Η καθημερινότητα τεσσάρων εταιρειών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η πετρελαϊκή Energean Oil & Gas, υπό το φάσμα της χρεοκοπίας και του Grexit, περιγράφεται λεπτομερώς σε χτεσινό ρεπορτάζ των Financial Times.
Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό (Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα στα Αγγλικά), «η καθημερινή δραστηριότητα της Energean, της ελληνικής εταιρείας που παράγει 1.800 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από κοίτασμα στο Βόρειο Αιγαίο συνεχίζεται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε στην Αθήνα.
Το νεοαποκτηθέν πλωτό γεωτρύπανο της Energean αναμένεται ...
να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα έρευνα για νέα κοιτάσματα πετρελαίου στο θαλάσσιο οικόπεδο της εταιρείας.
Όπως τα σχέδια της εταιρείας για στρατηγικές συνεργασίες με αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού έχουν «παγώσει» εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας.
«Ελλείψει της ρευστότητας που προσφέρουν οι τράπεζες στο σύστημα και χωρίς ένα καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, χωρίς διακομματική συναίνεση ότι τομείς ζωτικής σημασίας για την οικονομία, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, και η εκμετάλλευση πρώτων υλών δεν θα επηρεάζονται από τις πολιτικές αλλαγές, το επιχειρηματικό κλίμα θα παραμείνει αρνητικό», υπογραμμίζει ο κ. Ρήγας.
Οι μέτοχοι της Energean, όπως το αμερικανικό hedge fund Τhird Point, υποχρεώθηκαν να χρηματοδοτήσουν πλήρως το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, ύψους 200 εκατ. δολαρίων, εξαιτίας της απροθυμίας των ξένων επενδυτών και τραπεζών να στηρίξουν ελληνικές εταιρείες και project που να σχετίζονται με την Ελλάδα.
Με 30 εκατ. βαρέλια αποδεδειγμένα και πιθανά αποθέματα στο Αιγαίο, δύο άδειες εξερεύνησης στη Δυτική Ελλάδα και κατατεθείσες προσφορές σε άλλες χώρες, η Energean μπορεί να περιμένει για να κοπάσει η καταιγίδα, σημειώνουν οι FT.
«Αυτή τη στιγμή κανείς δεν θέλει να αναλάβει ρίσκο στην Ελλάδα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα όταν επιστρέψει η σταθερότητα», δηλώνει ο κ. Ρήγας.
Να σημειωθεί ότι πέραν της Energean, στο ρεπορτάζ των Financial Times περιγράφεται και η καθημερινότητα του ξενοδοχειακού ομίλου Sani, των ελαιοπαραγωγών της Terra Creta και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου