Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Η Φωτιά στον Ασπρόπυργο Ξεκίνησε Από τη... Βουλγαρία

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Φωτιά στον Ασπρόπυργο Ξεκίνησε Από τη... Βουλγαρία
Την πιθανή «σχέση» του παράνομου φορτίου απορριμμάτων, που δεσμεύτηκε στη Βουλγαρία και επεστράφη πριν από έναν μήνα στη χώρα μας, και της πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο, που έπνιξε την Αθήνα με τοξικό νέφος, διερευνούν οι αρχές. Φορτίο και Κέντρο Διαλογής ανήκουν ουσιαστικά στην ίδια εταιρεία, η οποία πριν από τρία χρόνια είχε βρεθεί στην ίδια θέση με άλλο φορτίο προς τη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να της επιβληθεί τότε υψηλό πρόστιμο. Πολλά ερωτήματα γεννώνται στις αρχές σχετικά και με τη δραστηριότητα του Κέντρου Διαλογής στον Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πριν από έναν μήνα οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις βουλγαρικές ότι εντοπίστηκε στη γείτονα παράνομο φορτίο 40 τόνων.Το φορτίο υποτίθεται ότι ήταν ανακυκλώσιμα υλικά, ωστόσο κατά....
τον έλεγχο των βουλγαρικών αρχών αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για σύμμεικτα απορρίμματα και αποφασίστηκε η επιστροφή τους στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι ανάλογο: το 2012 είχε «επιστραφεί» στην Ελλάδα ανάλογο φορτίο και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος είχαν επιβάλει τότε στην εταιρεία (που ονομάζεται Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε.) πρόστιμο ύψους 132.000 ευρώ. Με την επανάληψη του φαινομένου, οι αρχές έχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις ότι η εν λόγω εταιρεία πραγματοποιούσε παρανόμως «εξαγωγή» σκουπιδιών στη γειτονική χώρα.

Πολλά, όμως, ήταν τα μηνύματα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στον Ασπρόπυργο. Το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στον Ασπρόπυργο, ιδιοκτησίας της «Γενικής Ανακυκλώσεως Α.Ε.», ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2008, με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ. Ενα έτος αργότερα, επέκτεινε τη δραστηριότητά του με μια σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης γυαλιού και παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου (RDF). Σταδιακά έλαβε σειρά αδειοδοτήσεων για συλλογή ανακυκλώσιμων απ’ όλη τη χώρα και συνεβλήθη με ΚΔΑΥ και εταιρείες αγοράζοντας ανακυκλώσιμα υλικά. Η σημαντικότερη συμφωνία ήταν αυτή με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που διαχειρίζεται το σύστημα των μπλε κάδων.

Η λειτουργία του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, σύντομα όμως η κατάσταση ανεστράφη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τους 176.000 τόνους υλικών που συνέλεξε μέσω των μπλε κάδων η ΕΕΑΑ το 2012, στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου κατέληξαν οι 52.000 τόνοι. Το 2013, τελευταία χρονιά που η εταιρεία δημοσίευσε ισολογισμό, παρέλαβε 41.000 τόνους από τους 160.000 τόνους της ΕΕΑΑ και το 2014 μόλις 20.000 τόνους από τους 146.000 τόνους. Στις 18.3.2015, η ΕΕΑΑ ενημέρωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι η Γενική Ανακυκλώσεως ανέστειλε στις 14 Μαρτίου τη λειτουργία του ΚΔΑΥ. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2014, η εταιρεία διεγράφη από το κοινοτικό σύστημα οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου EMAS.
Παράλληλα, είχαν συμβεί μια σειρά από άλλα, συνδεόμενα γεγονότα. Οπως ανέφερε προ ημερών ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παν. Λαφαζάνης, το εργοστάσιο κάηκε τρεις φορές τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ «μεγάλωσε» σε έκταση. Η Περιφέρεια Αττικής επέβαλλε επί χρόνια πλήθος προστίμων για τη λειτουργία του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, το τελευταίο πριν από λίγους μήνες. Παράλληλα, άρχισαν να πληθαίνουν οι καταγγελίες για τη λειτουργία του ΚΔΑΥ. Το 2013, δύο οργανώσεις (Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων -ΠΡΩΣΥΝΑΤ και η κίνηση Ecoeleusis) κατέθεσαν έγγραφες καταγγελίες ότι το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου λειτουργούσε ως «πλυντήριο» για τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων (δηλαδή κοινών σκουπιδιών) ως ανακυκλώσιμων. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υπόθεση της Μυκόνου, που όπως αποκαλύφθηκε έστελνε ως ανακυκλώσιμα τα σύμμεικτα απορρίμματά της στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου (και πιθανότατα κατέληγαν στον ΧΥΤΑ Φυλής, ως υπολείμματα ανακύκλωσης, με πολύ χαμηλότερη τιμή βέβαια απ’ ό,τι η χρέωση που αφορά στην απόρριψη των κοινών σκουπιδιών). Οι καταγγελίες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, καθώς δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι, ούτε από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ούτε από άλλον φορέα.
Η φωτιά ήρθε να βάλει τέλος σε όλα. Σύμφωνα με ενδείξεις της Πυροσβεστικής, η φωτιά τελικά ξεκίνησε το Σάββατο 6 Ιουνίου, από τον περιβάλλοντα χώρο προς το εσωτερικό. Τι κάηκε; Αγνωστη ποσότητα απορριμμάτων και αποβλήτων, εφόσον ουδείς γνώριζε τις ποσότητες που ήταν «σταθμευμένες» στον περιβάλλοντα χώρο.
250 παράνομες μονάδες ανακύκλωσης

Κάθε χρόνο, από το 2012 έως το 2014, η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής πραγματοποιούσε ελέγχους στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και είχε επιβάλει τρεις φορές πρόστιμο για απόβλητα και αποθήκευση μεγαλύτερων ποσοτήτων απορριμμάτων από τις επιτρεπόμενες. Το ύψος των προστίμων συνολικά δεν ξεπερνούσε τα 15.000 ευρώ, γιατί η Περιφέρεια δεν έχει την αρμοδιότητα επιβολής υψηλών προστίμων.
Ταυτόχρονα, στη «Γενική Ανακυκλώσεων- Κτηματική Ξενοδοχειακή Α.Ε.» ουδείς γνώριζε τις ποσότητες υλικών που έμπαιναν και έβγαιναν από το εργοστάσιο, εφόσον δεν κρατούσε, ως όφειλε από τη νομοθεσία, μητρώο για τις ποσότητες που διακινούσε.

Καταγγελίες για τις δραστηριότητες του εργοστασίου διατυπώθηκαν σαφώς και από την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, στο περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. «Η συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία διέπραττε σωρηδόν παραβάσεις, αποτελεί χαρακτηριστικό μοντέλο στρεβλής ανάπτυξης, που βασίζεται στην ανεξέλεγκτη παράνομη δραστηριότητα».
Πρόστιμα, εκθέσεις, υπόνοιες, αλλά ουδείς έλαβε μέτρα πριν ξεσπάσει η τέταρτη και μεγάλη πυρκαγιά στον χώρο.
Πάντως, η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε άδεια λειτουργίας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής με τους ιδιοκτήτες ανάλογων εργοστασίων που διαθέτουν άδεια (συνολικά τέσσερα), καταγγέλθηκε ότι περίπου 250 λειτουργούν παράνομα.
(από την εφημερίδα "Καθημερινή", 14/06/2015)


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου