Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Η Μόσχα προτίθεται να συζητήσει τις υποδομές για τον "Turkish Stream" με την ΕΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Μόσχα προτίθεται να συζητήσει τις υποδομές για τον "Turkish Stream" με την ΕΕ
Η Ρωσία σχεδιάζει να συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα με τον αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση αντιπρόεδρό της Μάρος Σεφτσόβιτς τις προοπτικές κατασκευής των υποδομών για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του λεγόμενου "Turkish Stream" και της προέκτασής του, του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού.

Σύμφωνα με τον κ. Νόβακ οι διαβουλεύσεις αυτές πρόκειται να γίνουν κατά τις...
διμερείς ευρωρωσικές συζητήσεις, που "παραδοσιακά προηγούνται των τριμερών διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή και της Ουκρανίας" για τα θέματα της παροχής αερίου στο Κίεβο και μέσω του εδάφους της Ουκρανίας, καθώς και τη διευθέτηση του ουκρανικού χρέους προς τη Ρωσία.

"Γνωρίζουμε ότι εξετάζονται διάφορες εκδοχές και αναμένουμε ποιες εκδοχές θα προτείνει η ΕΕ για την κατασκευή των υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου στο εσωτερικό της. Ελπίζουμε ότι θα μας δώσουν τις προτάσεις τους. Είναι πιθανό να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα κατά τις τριμερείς διαβουλεύσεις, αλλά σε διμερές πλαίσιο", είπε ο κ. Νόβακ σε δημοσιογράφους στο Πετροζαβόντσκ της Ρωσίας, όπου βρίσκεται.

"Χωρίς την Ουκρανία", απάντησε σε διευκρινιστική ερώτηση, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει υποβάλει προς τη Ρωσία οποιεσδήποτε "επίσημες προτάσεις" για το θέμα.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το τουρκικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραχώρησε στη ρωσική Gazprom την απαιτούμενη άδεια για τη διεξαγωγή τεχνικών ερευνών στα τουρκικά χωρικά ύδατα για την "πρώτη γραμμή" του αγωγού με μεταφορική ισχύ 15,75 δισ. κυβικών μέτρων από το σύνολο των 63 του αγωγού. Αυτό δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιλγκίτς.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου