Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

«Κούρεμα» πάνω από 30% στις απολαβές ανώτερων στελεχών ΕΛΠΕ. Πρόταση του ΔΣ για διετή ισχύ του μέτρου που αφορά περίπου 200 άτομα

«Κούρεμα» πάνω από 30% στις απολαβές ανώτερων στελεχών ΕΛΠΕ
Μειώσεις που κατά μέσο όρο θα ξεπεράσουν το 30% θα υποστούν άμεσα οι ετήσιες μεικτές αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ηδη η αρμόδια επιτροπή αμοιβών του ομίλου ύστερα από σχετική εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου σχεδιάζει τις περικοπές, πάντοτε στο πλαίσιο των οργανογραμμάτων και των εκτελουμένων καθηκόντων με τα οποία καθορίζονται οι αμοιβές στον μεγαλύτερο πετρελαϊκό όμιλο της χώρας.

Οι μειώσεις στις αποδοχές αφορούν περίπου 200 άτομα με αυξημένα καθήκοντα και επιτελικές θέσεις και δεν αγγίζουν το σύνολο των εργαζομένων, το οποίο βεβαίως προστατεύεται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογράψει με τη διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι περικοπές θα έχουν..
διετή διάρκεια (2015-2016), ενώ το 2015 δεν θα καταβληθούν μεταβλητές αποδοχές (μπόνους). Ψαλιδισμένα θα είναι και τα μπόνους του 2014 που ακόμη δεν έχουν πληρωθεί.
Τα μπόνους που σχετίζονται με την επίτευξη στόχων αντιστοιχούν πολλές φορές στο 30% της σταθερής αμοιβής, ενώ σε μερικές περιπτώσεις φτάνουν και το 50%. Η πολιτική της διοίκησης σχετικά με τις μεταβλητές αποδοχές δεν είναι η κατάργησή τους - όπως θα συμβεί το 2015 - λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, αλλά η επαναφορά τους κανονικά από την επόμενη περίοδο, καθώς ευνοούν την παραγωγικότητα της επιχείρησης. Απλώς θα είναι πιο «ορθολογικά».

Επίσης οι μειώσεις στις σταθερές αποδοχές των στελεχών θα είναι κλιμακωτές, με το «κούρεμα» να είναι μεγαλύτερο στις υψηλές απολαβές και να μειώνεται όσο οι μισθοί προσεγγίζουν την κατώτερη κλίμακα.

Οι απολαβές των στελεχών αυτών μαζί με τα μπόνους κυμαίνονται σε ετήσια βάση μεταξύ 200.000 ευρώ και 280.000 ευρώ, με τις αμοιβές των εκτελεστικών μελών του ΔΣ να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Η πρωτοβουλία της διοίκησης για τις περικοπές - η εισήγηση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς κάποια μέλη του ΔΣ μειοψήφησαν - δεν θα βελτιώσει δραστικά τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου, αφού το μισθολογικό κόστος όλου του προσωπικού αντιστοιχεί στο 2%-3% του συνολικού κόστους λειτουργίας.

Απλώς είναι μια κίνηση συμβολική και με πολλούς αποδέκτες από έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας, στον οποίο το Δημόσιο διατηρεί ισχυρή συμμετοχή με 35%. Σημειώνεται ότι ενήμερος και σύμφωνος με τις επικείμενες μειώσεις είναι και ο μεγαλομέτοχος των ΕΛΛΠΕ, ο όμιλος Λάτση. Το ψαλίδισμα των αμοιβών ξεκίνησε από τον πρόεδρο του ομίλου κ. Στάθη Τσοτσορό.

Ο κ. Τσοτσορός, ενώ ασκεί καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου (δεν έγιναν δεκτά από το ΔΣ η παραίτησή του από τα εκτελεστικά καθήκοντα και ο περιορισμός των καθηκόντων του σε αυτά του μη εκτελεστικού προέδρου), αμείβεται ως μη εκτελεστικός πρόεδρος και μέσα στον Αύγουστο θα υποστεί τη μείωση που θα αποφασιστεί. Παράλληλα θα έχει μηδενική αμοιβή για τα καθήκοντα που ασκεί ως διευθύνων σύμβουλος στις θυγατρικές ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα (BP).

Υπενθυμίζεται πως είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων όταν η συνέλευση των ΕΛΠΕ τον περασμένο Ιούνιο είχε εγκρίνει ως αμοιβή για τον κ. Τσοτσορό για τα εκτελεστικά του καθήκοντα στις τρεις παραπάνω θέσεις το ποσό των 280.000 ευρώ μεικτά σε ετήσια βάση.


ΠΗΓΗ:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου