Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

H Morgan Stanley προειδοποιεί: Η ύφεση στην αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να είναι χειρότερη από του 1986

H Morgan Stanley προειδοποιεί: Η ύφεση στην αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να είναι χειρότερη από του 1986
Αρκετά απαισιόδοξη είναι η Morgan Stanley σχετικά με τις τιμές του πετρελαίου το 2015, την ώρα που η αγορά πετρελαίου διανύει ήδη μία από τις χειρότερες υφέσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Η τρέχουσα ύφεση θα μπορούσε να ανταγωνιστεί ακόμα και την εικονική κατάρρευση των τιμών του 1986, προειδοποιούν οι αναλυτές, που ήταν η χειρότερη των τελευταίων 45 χρόνων.

Ωστόσο, τώρα εκτιμούν πως τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν ακόμα χειρότερα.

Μέχρι πρόσφατα, οι αναλυτές εκτιμούσαν...
πως οι τιμές και οι εταιρείες πετρελαίου θα ανακάμψουν και πάλι. Η εμπιστοσύνη αυτή πήγαζε λαμβάνοντας υπόψη τέσσερα πράγματα, από τα οποία τα τρία πραγματοποιήθηκαν.

1. Αύξηση της ζήτησης

Η πτώση των τιμών που ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο θα πρέπει να τονώσουν την ζήτηση στην θεωρία. Φθηνό πετρέλαιο σημαίνει τα φτηνά κατασκευαστικά, φθηνότερη ναυτιλία, περισσότερα οδικά ταξίδια το καλοκαίρι. Και πράγματι, η ζήτηση αυξήθηκε περίπου 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση.

2. Οι δαπάνες για τις νέες προμήθειες πετρελαίου θα μειωθούν

Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να αναγκάσουν τις εταιρείες ενέργειας να περικόψουν τις δαπάνες για τις νέες προμήθειες πετρελαίου, και το κόστος ανόρυξης και άντλησης θα πρέπει να μειωθεί. Από τον περασμένο Οκτώβριο ο αριθμός των εξεδρών γεώτρησης πετρελαίου έχει μειωθεί περίπου 42%. Περισσότεροι από 70.000 εργαζόμενοι του πετρελαίου έχουν χάσει τη δουλειά τους σε παγκόσμιο επίπεδο, και το 2015 και μόνο, οι εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου έχουν περικόψει περίπου 129 δισ. δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες.

3. Οι τιμές των μετοχών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Ενώ οι αγορές πετρελαίου εξισορροπούνται, οι τιμές των μετοχών των εταιρειών πετρελαίου θα πρέπει να παραμείνουν φθηνές, θέτοντας τις βάσεις για μια ισχυρή ανάκαμψη. Πράγματι, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου διαπραγματεύονται κοντά σε χαμηλά 35 ετών, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές μεθόδους αποτίμησης.

4. Η προσφορά πετρελαίου θα μειωθεί

Αν και θεωρητικά θα έπρεπε να υπάρχει ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο και να δαπανώνται λιγότερα χρήματα για γεωτρήσεις και εξερευνήσεις, στην πράξη συμβαίνει το αντίθετο. Ενώ η παραγωγή των ΗΠΑ έχει σταθεροποιηθεί από τον Ιούνιο, ο ΟΠΕΚ δίνει την κατευθυντήρια γραμμή για τις τιμές στην αγορά.

Προς το παρόν, η Morgan Stanley συνεχίζει να πιστεύει ότι οι τιμές θα βελτιωθούν, κυρίως επειδή ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να έχει άλλο αυτό τον ρόλο αλλά και επειδή οι νέες προμήθειες πετρελαίου που προέρχονται από χώρες εκτός των ΗΠΑ μπορεί να συνεχιστούν να αυξάνονται καθώς οι κυρώσεις κατά του Ιράν, και η κατάσταση στη Λιβύη βελτιώνονται, αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley. Η παραγωγή των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί και πάλι. Η ανάκαμψη είναι λιγότερο βέβαιη από ό, τι ήταν κάποτε, και η ύφεση θα μπορούσε να διαρκέσει για τρία χρόνια, καταλήγουν.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου