και πρέπον, λοιπόν, είναι ο Ελληνας πολίτης, που καλείται να πληρώνει τα πάντα, να µάθει το τι ακριβώς γινόταν στα φορολογικά των ΕΛΠΕ το 2014.

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Ηταν ακριβώς πριν τρεις µήνες, στις 8 Μαΐου, το πρωί εκείνης της αποφράδας, για τους εργαζόµενους στο διυλιστήριο του Ασπροπύργου, ηµέρας. Τότε, που στη διάρκεια εργασιών (!), µια εκδήλωση πυρκαγιάς είχε ως αποτέλεσµα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις εργαζόµενοι, σε µια περίοδο µάλιστα, που το διυλιστήριο ήταν ουσιαστικά κλειστό! Μια µόλις µέρα πριν, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την αλλαγή της διοίκησης, µε την τοποθέτηση των κ.κ. Τσοτσορού και Στεργιούλη, αντί του κ. Κωστόπουλου, προσώπου µε πολλά χρόνια προϋπηρεσία στην ΠΕΤΡΟΛΑ και τον όµιλο Λάτση.

Εκτοτε, βρισκόµαστε εν αναµονή του πορίσµατος. Στο τέλος Μαΐου, όταν και ο τέταρτος άτυχος εργαζόµενος έχανε τη µάχη µε τη ζωή, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωστοποιούσε ότι κινήθηκαν οι προβλεπόµενες διαδικασίες για εννέα στελέχη και εργαζόµενους της εταιρείας, που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για το τραγικό ατύχηµα. Πρόκειται για το δεύτερο πολύνεκρο ατύχηµα στον ίδιο όµιλο, αν θυµηθούµε τους 15 νεκρούς του 1992 στο, τότε ιδιωτικό διυλιστήριο του οµίλου Λάτση, στην Ελευσίνα.

Το 1992, η τραγωδία είχε αντιµετωπιστεί ως «ατύχηµα» και ουδείς είχε τιµωρηθεί από την εργοδοσία. Στη φετινή περίπτωση, τα δεδοµένα είναι διαφορετικά. Ειδικά το εξής κρίσιµο: αυτή τη φορά, η τραγωδία φέρεται να προκλήθηκε από µια οξυγονοκόλληση σε ένα εργοστάσιο, που -επαναλαµβάνουµε- ήταν κλειστό! Γι' αυτό και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόρισµα του ελέγχου και οι εξηγήσεις που θα δοθούν.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΥΤΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ

Από την τοποθέτηση της διοίκησης Τσοτσορού–Στεργιούλη στα ΕΛΠΕ, δηµιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο όµιλος Λάτση ήταν σύµφωνος µε το δίδυµο, ενώ ο κ. Τσοτσορός, ο οποίος είχε αναλάβει και πρόεδρος µε εκτελεστικές αρµοδιότητες, φερόταν ουσιαστικά ως επιλογή του ιδιωτικού οµίλου. Παραµένει άγνωστο αν αυτό άλλαξε στην πορεία. Πάντως, σίγουρα δεν εµπόδισε την άγρια κόντρα, που τελικά ξέσπασε µε αφορµή τις αποδοχές του, που είχαν οριστεί στις 280.000 ευρώ ετησίως (περιλαµβάνοντας τις εκτελεστικές αρµοδιότητες αλλά και τη θέση του διευθύνοντος συµβούλου της ΕΚΟ).

Με βάση καλά πληροφορηµένες πηγές µέσα από τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο κ. Τσοτσορός είχε ανοίξει κάποιους «καυτούς» φακέλους, που αφορούσαν στις προηγούµενες διοικήσεις των ΕΛΠΕ και είχαν να κάνουν µε ζητήµατα όπως τα κονδύλια που έφευγαν από τα ΕΛΠΕ προς τα ΜΜΕ, καθώς και τις ανείσπρακτες οφειλές από πρατήρια καυσίµων. 

Οι φάκελοι προφανώς έδειχναν ευθύνες προηγούµενων διοικήσεων και άγγιζαν, ίσως, διαδροµές συµφερόντων, που µεταξύ άλλων αποδεικνύεται ότι είχαν βρει τον τρόπο να φέρνουν ζητήµατα στην επικαιρότητα, όποτε το ήθελαν! Ετσι, λίγο µετά τη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ τον Ιούνιο, ήρθαν στο προσκήνιο οι αµοιβές του προέδρου, οι οποίες έφταναν στο ποσό των 280.000 ευρώ! Η κόντρα µόλις είχε επισηµοποιηθεί!

Η... ΕΚΠΤΩΣΗ

Ο κ. Τσοτσορός, τότε, είχε το επιχείρηµα ότι οι αµοιβές του παρέµειναν οι ίδιες µε των προηγούµενων. Πάντως, το υπουργείο, µέσω κύκλων του πρώην υπουργού ΠΑΠΕΝ κ. Λαφαζάνη, αποδοκίµασε την εξέλιξη και τελικά ο κ. Τσοτσορός παραιτήθηκε από τις εκτελεστικές του αρµοδιότητες, µε τις αποδοχές του να µειώνονται στις 170.000 ευρώ ετησίως. 

Το ίδιο διάστηµα, πληροφορίες έφεραν τον όµιλο Λάτση δυσαρεστηµένο από το βαθµό προώθησης του σχεδίου του Ελληνικού, ενώ ο κ. Τσοτσορός «απαντούσε» µε γενικότερες περικοπές των αµοιβών στελεχών στην ιεραρχία των ΕΛΠΕ, µία εξέλιξη που προφανώς έθιγε ...κόσµο και κοσµάκη! Η κόντρα κορυφώθηκε!

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ –σύµφωνα µε πληροφορίες- φέρεται να έχει δώσει εντολή στην Επιτροπή Αµοιβών να µελετήσει το ζήτηµα, ενώ τα νούµερα που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας είναι εντυπωσιακά: οι τακτικές αποδοχές των εκτελεστικών µελών του ∆Σ το 2014 κυµάνθηκαν µεταξύ 220.000 και 280.000 ευρώ, ενώ οι ετήσιες µεικτές τακτικές αποδοχές, µαζί µε τα µπόνους, µεταξύ 281.929 και 390.178 ευρώ, παρόλο που ο όµιλος ερχόταν από δύο χρονιές µε ζηµιές εκατοντάδων εκατοµµυρίων! 

Οι δε ετήσιες µεικτές αποδοχές των γενικών διευθυντών των ΕΛΠΕ κυµαίνονται µεταξύ 160.000 και 224.000 ευρώ και µαζί µε τα µπόνους από 201.674 έως 283.289 ευρώ.

Το θέµα είναι πώς θα προχωρήσει αυτό το ζήτηµα «εξορθολογισµού» των αποδοχών, µε το ∆ηµόσιο να έχει, µεν, διορίσει τη διοίκηση του οµίλου, αλλά να έχει ποσοστό 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό του οµίλου Λάτση υπερβαίνει το 41%.

ΜΑΥΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Γνωρίζουµε ότι η υπόθεση του λαθρεµπορίου καυσίµων έχει αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο κεφάλαιο, στο οποίο εµπλέκονται κυκλώµατα µε πολλά... πλοκάµια και που δρουν συχνά σε χώρους πέραν πάσης υποψίας. Τις προηγούµενες ηµέρες, η «Εφηµερίδα των Συντακτών» έφερε στη δηµοσιότητα πληροφορίες, σύµφωνα µε τις οποίες ο όµιλος των Ελληνικών Πετρελαίων φαίνεται να εµπλέκεται σε µία τέτοια υπόθεση, την οποία ερευνά ήδη, µάλιστα, εισαγγελέας.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, στις 21 Ιουλίου, πλωτό καταδιωκτικό της Γενικής ∆ιεύθυνσης Τελωνείων σταµάτησε στον κόλπο της Ελευσίνας το δεξαµενόπλοιο «Ειρήνη», νηολογηµένο στον Πειραιά µε αριθµό 11168, το οποίο χρησιµοποιείται από τα ΕΛΠΕ για τη µεταφορά καυσίµων. 

Κατά τον έλεγχο που έγινε, το κλιµάκιο των ελεγκτών δεν βρήκε κανένα από τα απαιτούµενα παραστατικά και τελωνειακά έγγραφα, που θα πρέπει αναλυτικά να αναφέρουν µεταξύ άλλων το πότε φορτώθηκαν τα καύσιµα, πού πηγαίνουν,σε πόσο χρόνο θα παραδοθούν κ.λπ. Τα έγγραφα αυτά πρέπει υποχρεωτικά να τα φέρει κάθε πλοίο ή άλλο µέσο, που µπαίνει ή βγαίνει από τελωνειακή αποθήκη (διυλιστήριο) για να φορτώσει ή ξεφορτώσει καύσιµα.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αφού ενηµερώθηκαν οι τελωνειακές υπηρεσίες και ο εισαγγελέας για το «µαύρο» φορτίο και τις παραβάσεις που εντοπίστηκαν, για λόγους που είναι άγνωστοι, δεν δόθηκε εντολή να κατασχεθεί-δεσµευτεί το δεξαµενόπλοιο, αλλά αντίθετα αφέθηκε να συνεχίσει την πορεία του. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, για οποιοδήποτε πλοίο βρεθεί χωρίς έγγραφα, εκδίδεται εντολή δέσµευσης. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, οι ελεγκτές ενηµερώθηκαν από ανωτέρους τους ότι τα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου θα παραδοθούν εκ των υστέρων! 

Οι ίδιοι οι ελεγκτές φέρονται να πήγαν αυτοπροσώπως στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου για να αναζητήσουν τα έγγραφα, τα οποία πράγµατι παραδόθηκαν, «µεταχρονολογηµένα», έπειτα από αρκετές ώρες, παρότι έπρεπε να υπήρχαν ήδη διαθέσιµα πριν από την προσέγγιση του δεξαµενοπλοίου στη φορολογική αποθήκη...

ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ

Οπως είναι φυσικό, τα ΕΛΠΕ πήραν θέση για το ζήτηµα και παραδέχθηκαν το περιστατικό! Αναφέρεται στη σχετική απάντησή τους: «Κατά τον εν λόγω έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το πλοίο παρέλαβε τα συνοδευτικά παραστατικά του φορτίου µετά τον απόπλου από την εγκατάσταση της Ελευσίνας και καθ' οδόν προς τον Ασπρόπυργο και όχι πριν αναχωρήσει από το λιµάνι της Ελευσίνας. Το φορτίο ήταν σφραγισµένο από το Τελωνείο, όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τον έλεγχο, ενώ τα σχετικά συνοδευτικά παραστατικά (φορολογικά και τελωνειακά) είχαν ήδη εκδοθεί από την εταιρεία νοµίµως και εµπροθέσµως. Το παραπάνω γεγονός σε καµία περίπτωση δεν συνεπάγεται απώλεια εσόδων για το ∆ηµόσιο».

Ακόµη δηλαδή κι αν τα πράγµατα έχουν συµβεί ακριβώς όπως τα περιγράφει η εταιρεία, ουσιαστικά έχουµε ένα πλοίο που διακινεί καύσιµα και ξεκινά από ένα λιµάνι χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία και παραλαµβάνει από το επόµενο λιµάνι! Ακόµη κι αν δεχθεί κανείς ότι δεν µπορεί ενδιαµέσως να ξεφόρτωσε οπουδήποτε ο,τιδήποτε, αφού αναφέρεται ότι ήταν σφραγισµένο το φορτίο από το Τελωνείο, είναι δυνατό η διακίνηση καυσίµων από την κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών να γίνεται χωρίς έγγραφα;

Προφανώς, η έρευνα του εισαγγελέα θα έχει µεγάλο ενδιαφέρον. Κι αν σε άλλες εποχές κάποια συµφέροντα θα είχαν λόγους να κουκουλωθεί η υπόθεση και να εµφανιστεί ως κάτι το «τυπικό», είναι προφανές ότι η σηµερινή κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ανέχεται τέτοιες λογικές.

ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΙΟ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ....(;)

Στο ΧΩΝΙ, είχαµε στηλιτεύσει κατ' επανάληψη την προχειρότητα µε την οποία η προηγούµενη κυβέρνηση χειριζόταν το διαγωνισµό για τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης. Και, δυστυχώς, δικαιωθήκαµε καθώς, αφενός δεν υπήρξε κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τις θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης -παρόλο που από τους ειδικούς θεωρούνται ως ιδιαίτερα ελπιδοφόρες- αφετέρου και στο Ιόνιο αποδεικνύεται τώρα ότι ο «δρόµος» που επελέγη ήταν ο λάθος!

Με δεδοµένη τη συγκυρία των πολύ χαµηλών τιµών πετρελαίου και τη γενικότερη αναταραχή µε επίκεντρο τη χώρα, η προηγούµενη ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ προβληµατιζόταν ιδιαίτερα να δώσει µια νέα µεγάλη παράταση στο διαγωνισµό, ο οποίος έληγε στα µέσα Ιουλίου, δηλαδή χρονικά ακριβώς στο «µάτι του κυκλώνα» των capital controls και της γενικότερης αναστάτωσης που επικρατούσε. «∆εν θα έρθει κανείς», έλεγαν στη Μεσογείων και γι' αυτό ο Π. Λαφαζάνης προσπαθούσε µε κάθε τρόπο να προσελκύσει εταιρείες από µη δυτικές χώρες, οι οποίες ωστόσο είχαν µεγάλη παρουσία στον χώρο των πετρελαίων, όπως η Βενεζουέλα και η Ρωσία.

 Ο ίδιος έκανε, οµολογουµένως, µεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά οι αρνητικές διεθνείς συγκυρίες κρατούσαν τις υποψήφιες χώρες επιφυλακτικές, παρά τη βεβαιωµένη θέλησή τους.


Ο ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Από την άλλη όµως, το υπουργείο, όλο το προηγούµενο διάστηµα, λάµβανε διαβεβαιώσεις από τα αρµόδια στελέχη των ΕΛΠΕ ότι «θα έρθουν µεγάλες δυτικές εταιρείες µαζί µας, κάτι που θα µας βοηθήσει και διπλωµατικά απέναντι στις αµφισβητήσεις των Αλβανών στο Ιόνιο». Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Τσοτσορός είχε πει στην τελευταία γενική συνέλευση ότι «θα υποβληθεί προσφορά για το οικόπεδο 1 (σ.σ. είναι βορείως της Κέρκυρας και αµφισβητείται προκλητικά από τους Αλβανούς, οι οποίοι µάλιστα προ δεκαετιών είχαν δώσει εκείνοι άδεια για να γίνουν έρευνες!) για εθνικούς λόγους». Στο ΥΠΑΠΕΝ τελικά επικράτησε η άποψη να αφεθεί να κυλήσει ο διαγωνισµός, κυρίως για εθνικούς λόγους...

Οµως οι ξένες εταιρείες δεν ήλθαν ποτέ! Για την ακρίβεια, όπως λέγεται, ενδιαφέρθηκαν µόνο για το οικόπεδο 2, το οποίο βρίσκεται δυτικά, αλλά όχι για το 1, για το οποίο, πάντα σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει υποβληθεί προσφορά τελικά µόνο από τα ΕΛΠΕ! Σηµειωτέον ότι οι διεθνείς συµµαχίες ήταν απαραίτητες τόσο για τους εθνικούς λόγους που αναφέραµε όσο και για τεχνικούς, αφού τα ΕΛΠΕ δεν έχουν κάνει ποτέ γεώτρηση σε θαλάσσιες περιοχές µε µεγάλο βάθος νερού. 

Ετσι, Γάλλοι και Ιταλοί (Total και Edison) φέρονται να έχουν υποβάλει προσφορές µόνο για το οικόπεδο 2 (η λεγόµενη περιοχή Πύρρος), καθώς αυτό παρουσιάζει αναλογίες µε οικόπεδο που έχουν οι Γάλλοι από την πλευρά της Ιταλίας. Αλλά το οικόπεδο 1 έµεινε στα αζήτητα για τους ξένους (όπως και όλα τα άλλα οικόπεδα του Ιονίου, µε εξαίρεση τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, για τον οποίο επίσης φέρονται να έχουν υποβάλει προσφορές µόνο τα ΕΛΠΕ), την ώρα που οι Αλβανοί αµφισβητούν ανοικτά την κυριότητά του.

Με δεδοµένο, λοιπόν, ότι τα ΕΛΠΕ δεν έχουν τεχνικά την εµπειρία να κάνουν έρευνα στην περιοχή, ο κίνδυνος να «παγώσει» η κρίσιµη από εθνικής πλευράς περιοχή είναι ορατός! Και έτσι θα µείνουµε να λέµε εµείς ότι έχουµε παγιώσει την κυριαρχία στη συγκεκριµένη περιοχή (µόλις λίγα χιλιόµετρα βορείως της Κέρκυρας) αλλά να µην µπορούµε ποτέ να ψάξουµε σε αυτήν για πετρέλαιο, την ώρα που στην Αλβανία, λίγες δεκάδες χιλιόµετρα πιο δυτικά στη στεριά, βγαίνουν καθηµερινά πάνω από 20.000 βαρέλια!


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

Η υπόθεση δυστυχώς θυµίζει τα διαχρονικά εγκλήµατα της ελληνικής πλευράς στα πετρέλαια του Αιγαίου. Η πιο ελπιδοφόρα περιοχή στην Ελλάδα, αυτή που βρίσκεται ανατολικά της Θάσου, παραµένει παγωµένη επί 40 χρόνια µε πρόσχηµα τα ελληνοτουρκικά. Ποιο είναι το κοινό σηµείο µε το Ιόνιο; Μα, το ότι από το 1987, επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, σε αυτήν την περιοχή του Αιγαίου συµµετέχουν (µε βέτο) τα Ελληνικά Πετρέλαια, που είχαν µπει τότε ως ∆ηµόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Αποτέλεσµα: Να µην έχει γίνει ποτέ ο,τιδήποτε σε αυτή την περιοχή για εθνικούς λόγους, γιατί την αµφισβητούν οι Τούρκοι.

Τώρα, η ίδια εταιρεία (ΕΛΠΕ) πρωταγωνιστεί για «εθνικούς λόγους» καιστο Ιόνιο! Και τα ερωτήµατα που προκύπτουν είναι προφανή: Ούτε το πετρέλαιο του Ιονίου θα εκµεταλλευτούµε, πάλι για εθνικούς λόγους; Τελικά, η στρατηγική µας επιλογή είναι να παραµένουν ανενεργές οι κρίσιµες για τις εθνικές υποθέσεις περιοχές της χώρας; Αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά συµφέροντα; Με ποιον τρόπο ακριβώς;

Και εν πάση περιπτώσει, αυτή είναι µια επιλογή που κάνει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση (συνεκτιµώντας παράγοντες και στοιχεία που µόνο εκείνη γνωρίζει και αξιολογεί) ή είναι αποφάσεις που λαµβάνουν διαχρονικά διάφορα στελέχη των ΕΛΠΕ, γαντζωµένα σε θέσεις -κλειδιά, εκτιµώντας µόνο το επιχειρηµατικό κέρδος και υπηρετώντας δικές τους λογικές, χωρίς να λαµβάνονται υπόψη οι εθνικοί λόγοι, για τους οποίους δόθηκε το έργο στα ΕΛΠΕ; Με δυο λόγια, καταλαβαίνουµε το επιχείρηµα ότι «αυτή την περιοχή θα πρέπει να την αναλάβει µια εταιρεία µε συµµετοχή του ελληνικού δηµοσίου, για εθνικούς λόγους». ∆εν καταλαβαίνουµε όµως το σενάριο όπου «αυτή την περιοχή την ανέλαβε µια εταιρεία µε συµµετοχή του ελληνικού δηµοσίου για εθνικούς λόγους, αλλά δεν έκανε τίποτα!». Τότε πώς εξυπηρετήθηκαν οι εθνικοί λόγοι;

15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ 

Το τελευταίο διάστηµα ήρθε ξανά στο προσκήνιο µια υπόθεση που κρατά δεκαπέντε χρόνια. Πρώην εργαζόµενοι στα πετρέλαια του Πρίνου έχουν από το 2000 στραφεί κατά της καναδικής κοινοπραξίας, που εκµεταλλευόταν µέχρι το 1999 την περιοχή, για την καταβολή δεδουλευµένων ενός χρόνου, τα οποία ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ. Μιλάµε για 163 ανθρώπους που βρέθηκαν στον αέρα, όταν οι Καναδοί παράτησαν την εκµετάλλευση (επικαλούµενοι τις τότε χαµηλές τιµές πετρελαίου) και στράφηκαν δικαστικά για τη µη καταβολή αποδοχών, που αντιστοιχούσαν στο διάστηµα 1998-1999.

Οι συνταξιούχοι έχουν από τότε δικαιωθεί σε όλα τα επίπεδα. Πρωτοβάθµιο (Μονοµελές Πρωτοδικείο Αθηνών), δευτεροβάθµιο (Εφετείο) και Αρειο Πάγο. Πρόσφατα, Το Μονοµελές Πρωτοδικείο Αθηνών δέχθηκε, µε την υπ' αριθµόν 1428/2015 προσωρινή διαταγή του, την προσφυγή συνολικά 163 συνταξιούχων, πρώην εργαζοµένων στις εγκαταστάσεις του Πρίνου, και κάλεσε την καναδική Calfrac και τα Ελληνικά Πετρέλαια να καταβάλουν ποσά από 14.000 έως 43.000 ευρώ στον καθένα. Οι Καναδοί και η ελληνική κρατική εταιρεία µετέχουν µε αναλογία ποσοστού 65%-35% στην εταιρεία που είναι ο διάδοχος της κοινοπραξίας NAPC και η οποία εκµεταλλευόταν τότε τον Πρίνο.

Από τους Καναδούς, βέβαια, δεν θα περιµέναµε άλλου είδους αντιµετώπιση. Αλλά για µια κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών µοιάζει αδιανόητη αυτή η τακτική σε βάρος πρώην εργαζοµένων, σε µια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη εργασία. Επί δεκαπέντε χρόνια αυτοί οι άνθρωποι δικαιώνονται και µε την έκδοση της προσωρινής διαταγής πίστεψαν ότι ήρθε η ώρα να πάρουν τα χρήµατά τους. Ωστόσο, η άλλη πλευρά προχώρησε και σε αίτηση ανακοπής, παρατείνοντας την αγωνία µέχρι το Νοέµβριο. Αν για κάποια πολυεθνικά συµφέροντα, δεν έχει σηµασία πώς τα βγάζουν πέρα στις σηµερινές συνθήκες µερικές εκατοντάδες συνταξιούχοι, δεν µπορεί η ίδια λογική να διέπει και εταιρείες, στις οποίες µπορεί να είναι οι µεγαλοµέτοχοι, αλλά ελέγχονται και από το ελληνικό ∆ηµόσιο.


http://www.toxwni.gr/xoni-apokleistika/item/66605-oi-eksi-kilides-sto-petrelaiovasileio-tou-latsi

ΠΗΓΗ:prezatv.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου