Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Μάχη ηγεσίας στα ΕΛΠΕ. Η αντίδραση του Λάτση και ο ρόλος Σκουρλέτη

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
Θέση στη μάχη ηγεσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στα ΕΛΠΕ καλείται να πάρει ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, καθώς ο βασικός μέτοχος αντιδρά σφόδρα στο πρόσωπο του προέδρου που διορίστηκε ως εκπρόσωπος του Δημοσίου από την πολιτική ηγεσία. Η κόντρα τον τελευταίο μήνα και με αφορμή τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, για την αναβάθμισή του, πήρε διαστάσεις και έφτασε ακόμη και στα media, για να εκτονωθεί εν συνεχεία, αφήνοντας όμως ανοιχτές πληγές. 

Στην πραγματικότητα πρόκειται για τη σύγκρουση των οικογενειών Λάτση και Βαρδινογιάννη, καθώς η πρώτη είναι ο βασικός μέτοχος των ΕΛΠΕ και η δεύτερη διατηρεί ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με τον Στάθη Τσοτσορό, νέο πρόεδρο της εταιρίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι...
οικογένεια Βαρδινογιάννη ελέγχει την Motor Oil και τις θυγατρικές της, ανταγωνίστρια των ΕΛΠΕ, στην εσωτερική αγορά.

Η κόντρα όμως δεν σταματάει στις δυο οικογένειες, καθώς εμπλέκεται και ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ιδιοκτήτης της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του Alpha καθώς και η Έλλη Στάη, ιδιοκτήτρια του γνωστού διαδικτυακού portal thetoc.gr.

Από την άλλη πλευρά η οικογένεια Βαρδινογιάννη εκτός από τη συμμετοχή στο Mega Channel ελέγχει απόλυτα τον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο επιχειρηματικό ναρκοπέδιο μέσα στο οποίο καλείται να τοποθετηθεί ο νέος υπουργός ΠΑΠΕΝ με στόχο να βρεθεί modus vivendi.

Δεν είναι λίγοι όσοι αποδίδουν την πλήρη μεταστροφή της θέσης του thetoc.gr, το οποίο ξεκίνησε ως φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση και αυτή τη στιγμή ασκεί δριμεία κριτική, στην σύγκρουση στα ΕΛΠΕ, καθώς η οικογένεια Λάτση είναι –σύμφωνα με πληροφορίες- ο βασικός χρηματοδότης της προσπάθειας της Έλλης Στάη.

Παράλληλα η γνωστή δημοσιογράφος παραμένει και στον Alpha, του Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος βρίσκεται σε πολυεπίπδη και πολυετή επιχειρηματική και προσωπική κόντρα με τον Στάθη Τσοτσορό, η οποία έφτασε και στα δικαστήρια.

Η κόντρα και η… παραίτηση

Η κόντρα του Στάθη Τσοτσορού με τον βασικό μέτοχο των ΕΛΠΕ έφτασε στο απόγειο όταν ο πρώτος αποφάσισε να αναλάβει ρόλο εκτελεστικού προέδρου, ασκώντας δικαίωμα που απορρέει από τη συμφωνία συγχώνευσης των ΕΛΠΕ με την Πετρόλα, του ομίλου Λάτση.

Όπως ήταν αναμενόμενο μαζί με την αναβάθμιση του ρόλου, προβλεπόταν και υψηλότερο πακέτο αποδοχών, από τις 170,000 ετησίως, που ήταν οι αποδοχές του μη εκτελεστικού προέδρου, στις 280,000 ετησίως που ανέρχονται οι αποδοχές του εκτελεστικού.

Το ζήτημα απασχόλησε τα media στη διάστασή του ως αύξηση των αποδοχών του κου Τσοτσορού, καθώς σε περίοδο κρίσης προέκυπτε θέμα αύξηση των αποδοχών ενός διορισμένου από το Δημόσιο στελέχους σε δυσθεώρητο επίπεδο.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό που υπέβοσκε ήταν η διοικητική σύγκρουση μεταξύ του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ για τον έλεγχο της εταιρίας, καθώς και του βασικού μετόχου με την κυβέρνηση για προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής της εταιρίας και status quo στην αγορά.

Εν τέλει και μετά από αντιδράσεις που ήταν αδύνατο να ελεγχθούν  ενόσω η κυβέρνηση βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους ζητήθηκε από τον κο Τσοτσορό να υπαναχωρήσει από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αυτόματη μείωση και του πακέτου αποδοχών του.


ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου