Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Δικαστική μάχη ΕΛΠΕ-Energean για τις έρευνες στην Καβάλα


Στα δικαστήρια μεταφέρεται η διαμάχη των Ελληνικών Πετρελαίων και της Energean, με αφορμή τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή της Θάσου-Καβάλας. 

Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν χθες ότι, ύστερα από αίτησή τους, εκδόθηκε σε βάρος της Energean Oil προσωρινή διαταγή της προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών, "με την οποία απαγορεύθηκε στην εν λόγω εταιρεία η συνέχιση των παράνομων ερευνών εντός της ερευνητικής περιοχής του Θρακικού Πελάγους".

Τα ΕΛΠΕ υποστηρίζουν ότι η Energean προχώρησε παράνομα και χωρίς ...
άδεια σε σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Θρακικού πελάγους και ότι ουδέποτε υπέβαλε σοβαρή, δεσμευτική και έγκαιρη πρόταση για την κατάρτιση σχετικής εμπορικής συμφωνίας. 

Τα ΕΛΠΕ δηλώνουν ακόμη ότι θα συνεχίσουν τις δικαστικές ενέργειες "προς ανάκτηση των παρανόμως αποκτηθέντων στοιχείων και την αποκατάσταση κάθε υλικής και ηθικής βλάβης."

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ:

"Στις 3-7-2015 η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. αιτήθηκε και πέτυχε την έκδοση, σε βάρος της εταιρείας  Energean Oil & Gas SA, προσωρινής διαταγής της Προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απαγορεύθηκε στην εν λόγω εταιρεία η συνέχιση των παράνομων ερευνών εντός της ερευνητικής περιοχής του Θρακικού Πελάγους. Στην εν λόγω περιοχή αποκλειστικά δικαιώματα έχουν οι  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. και η Calfrac Well Services.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. εξαναγκάσθηκε σε δικαστικές ενέργειες κατά της εταιρείας  Energean Oil & Gas SA όταν η τελευταία, άνευ συναινέσεως του παραχωρησιούχου και άνευ αδείας από τις αρμόδιες Αρχές για τη διεκπεραίωση εργασιών αναζήτησης και έρευνας υδρογονανθράκων σε περιοχές εκτός της παραχώρησής της,  σε παράβαση του εθνικού και κοινοτικού δικαίου,  προέβη παρανόμως σε εργασίες απόκτησης στοιχείων  με την εκτέλεση σεισμικών εργασιών 3D στην ερευνητική περιοχή του Θρακικού Πελάγους.

Οι ενέργειες της Energean Oil & Gas SA αντίκεινται σαφώς στη διεθνή πρακτική, η οποία επιβάλει την κατάρτιση, εκ των προτέρων, συμφωνίας μεταξύ των παραχωρησιούχων περιοχών στις οποίες διαθέτουν αποκλειστικά δικαιώματα και τρίτων, που επιθυμούν να διεξάγουν στις περιοχές αυτές εργασίες, με όρους αμοιβαία αποδεκτούς. Η Energean Oil & Gas SA, σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική που επικαλείται, ουδέποτε υπέβαλε σοβαρή, δεσμευτική και έγκαιρη πρόταση για την κατάρτιση σχετικής εμπορικής συμφωνίας.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.  θα συνεχίσει τις δικαστικές ενέργειες  προς ανάκτηση των παρανόμως αποκτηθέντων στοιχείων και την αποκατάσταση κάθε υλικής και ηθικής της βλάβης".

Είχε προηγηθεί σχετική ανακοίνωση της Energean για την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στον Πρίνο, όπου, μεταξύ άλλων ανέφερε: Λόγω της αντίδρασης της ΕΛΠΕ Α.Ε., η οποία αρνήθηκε την οποιαδήποτε έρευνα στις όμορες περιοχές του Θρακικού Πελάγους, αντίθετα προς την διεθνή πρακτική και παρά την σύμφωνη γνώμη της Calfrac, η οποία κατέχει το 75% των περιοχών οι οποίες παραμένουν ανενεργές επί  30 έτη, δεν ολοκληρώθηκε η έρευνα όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί με αποτέλεσμα την ελλιπή καταγραφή των δεδομένων. Σε πρώτη φάση επισημαίνεται ότι τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί δεν καλύπτουν με επαρκή τρόπο την περιοχή του Άθω, η οποία παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς έχει ήδη εντοπιστεί σε αυτήν πετρέλαιο και, μάλιστα, διαφορετικής ποιότητας σε σχέση με το παραγόμενο στον Πρίνο. 


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου