Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Καναδάς: «Οχι» από αυτόχθονες κοινότητες στη συμφωνία φ. αερίου 960 εκατ. δολ.


Μία κοινότητα αυτοχθόνων στις δυτικές ακτές του Καναδά απέρριψε πρόταση της πετρελαϊκής εταιρείας Petroliam Nasional Berhad που προέβλεπε αποζημίωση 267.000 δολαρίων (234.000 ευρώ) για το κάθε άτομο της κοινότητας με αντάλλαγμα την άδεια κατασκευής ενός σταθμού εξαγωγής φυσικού αερίου στην προγονική τους γη.
Ο λαός των Λαξ Κου’αλάαμς στη βόρεια Βρετανική Κολομβία απέρριψε ομόφωνα σε τρεις ψηφοφορίες τη συνολική αποζημίωση ύψους 960 εκατομμυρίων δολαρίων και την εκτέλεση του έργου που έχει προϋπολογισμό 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κοινότητα ανησυχεί πως το έργο θα βλάψει το περιβάλλον, καταστρέφοντας τα ενδιαιτήματα των σολομών και άλλων ψαριών, καθώς και πως θα αποτρέψει την καλλιέργεια παραδοσιακών φυτών κοντά στο σταθμό.
Η υποστήριξη ιθαγενών όπως οι 3.600 Λαξ Κου’αλάαμς είναι απαραίτητη για τα σχέδια υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Καναδά και την εξαγωγή τους στις ασιατικές αγορές. Εξάλλου, το περασμένο έτος το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά αναγνώρισε το δικαίωμα των κοινοτήτων αυτοχθόνων να έχουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση των πόρων των προγονικών τους εδαφών, και ας μην έχουν υπογράψει κάποια συμφωνία με την κυβέρνηση.
«Παρά την απόφαση του συμβουλίου, θα συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο και θα κρατήσουμε όλες τις επιλογές ανοικτές ώστε να προχωρήσουμε με το σχέδιό μας», δήλωσαν εκπρόσωποι της εταιρείας.
Η προσφορά αποζημίωσης από την Petronas, τους συνεργάτες της κανι τη κυβέρνηση περιλαμβάνει πληρωμές που συνδέονται με αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων κατασκευών, υποτροφιών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και απόκτηση γης και επιδόματα απασχόλησης, σε βάθος 40 ετών.


ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου