Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Ο Λίνεκερ πάντα δικαιώνεται, στο τέλος ο Σόιμπλε θα επιβάλλει το "προσωρινό" Grexit;


Δυο μέρες πριν το δημοψήφισμα θυμηθήκαμε το Γκάρυ Λίνεκερ, το γκολτζή της Εθνικής Αγγλίας που έμεινε στη ιστορία για τη "μυθική" ατάκα "το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζουν 11 εναντίον 11 και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί". Και μπορεί το δημοψήφισμα να κατέληξε σ' ένα καθαρό ΟΧΙ, αλλά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στις 12/7 ήταν απογοητευτικό.

Τρεις ήταν οι επιλογές κατά τον Τσίπρα: αποδοχή της επονείδιστης συμφωνίας, άτακτη χρεοκοπία ή αποδοχή της πρότασης του Σόιμπλε για "προσωρινό" Grexit, "προσωρινή" συμφωνημένη έξοδο απ' το ευρώ. Υπήρχε και η επιλογή της δραχμής, αλλά χρειάζεται προετοιμασία κι όπως φάνηκε προετοιμασία δεν υπήρχε, άλλωστε οι 5 μήνες της νέας κυβέρνησης είναι πολύ λίγοι για τέτοια εγχειρήματα. Όλοι φυσικά γνωρίζουν πως για το "προσωρινό" Grexit ισχύει το "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού", αλλά το πράγμα έχει μπλέξει και να δούμε πώς θα ξεμπλέξουμε.

Ο Σόιμπλε φαίνεται ν' ακούει τη γνώμη των συμβούλων του Υπουργείου του, με επικεφαλής το...
Χάνς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος επανειλημμένα έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας απ' το ευρώ. Και δεν πρέπει να ξεχνούμε πως οι Γερμανοί είναι που επιμένουν εξαρχής για την ...
εμπλοκή του ΔΝΤ στα προγράμματα της "διάσωσης" της Ελλάδας. Δείτε στο παρακάτω βίντεο, με προσοχή στις διατυπώσεις, τι συνεχίζει να λέει ο Σόιμπλε:



Για το λόγο αυτό αξίζει να δούμε την παράγραφο για το ΔΝΤ απ' τη χθεσινή "έκθεση Μοσκοβισί", όπως φαίνεται στο κάτω μέρος της εικόνας: "At this stage, in light of the arrears to the IMF it is impossible to predict how much the IMF could contribute to the programme. Under the current EFF, the IMF has an amount of around EUR 16 bn undisbursed. At this stage, in light of the arrears to the IMF, the IMF is not in a position to contribute to the programme. The preferred creditor status of the IMF needs to be acknowledged. Arrears to the IMF need to be cleared before the IMF is able to disburse. Furthermore, the IMF staff indicated that it would need sufficient assurances--through much stronger prior actions or by waiting for an extended period to allow the authorities to build a track record of strong policy implementation--that arrears will not reoccur before new financing is disbursed. - Σ' αυτό το στάδιο, με βάση την οφειλή σε καθυστέρηση (της Ελλάδας) προς το ΔΝΤ, είναι αδύνατο να προβλέψουμε κατά πόσο το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεισφέρει στο πρόγραμμα. Στο τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα το ΔΝΤ έχει ένα μη εκταμιευμένο ποσό περίπου 16 δισ. ευρώ. Σ' αυτό το στάδιο, με βάση την οφειλή σε καθυστέρηση προς το ΔΝΤ, το ΔΝΤ δεν είναι σε θέση να συνεισφέρει στο πρόγραμμα. Πρέπει να ληφθεί υπόψη το καθεστώς του ΔΝΤ ως προτιμητέου πιστωτή. Η οφειλή σε καθυστέρηση προς το ΔΝΤ πρέπει να εκκαθαρισθεί πριν το ΔΝΤ μπορέσει να εκταμιεύσει. Περαιτέρω, το προσωπικό του ΔΝΤ υπέδειξε πως θα χρειαζόταν απαραίτητες εξασφαλίσεις - μέσω πολύ πιο ισχυρών προαπαιτούμενων ή αναμένοντας για μια εκτεταμένη περίοδο, που θα επιτρέψει στις Αρχές να εφαρμόσουν πειστικά μέτρα- ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί οφειλή σε καθυστέρηση πριν εκταμιευθεί νέα χρηματοδότηση. 
  

Το ακόμα χειρότερο είναι πως η ανάγκη για νέα χρηματοδότηση δεν φαίνεται να προέκυψε ξαφνικά, καθώς, όπως φαίνεται στο πιο κάτω βίντεο, το 2010 ο Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Mega και ενώ η χώρα έχει ήδη δανειστεί 110 δισεκατομμύρια, παραδέχεται ότι θα πρέπει να δανειστούμε επιπλέον 80 δισεκατομμύρια για το 2014-2015, λέγοντας πως "Το έχουμε ξανακάνει κι άλλες φορές αυτό". 



Μύλος λοιπόν; Οι Γερμανοί ζητούν επίμονα το ΔΝΤ, το ΔΝΤ δεν μπορεί να εμπλακεί όσο υπάρχει η οφειλή σε καθυστέρηση, η συμφωνία της 12ης Ιουλίου προβλέπει πως το Μάρτιο 2016 η Ελλάδα πρέπει να υποβάλλει αίτημα βοήθειας προς το ΔΝΤ. Για να βοηθήσει το ΔΝΤ πρέπει το χρέος να είναι βιώσιμο, αλλά το χρέος δεν είναι βιώσιμο, το λέει όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και η Κομισιόν. Το χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο, χρειάζεται  "κούρεμα", αλλά οι κανόνες της Ευρωζώνης δεν επιτρέπουν κούρεμα, ούτε συστηματική χρηματοδότηση απ' τον ESM, προς τον οποίο υποβλήθηκε το Ελληνικό αίτημα δανείου και οι Γερμανοί δεν θέλουν με τίποτα να παραβιάζονται οι κανόνες για άλλους, παρά μόνο γι΄ αυτούς.

Ποια μπορεί να είναι η λύση; Η οφειλή σε καθυστέρηση προς το ΔΝΤ θα αποπληρωθεί με το δάνειο-γέφυρα μέσα στον Αύγουστο, απ' το οποίο θα πληρωθεί και η ΕΚΤ, άρα ο σκόπελος της καθυστερούμενης πληρωμής ξεπερνιέται. Μένει το καίριο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, οπότε ο μόνος τρόπος για να "κουρευτεί", χωρίς "να παραβιαστούν οι κανόνες", είναι και πάλι το "προσωρινό" Grexit, αυτό στο οποίο συνεχίζει να επιμένει ο Σόιμπλε και να το δικαιολογεί η Μέρκελ. Λέτε στο τέλος να έγινε πολλή φασαρία μόνο για ν' ανακεφαλαιοποιηθούν -για ακόμα μια φορά- οι τράπεζες και ν' αυξηθεί ο ΦΠΑ, για να αποπληρώνεται η τραπεζική χασούρα; Θα ερευνηθούν ποτέ σ' αυτή τη χώρα τα "κόκκινα" δάνεια, πού πήγαν τα -πολλά- λεφτά;


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου