Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Ρύπανση υπεδάφους στα Διυλιστήρια Λάρνακας


Ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και όχι μόνο, είναι η κατάσταση της περιοχής των αποθηκών καυσίμων και διυλιστηρίων (δρόμος Δεκέλειας).

Όπως αναφέρει Μηνάς Χατζησάββα, επαρχιακός Γραμματειακός Λευτουργός Οικολόγων Λάρνακας:

Αυτο που δεν φαινεται είναι μια ‘’.. τοπική ρύπανση η οποία εντοπίζεται στην επιφάνεια του υπόγειου υδροφορέα και σε βάθος από την επιφάνεια του εδάφους μεταξύ 0.5 – 1.5 μέτρων..’’ όπως ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, παραδέχθηκε σε απάντηση του ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2014, μετά από ερώτηση ημερομηνίας 16 Ιανουαρίου 2014 που κατέθεσε ο Πρόεδρος και Βουλευτής Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Είναι θετικότατη εξέλιξη η μετακίνηση των κρατικών αποθηκών καυσίμων του ΚΟΔΑΠ από την Λάρνακα, όμως θα πρέπει άμεσα να αρχίσει η διαδικασία αποσυναρμολόγησης όλων των δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων για να...
απελευθερωθεί το μεγαλύτερο παραλιακό μέρος του κόλπου της Λάρνακας.

Στην συνέχεια θα πρέπει να αρχίσει η διαδικασία πρώτα των μετρήσεων για να διαπιστώσουμε σε τι μέγεθος και μέχρι που έχει φτάσει η ρύπανση και ακολούθως να αρχίσει η διαδικασία αποκατάστασης του περιβάλλοντος στην περιοχή. Η  αποκατάσταση στο περιβάλλον της περιοχής θα πρέπει να καλύπτει τρία επίπεδα (την θάλασσα, την παραλία και την ακτή), δηλαδή το έδαφος και υπέδαφος καθώς επίσης και τα υπόγεια νερά.

Όσο αφορά την οποιαδήποτε τουριστική ή άλλη ανάπτυξη στην περιοχή θα πρέπει να γίνει αρχικά μια δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες / κάτοικους της πόλης να καταγραφούν ιδέες, σκέψεις, εισηγήσεις και προτάσεις τους. Στην συνέχεια θα πρέπει να τεθούν σε τοπικό δημοψήφισμα όλες οι προτεινόμενες επιλογές, όπου οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιοι για το είδος της ανάπτυξης που θα έχει η πόλη τους και ο παραλιακός κόλπος της Λάρνακας.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου