Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΠΔΓΜ: Ποινική Δίωξη Κατά της Διοίκησης της Μεγαλύτερης Εταιρείας Λιανικής Πώλησης Καυσίμων

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΓΔΜ: Ποινική Δίωξη Κατά της Διοίκησης της Μεγαλύτερης Εταιρείας Λιανικής Πώλησης Καυσίμων
Στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά της διοίκησης της Makpetrol, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης καυσίμων στην ΠΓΔΜ, και στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της, προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές της χώρας, γεγονός που προκαλεί αρκετές αντιδράσεις και ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα είδος ενεργειακής κρίσης στη χώρα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) άσκησε δίωξη κατά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Makpetrol Αντρέγια Γιοσίφοφσκι και κατά 20 ακόμη ατόμων, που φέρονται να συνδέονται με παράνομη μεταφορά κεφαλαίου από την εταιρεία Makpetrol στη μητρική εταιρεία της Oilko, από την οποία ζημιώθηκαν μέτοχοι της Makpetrol.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του...
υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, η ζημία για τους μετόχους της Makpetrol ανέρχεται στα 6,1 εκατ. ευρώ περίπου.

Εκτός του Αντρέγια Γιοσίφοφοσκι, διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος 10 ατόμων του διοικητικού συμβουλίου της Makpetrol, οχτώ ατόμων της εξελεγκτικής επιτροπής της εταιρείας και τριών ατόμων από το Κεντρικό Μητρώο της ΠΓΔΜ,τα οποία επέτρεψαν τη φερόμενη παράνομη μεταφορά κεφαλαίου από τη Makpetrol στην Oilko.

Η μεταφορά κεφαλαίου χρονολογείται από το 2006-2007, κατά την ίδρυση της Oilko.

Αμέσως μετά την άσκηση ποινικών διώξεων, οι Αρχές της ΠΓΔΜ προχώρησαν και στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της Makpetrol, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της.

Η Makpetrol είναι η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής καυσίμων στην ΠΓΔΜ και λειτουργεί 125 πρατήρια καυσίμων στη χώρα, αριθμός που αναλογεί στο 60% των πρατηρίων καυσίμων στη χώρα.

Η Makpetrol, σε ανακοίνωσή της για τη δίωξη εις βάρος 21 ατόμων που άσκησε το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, σημειώνει ότι η όλη διαδικασία για μεταφορά κεφαλαίων στην Oilko διεξήχθη με τον πλέον νόμιμο τρόπο και κανείς από τους μετόχους της εταιρείας δεν έχει υποστεί την παραμικρή ζημία.

Τονίζει δε, ότι η δίωξη που άσκησε το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στη δικαστική υπόθεση που έχασε το Δημόσιο της ΠΓΔΜ, διά της οποίας η Διεύθυνση Δημοσίων Εισόδων της χώρας οφείλει να επιστρέψει ένα σεβαστό ποσό στην Makpetrol για παράνομη φορολόγηση της εταιρείας.

Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Telma (κανάλι εθνικής εμβέλειας, το οποίο ανήκει στη Makpetrol και ενίοτε ασκεί κριτική στην κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι) μετέδωσε ότι εξαιτίας της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας μπορεί να προκληθεί στη χώρα «ενεργειακή κρίση», καθώς τα αποθέματα της Makpetrol επαρκούν μόλις για πέντε ημέρες.

Η Makpetrol, εκτός από τον μεγάλο αριθμό πρατηρίων καυσίμων στην ΠΓΔΜ, προμηθεύει με μαζούτ τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας, όπως και με καύσιμα διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και βιομηχανικές μονάδες στη χώρα, καθώς και με κηροζίνη τα δύο αεροδρόμια στη χώρα (Σκόπια και Οχρίδα).

Ήδη, η ΟΚΤΑ, ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων της Makpetrol, κατόπιν συνεννόησης με τη Makpetrol, σταμάτησε να την προμηθεύει με καύσιμα, λόγω της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών της τελευταίας.

Η ΟΚΤΑ, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία χονδρικής καυσίμων στην ΠΓΔΜ, ελέγχεται από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ).

Ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης σημείωσαν ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι «θυμήθηκε» τώρα, ύστερα από εννέα χρόνια, που χρονολογείται η αμφισβητούμενη υπόθεση, να ασκήσει ποινική δίωξη κατά της Makpetrol, στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκει και ο τηλεοπτικός σταθμός Telma.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι βάλει σκόπιμα κατά της Makpetrol, επειδή είναι μία από τις λίγες εταιρείες με τοπικά κεφάλαια που δεν την ελέγχει, ενώ την ίδια στιγμή «επιτρέπει» σε εταιρείες του περιβάλλοντός του να πλουτίζουν με παράνομες ενέργειες και μεθοδεύσεις.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου