Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Από το ρωσικό δάνειο που ποτέ δεν ήρθε, έως την "κατάσχεση" των ελληνικών υδρογονανθράκων

Αποτέλεσμα εικόνας για Από το ρωσικό δάνειο που ποτέ δεν ήρθε, έως την "κατάσχεση" των ελληνικών υδρογονανθράκων
Δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων ζήτησε η Ελλάδα από τη Ρωσία, μία κίνηση που ήταν ενταγμένη στα σχέδια της κυβέρνησης για εισαγωγή εθνικού νομίσματος και στήριξή του με ισχυρά συναλλαγματικά αποθέματα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το "Βήμα της Κυριακής".
Το ελληνικό αίτημα, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, δεν απορρίφθηκε από τη Μόσχα, η οποία άρχισε να συζητά αορίστως για 5 δις. δολάρια ως "προκαταβολή" για τον αγωγό South Stream. 

Παράλληλα, αιτήματα για δάνεια σε δολάρια υπέβαλε η Αθήνα και στο Ιράν και στην Κίνα, αλλά..
καμία από τις δύο χώρες δεν θέλησε να κινηθεί με τρόπο που θα επέφερε πλήγμα στην Ευρωζώνη.
Στο σχεδιασμό του "οπλοστασίου" της στήριξης του εθνικού νομίσματος, κεντρική θέση είχε και η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου.
Επικαλούμενο ασφαλείς πηγές, το "Βήμα" σημειώνει ότι ο Α. Τσίπρας ήδη από τις αρχές του 2014 σχεδίαζε να "ποντάρει" στη Μόσχα για να προετοιμάσει την επιστροφή στη δραχμή, ενώ γνώστες των προθέσεών του ήταν, μεταξύ άλλων, και οι κ.κ. Καμμένος, Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Παππάς και Λαφαζάνης. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμούσε ότι μόλις οι Γερμανοί συνειδητοποιούσαν την αποφασιστικότητα της Αθήνας για έξοδο από το ευρώ, θα υποτάσσονταν στο ελληνικό αίτημα για μεγάλη διαγραφή χρέους.
Αυτός ήταν και ο λόγος που, στο μεταξύ, στην πορεία της διαπραγμάτευσης, η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε πολλές προτάσεις συμφωνίας με τους εταίρους, πολύ πιο συμφέρουσες από αυτή στην οποία κατέληξε.
Τελικά, όχι μόνο δεν ήρθε η πολυπόθητη στήριξη, ούτε από τη Μόσχα, ούτε από την Κίνα, ούτε από το Ιράν, αλλά η Γερμανία -που παρακολουθούσε στενά τις ελληνικές κινήσεις- έφτασε ουσιαστικά να "κατασχέσει" πιθανά μελλοντικά έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από υδρογονάθρακες, με την αυτόματη διοχέτευσή τους στο νέο Ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Η Μόσχα "αντάλλαξε" την Αθήνα με το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ
Το ελληνορωσικό φλερτ έληξε άδοξα καθώς, κατά μία εκδοχή, η Ρωσία αντάλλαξε την Αθήνα με το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει το "Βήμα", σχεδόν ταυτόχρονα με το ελληνικό δημοψήφισμα οι ηγέτες των φιλορωσικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας προκήρυξαν τοπικές εκλογές, που ερμηνεύονται ως βήμα απόσχισης, και μάλιστα χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση από την Α. Merkel και τον F. Hollande...
Αυτό το σχέδιο ενίσχυσης της ρωσικής ισχύος στην Ουκρανία φέρεται να αποτελεί έμπνευση του πρώην πράκτορα της KGB και νυν επικεφαλής του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (RISI), Λεονίντ Ρεσέτνικοφ.
Ο κ. Ρεσέτνικοφ, ένας από τους ισχυρότερους συμβούλους του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν,  σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είχε έρθει σε απευθείας επαφή με τον ίδιο τον Α. Τσίπρα αλλά και με τους κ.κ. Κοτζιά, Παππά, Δραγασάκη, καθώς και με την κ. Βαλαβάνη, όταν οι τελευταίοι είχαν επισκεφθεί τη Μόσχα το Μάιο του 2014, ως επίσημοι καλεσμένοι της ρωσικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το "Βήμα", όλοι πλην των κ.κ. Τσίπρα και Παππά γνώριζαν τον ρόλο του κ. Ρεσέτνικοφ στις ελληνορωσικές σχέσεις, κάποιοι και τον ίδιο προσωπικά, από τη δεκαετία του ’80, όταν ήταν δραστήρια στελέχη του ΚΚΕ.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου