Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Δώρο-άδωρο η απαλλαγή από τον ΕΦΚ για το Φυσικό Αέριο

Δώρο-άδωρο η απαλλαγή από τον ΕΦΚ για το Φυσικό Αέριο
Την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το Φυσικού Αέριο προτείνει η κυβέρνηση σε νομοθετική διάταξη που έφερε στη Βουλή και περιλαμβάνεται στο μίνι φορολογικό, ωστόσο η πρόβλεψή της αφορά μόλις 2-3 βιομηχανίες.

Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών και φέρει και την υπογραφή του ΥΠΑΠΕΝ απαλλάσσονται από τον ΕΦΚ μόνο οι βιομηχανίες ή βιοτεχνίες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη φυσικό αέριο για την παραγωγή των προϊόντων τους. Με δύο λόγια η ρύθμιση αφορά μόνο σε διυλιστήρια και στη βιομηχανία λιπασμάτων (ΒΦΛ).

Το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει ιδιαίτερα...
τον κλάδο και έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα ερωτηματικά ως προς την επιλεκτική εφαρμογή της οδηγίας, καθώς εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια η βιομηχανία έχει θέσει το θέμα στην Πολιτεία, από την οποία περίμενε μια συνολική λύση, όπως άλλωστε είχαν υποσχεθεί και τα αρμόδια Υπουργεία.

Για το θέμα είχε τοποθετηθεί και ο σημερινός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην ομιλία που είχε κάνει στο ΣΕΒ το Μάιο του 2014 είχε σαφώς δεσμευτεί για πλήρη κατάργηση των Ειδικών Φόρων. Παρόλα αυτά, και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διαρκούν όπως γίνεται στην Ελλάδα συνήθως μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης, καθώς στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αργά το βράδυ της Πέμπτης, δεν δίνεται συνολική λύση στο πρόβλημα αλλά ευνοήθηκαν λίγοι.

Φυσικά, είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κάθε άλλο παρά βοηθά τη βιομηχανία, παρά τα όσα ισχυρίζεται το ν/σ, καθώς πρόκειται για αποσπασματική προσέγγιση και αποκλείει το μεγαλύτερο μέρος την ελληνικής βιομηχανίας. Την στιγμή μάλιστα που στην Ελλάδα ο ΕΦΚ είναι 10 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που επιτρέπει η κοινοτικη οδηγία.

Πάντως, η κυβέρνηση έχει ήδη όλα εκείνα τα στοιχεία, από σχετική πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ που δείχνει ότι η κατάργηση των ΕΦΚ δύναται να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 754 εκατ. ευρώ συνεισφέροντας μάλιστα στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία 12.500 θέσεις εργασίας ενώ θα προκαλούσε μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής κατά 1,9 % και των βιομηχανικών τιμών κατά 2,1 %.

Κρίνεται όπως προκύπτει αναγκαίο τα δύο αρμόδια Υπουργεία να επανεξετάσουν το θέμα και να υπάρξει μια συνολική λύση. Οι αποσπασματικές λύσεις ως τώρα μόνο προβλήματα έχουν προκαλέσει και έχουν δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, καθιστώντας τη βιομηχανία όμηρο πολιτικών αποφάσεων, αντί να είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας που μπορεί να οδηγήσει και πάλι τη χώρα στην ανάπτυξη.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου