Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΕΛΠΕ Ευθύνη διοίκησης - κυβέρνησης η ασφάλεια στη δουλειά

Εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ στην πύλη του διυλιστηρίου
Εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ στην πύλη του διυλιστηρίου


Νέα συγκέντρωση για την ενημέρωση των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία που απασχολούνται στο «shut down» των ΕΛΠΕ διοργανώνει σήμερα το πρωί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας στην πύλη του διυλιστηρίου στον Ασπρόπυργο.
Στο μεταξύ, μετά από παρεμβάσεις των κλαδικών Συνδικάτων Μετάλλου και Ενέργειας, για το εργοδοτικό έγκλημα που έγινε στις 8 Μάη και τον τραυματισμό έξι εργατών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή συνάντηση ανάμεσα στο κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας (το οποίο εγκαταστάθηκε μέσα στο έργο, μετά από απαίτηση των συνδικάτων), τους εργολάβους, τη διοίκηση των ΕΛΠΕ και τα σωματεία. Επικεφαλής από το υπουργείο ήταν ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, διορισμένος από τη νέα συγκυβέρνηση.
Το Συνδικάτο Μετάλλου σημειώνει....
: «Στην τοποθέτησή μας καταστήσαμε αρμόδιους και υπευθύνους τα ΕΛΠΕ, τους εργολάβους και το κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας, για την εφαρμογή και την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και των όρων εργασίας και αποδοχών των εργαζομένων. Επιστήσαμε την προσοχή ειδικότερα στο κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας ότι αυτός είναι και ο λόγος που εγκαταστάθηκε μέσα στο εργοτάξιο και επιμείναμε στη γρήγορη και όχι βιαστική έκδοση του πορίσματος σε σχέση με το ατύχημα».
Το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι οι εργολάβοι ήταν στην πλειοψηφία τους απόντες από τη συνάντηση και όσοι είχαν στείλει αντιπροσώπους, στη μία μετρημένη φορά που πήραν το λόγο δήλωσαν αναρμόδιοι για να απαντήσουν! Επίσης και η διοίκηση των ΕΛΠΕ αποφάσισε, για μια ακόμη φορά, να βγάλει την ουρά της απ' έξω και να μην πάρει θέση. Με δεδομένα όλα αυτά, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους «να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να συσπειρωθούν δίπλα στο Συνδικάτο και την επιτροπή μας στο έργο, να απαιτήσουμε να μη δουλεύουμε σαν σκλάβοι».
Σφυρίζει «κλέφτικα» η Περιφέρεια
Στο μεταξύ, στο απυρόβλητο άφησαν τους πραγματικούς υπεύθυνους για το έγκλημα στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.
Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που την περασμένη βδομάδα έφερε το θέμα για συζήτηση, ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, τόνισε πως «αυτό που έγινε την Παρασκευή 8 Μάη στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου δεν είναι απλά ένα εργατικό ατύχημα, πολύ περισσότερο δεν είναι ένα "συμβάν" που θα εκφράσουμε τη λύπη μας, τις ευχές μας στους βαριά τραυματίες και μετά να το ξεχάσουμε μέχρι να γίνει το επόμενο».
Πρόσθεσε ότι «όταν για να περιορίσεις στον ελάχιστο χρόνο το shut down δεν προβαίνεις στις αναγκαίες προεργασίες καθαρισμού - αερισμού των δικτύων, δεξαμενών κ.λπ., όταν πιέζεις τους εργαζόμενους να τελειώσουν γρήγορα και γι' αυτό δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια 12 - 16 ώρες την ημέρα, όταν υπογράφεις σύμβαση με τους εργολάβους που χαμηλώνεις την τιμή και αυτός για να κερδίσει με τη σειρά του προσπαθεί με λιγότερα χέρια να βγάλει περισσότερη δουλειά, τότε όχι απλά φέρνεις πιο κοντά την "κακιά στιγμή" αλλά το κάνεις σίγουρο ότι θα γίνει. Ολα τα παραπάνω ισχύουν για την περίπτωση του Ασπροπύργου και γι αυτό είναι έγκλημα».
Στο κείμενο της απόφασης που πρότεινε η πλειοψηφία, η Περιφέρεια Αττικής περιορίζεται σε ευχολόγια και σε εκκλήσεις προς τη διοίκηση των ΕΛΠΕ και τα αρμόδια υπουργεία να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες δουλειάς. Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απέρριψαν το παραπάνω κείμενο.


ΠΗΓΗ:rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου