Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Η άγνωστη ανανέωση της εγγυητικής για ΔΕΣΦΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΣΦΑ
Ζωντανή, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Αυγούστου, παραμένει η υπόθεση της πώλησης του 66% ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν. Η  πώληση της εταιρείας τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία από τον περασμένο Νοέμβριο είχε ξεκινήσει εις βάθος έρευνα για να διαπιστώσει εάν η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου στην εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο. Τον Ιανουάριο η εξέταση της υπόθεσης "πάγωσε", ενώ έκτοτε τα μηνύματα που έρχονταν από την πλευρά των Αζέρων ήταν συνεχώς αρνητικά. 

Μάλιστα υπήρξαν και επίσημες δηλώσεις από την πλευρά της Socar, που κατέδειξαν τη...
δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πώλησης, ενώ και οι οικονομικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί σε σχέση με 2 χρόνια πριν όταν και υποβλήθηκε η προσφορά των 400 εκ. ευρώ.

Όπως αποκαλύφθηκε προ ημερών στο περιθώριο της ΓΣ των ΕΛΠΕ, η υπόθεση της πώλησης αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τέλος Αυγούστου, ενώ και ο όμιλος των ΕΛΠΕ που έχει λαμβάνειν 212 εκ. ευρώ πλέον έχει διαγράψει την πρόβλεψη που είχε ενσωματωθεί αρχικά στις οικονομικές καταστάσεις του. Όπως ανέφεραν στελέχη των ΕΛΠΕ, πλήρης εικόνα για την έκβαση του διαγωνισμού θα υπάρχει στα τέλη Αυγούστου. 

Γιατί μέχρι τέλος Αυγούστου; Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, είχε κατατεθεί εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης, με διετή διάρκεια, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Μετά τις εκλογές ωστόσο και χωρίς να έχει γίνει γνωστό, μαζί με την κατάρτιση της συμφωνίας πώλησης (ServicePurchaseAgreement) συμφωνήθηκε και η δίμηνη επέκταση της εγγυητικής μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Σημειώνεται τέλος ότι με βάση τα όσα έχουν διαρρεύσει για την έκβαση της εξέτασης της υπόθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ευρωπαϊκή αρχή φέρεται να έχει προτείνει τη μείωση του ποσοστού που θα καταλήξει στην αερική εταιρεία και την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ και τρίτης ευρωπαϊκής εταιρείας.

Το σενάριο αυτό δεν αντιμετωπίζεται με θέρμη από τη Socar και όπως όλα δείχνουν, μετά και τις ευρύτερες εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία, η πώληση βρίσκεται στον αέρα. 

ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου