Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

“Άπατος” ο διαγωνισμός για τα πετρέλαια;

“Άπατος” ο διαγωνισμός για τα πετρέλαια;
«'Απατος» φαίνεται ότι θα πάει ο διαγωνισμός για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο πέλαγος και νότια της Κρήτης αν δεν λάβει παράταση, αφού το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά χαμηλό, λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα. Στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος φαίνεται να έχουν ξεχάσει πως την άλλη εβδομάδα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών σαν να έχουμε ξεχάσει τις καμπάνιες περί των δισεκατομμυρίων που θα εισρεύσουν από τα κοιτάσματα, ασχέτως αν δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

Να σημειωθεί ότι εκτιμάται πως...
τα κοιτάσματα είναι αξίας άνω του 1,7 τρισ. ευρώ σε Ιόνιο και νότια Κρήτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή Νίκου Λυγερού. Σε διάλεξη που διοργάνωσε η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο κ. Λυγερός υποστήριξε πως μόνο το δεύτερο κοίτασμα αρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας για 450 χρόνια.

Λόγω των εξελίξεων, ο κλάδος των υδρογονανθράκων περνά μάλλον σε φάση πιθανών ακυρώσεων διαγωνισμών και σε πιθανό ναυάγιο Απολύτως λογικό, αφού η περίοδος δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τέτοιες υψηλού ρίσκου, ειδικά με την τιμή του πετρελαίου να είναι κάτω από τα 60 δολάρια.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος τελικά να απαξιωθεί ο μεγαλύτερος γύρος παραχωρήσεων που προκηρύχθηκε στην Ελλάδα για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης ίσως κατά 2-3 μήνες το χρονοδιάγραμμα υποβολής προσφορών. Βέβαια, υπάρχουν προσδοκίες ο όμιλος των ΕΛΠΕ να υποβάλει κάποια προσφορά ή όντως κάποιες ρωσικές εταιρείες να κάνουν πραγματικότητα τις υποσχέσεις που έδωσαν στον Παναγιώτη Λαφαζάνη.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου