Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Στο στόχαστρο Λάτση - Cosco μπαίνει η Χαλυβουργική

Στο στόχαστρο Λάτση - Cosco μπαίνει η Χαλυβουργική
Στο στόχαστρο μεγάλων επενδυτών μπαίνει μία από τις πλέον ιστορικές βιομηχανίες της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Λάτσης και Cosco έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά της Χαλυβουργικής, η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ενώ έχει ήδη σε εξέλιξη πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 100 εργαζομένων της. 
Αν και οι συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται...
ακόμη σε αρχικό στάδιο, εντούτοις τα συχνά ραντεβού που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των δύο πλευρών, δείχνουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα. 
To deal στην περίπτωση που ολοκληρωθεί αναμένεται να αλλάξει άρδην την εικόνα του κλάδου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια καταγράφει συσσώρευση ζημιών, κλείσιμο μονάδων και απολύσεις εργαζομένων. 
Ηδη το χαλυβουργείο της Χαλυβουργικής είναι κλειστό από τον Ιούνιο του 2012 και τον επόμενο μήνα κλείνει τρία χρόνια αδράνειας. 
Η χαλυβουργία έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου η οποία αφορά 100 εργαζόμενους, από τους οποίους έχουν ήδη αποχωρήσει 75, ενώ το κόστος της νέας εθελουσίας θα πληρωθεί από τον προσωπικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη της Χαλυβουργικής Κ. Αγγελόπουλου.
Τον Φεβρουάριο του 2013 η Χαλυβουργική είχε βγάλει σε διαθεσιμότητα το 95% του προσωπικού της (ήτοι 200 εργαζομένους) και για ένα μήνα, ενώ είχε προηγηθεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με το οποίο αποχώρησαν 148 εργαζόμενοι. 
Όμως η Χαλυβουργική διαθέτει, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, σημαντικά assets, τα οποία είναι τόσο οι σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις, η χρήση του λιμανιού της Ελευσίνας όσο και η γειτνίαση με το νέο εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, ο διαγωνισμός του οποίου έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία. 
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Όμιλος Λάτση μαζί με την κινέζικη Cosco ενδιαφέρονται για την Χαλυβουργική. 
Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στην Χαλυβουργική είναι σε οριακό σημείο. Το ανακοίνωσε άλλωστε και η ίδια η διοίκηση της όταν με ανακοίνωση της στις αρχές Απριλίου ανέφερε χαρακτηριστικά: " όπως είναι γνωστό ο κλάδος διέρχεται συνεχώς επιδεινούμενη κρίση. Η παρατεινόμενη δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία, σε συνδυασμό με το παράλογο ενεργειακό κόστος (ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο) έχουν πλήξει βαρύτατα την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και έχουν καταστήσει την βιομηχανία χάλυβα ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της ακολουθούμενης ενεργειακής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, η Χαλυβουργική μολονότι διαθέτει από τις πλέον σύγχρονες μονάδες στην Ευρώπη, βιώνει, όπως και οι λοιπές εταιρείες του κλάδου, δραματική πραγματικότητα με μείωση της παραγωγής και συσσώρευση μεγάλων ζημιών. Είναι γνωστό σε όλους ότι το χαλυβουργείο της Εταιρείας δεν λειτουργεί ήδη από τον Ιούνιο του 2012, ενώ οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις λειτουργούν περιοδικά. Καθ' όλο αυτό το διάστημα, η Εταιρεία συνέχιζε να καταβάλει την μισθοδοσία στο σύνολο του προσωπικού κανονικότατα, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια επιχειρηματικά δρώμενα για μονάδες που δεν λειτουργούν".



ΠΗΓΗ:fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου