Τελικά αν κανείς παρακολουθεί συστηματικά τις επιστημονικές δημοσιεύσεις κινδυνεύει ν' αποτρελαθεί, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της κλιματικής κοροϊδίας, που μας "σερβίρουν" καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης.
Στις 10 Ιουλίου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science (τομ. 349 τ. 6244) ένα επιστημονικό άρθρο με τίτλο "Sea-level rise due to polar ice-sheet mass loss during past warm periods". Να το πούμε και στα Ελληνικά, για να το καταλάβουμε ακόμα καλύτερα: " ΆΝΟΔΟΣ της στάθμης της θάλασσας λόγω λιωσίματος πάγων στους πόλους κατά τη διάρκεια ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ θερμών περιόδων". Κι εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα:
Πότε ήταν οι ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ θερμές περίοδοι;
ΓΙΑΤΙ έλιωναν τότε οι πάγοι, αφού δεν υπήρχε ανθρωπογενής παρέμβαση;
Πόσο ήταν τότε το επίπεδο του CO2 στην ατμόσφαιρα;
Πόσο ανέβαινε η στάθμη της θάλασσας, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα;
Η εικόνα που δημοσιεύουν οι ερευνητές είναι εντελώς χαρακτηριστική: στην προηγούμενη Μεσοπαγετώδη περίοδο, πριν ..
.
125 χιλ. χρόνια, η στάθμη της θάλασσας ήταν 6-9 μέτρα ψηλότερα απ' το σημερινό επίπεδο, με το CO2 πολύ χαμηλότερα, στα 287ppm και τη θερμοκρασία περίπου 1οC χαμηλότερα απ' τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής! Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποδίδεται στο λιώσιμο πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.
Πριν από 400 χιλ. χρόνια η στάθμη της θάλασσας ήταν 6-13 μέτρα ψηλότερα απ' το σημερινό επίπεδο, με το CO2 πολύ χαμηλότερα, στα 286ppm και τη θερμοκρασία περίπου 1-2οC υψηλότερα απ' τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής! Και πριν από 3 εκατ. χρόνια, στο Πλειόκαινο, όταν τα επίπεδα του CO2 ήταν παρόμοια με τα σημερινά, στα 400ppm και ασφαλώς χωρίς καμιά ανθρωπογενή παρέμβαση, η στάθμη της θάλασσας ήταν τουλάχιστον 6μ. υψηλότερα, με τους ερευνητές να αδυνατούν να προσδιορίσουν το πόσο ψηλότερα απ' τα 6μ. ήταν η στάθμη, λόγω των μεγάλων γεωλογικών αλλαγών που έχουν συμβεί από τότε. Η θερμοκρασία κατά το Πλειόκαινο ήταν περίπου 2-3οC υψηλότερα απ' τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.
"Η μελέτη επιβεβαιώνει πως το τωρινό κλίμα θερμαίνεται σε επίπεδα που στο παρελθόν σχετίζονταν με σημαντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας", δήλωσε ένας απ' τους ερευνητές και το ερώτημα που καλούνται τώρα ν' απαντήσουν οι πολιτικοί είναι αν η στάθμη της θάλασσας θ' ανεβεί έτσι κι αλλιώς, όπως αποδεικνύεται πως συνέβη κατ' επανάληψη στο παρελθόν, ανεξάρτητα απ' τις όποιες αποφάσεις και μεγαλόστομες διακηρύξεις μας απευθύνουν το Δεκέμβριο απ' το Παρίσι, στην κατακλείδα της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα.
Η απάντηση φυσικά είναι πως δεν ξέρουν, επειδή ο πλανήτης λειτουργεί στη δική του κλίμακα χρόνου, στη γεωλογική κλίμακα που εκτείνεται σε δισεκατομμύρια χρόνια κι όχι στην ανθρώπινη κλίμακα χρόνου, που καλύπτει μόλις λίγες χιλιάδες χρόνια. Ούτε στην κλίμακα χρόνου των πολιτικών, που διαρκεί από μια τετραετία μέχρι ένα δελτίο ειδήσεων στην τηλεόραση. Και ώ, τι έκπληξη, οι πάγοι έλιωναν σε πολύ μικρότερα επίπεδα CO2 απ' τα σημερινά!!!
Όπως είχαμε δει τον περασμένο Νοέμβριο, ψάχνοντας την ιστορία του Ν. Σερρών, βρίσκει κανείς μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία, όπου μπορεί στη σελίδα 6 να διαβάσει τα πιο κάτω: "Κατά την υποδιαίρεση του Μειοκαίνου, στη Σαρμάτιο εποχή, όταν κατακλύστηκε η Χαλκιδική από θάλασσα [αυτή] μπήκε και στο βαθύπεδο των Σερρών-Σιδηροκάστρου-Νιγρίτας και άφησε πολλά ιζηματογενή πετρώματα που αποτελούν τις ψηλότερες αναβαθμίδες του βαθυπέδου των Σερρών." Εκτός απ' τις περιόδους που εξέτασαν οι τωρινοί ερευνητές, υπάρχουν κι άλλες περίοδοι που η στάθμη της θάλασσας μεταβαλλόταν, είτε καλύπτοντας είτε αποκαλύπτοντας τεράστιες εκτάσεις.
Και το Μάιο γράφαμε πως "οι Βρετανοί στέλνουν τα υπεράκτια αιολικά μακριά, πολύ μακριά, να μην τα βλέπουν οι ψηφοφόροι κι εκνευρίζονται: το επόμενο μεγάλο υπεράκτιο πάρκο σχεδιάζεται στο Dogger Bank, πάνω από 80 μίλια ανατολικά των ακτών του Yorkshire, αν βέβαια καταφέρει να εξασφαλίσει επιδοτήσεις. Πρόκειται για ένα πολύ αβαθές σημείο της Βόρειας Θάλασσας, που πριν από μόλις 9 χιλ. χρόνια ήταν ξηρά, γνωστή ως Doggerland, ενώνοντας τη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη. Στη συνέχεια πλημμύρισε, καθώς η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε. Πόσο "ανθρωπογενές CO2" λέτε να υπήρχε τότε κι ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας, πλημμυρίζοντας τη Doggerland;"
Οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών και η μεγάλη αστικοποίηση τα τελευταία 1500 χρόνια έχουν οδηγήσει σε χτίσιμο πολυάνθρωπων πόλεων, όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, στις εκβολές ποταμών: οι Αγγλοσάξονες τρέμουν στην ιδέα πως θα μπορούσε ν' ανέβει η στάθμη της θάλασσας, καθώς μεγάλα τμήματα τέτοιων πόλεων και όλες οι βασικές τους υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια, μετρό, δρόμοι, κλπ) θα βρεθούν στον ωκεανό. Ο τυφώνας Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη έδωσε μια πολύ μικρή πρόγευση του τι θα μπορούσε να συμβεί από την άνοδο τη στάθμης των θαλασσών. Και ναι, μπορεί οι 20 πιο πολυάνθρωπες πόλεις που κινδυνεύουν απ' την άνοδο της στάθμης της θάλασσας να είναι όλες στην Ασία (Σαγκάη, Χονγκ Κονγκ, Βομβάη, Καλκούτα, κλπ), αλλά και Νέα Ορλεάνη και Μαιάμι επίσης είναι στο κάδρο. Όταν λοιπόν ακούτε τους Αγγλοσάξονες και τους Γερμανούς να σας μιλούν για το πόσο κινδυνεύουν το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία και η Κίνα ρωτήστε τους για τα παράλια του Ατλαντικού και της Βόρειας Θάλασσας. Οι πρόγονοί μας, που έχτιζαν στις πλαγιές κι όχι στα παράλια, κάτι περισσότερο ήξεραν.
Το κρίσιμο ερώτημα, στο οποίο οι ερευνητές δεν έχουν απάντηση, είναι με τι ρυθμό ανέβαινε η στάθμη της θάλασσας πριν 125 ή 400 χιλ. χρόνια. Γιατί η μόνη επιλογή που πράγματι υπάρχει είναι η δυνατότητα προσαρμογής των ανθρώπων σ' ένα πλανήτη που συνεχώς αλλάζει επί 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Όπως ξέρουμε απ' τους δεινόσαυρους κι απ' το Δαρβίνο, όποιος δεν προσαρμόζεται στις αλλαγές, δεν επιβιώνει.
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου