Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

H ψευδαίσθηση της αμερικανικής ενεργειακής ανεξαρτησίας

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Υπάρχει μια αφελής αίσθηση ότι η Αμερική τα επόμενα χρόνια θα γίνει μια ανεξάρτητη ενεργειακή δύναμη που δε θα χρειάζεται να εισάγει πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή και κυρίως από τη Σαουδική Αραβία. Αν και κάποια παραμύθια μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, η αμερικανική ενεργειακή ανεξαρτησία δεν είναι ένα από αυτά, σύμφωνα με ανάλυση της SRSrocco.
Ακόμα και το γεγονός ότι η Αμερική παράγει περισσότερο πετρέλαιο απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 42 χρόνια, αυτό δεν είναι κάτι...
που αναμένεται να διαρκέσει για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με την EIA, η Αμερική παρήγαγε 9,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι και τις 20 Μαρτίου, όταν η προηγούμενη μεγαλύτερη ημερήσια παραγωγή ήταν 9,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως και καταγράφηκε το 1972.
Πολλά έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα των πετρελαϊκών επενδύσεων και το λεγόμενο EROI (Energy Return on Investment) το οποίο έχει σημειώσει δραματική μείωση από τα 100/1 το 1930 σε 5/1 στα λεγόμενα shale gas. Ίσως γίνεται φανερό ότι η αποτελεσματικότητα της άντλησης πετρελαίου είναι 20 φορές χαμηλότερη από το 1930.
Με ακόμα πιο απλά λόγια, σημασία έχει πόσα βαρέλια πετρέλαιο μπορείς να εξάγεις από μια γεώτρηση. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το 2014, η Αμερική εξήγαγε 5.665 βαρέλια από κάθε πλατφόρμα εξόρυξης την ώρα που η Σαουδική Αραβία εξήγαγε το εξωπραγματικό νούμερο των 157.335 βαρελιών από κάθε πλατφόρμα εξόρυξης.



Τα νούμερα όμως είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά. Η Αμερική διέθετε 1527 πλατφόρμες εξόρυξης το 2014 και η Σαουδική Αραβία μόλις 62. Με τις σημερινές τιμές πετρελαίου, οι πλατφόρμες που βρίσκονται σε λειτουργία στην Αμερική είναι 825. Στη Σαουδική Αραβία αυξήθηκαν στις 75.
Το συμπέρασμα που εξάγεται, σύμφωνα με την ανάλυση, είναι ότι ο αμερικανικός πετρελαϊκός κλάδος βρίσκεται μπροστά σε σημαντικά προβλήματα. Η ανάλυση συνεχίζει τονίζοντας ότι τι υψηλότερο κόστος εξόρυξης πετρελαίου στην Αμερική δε θα επιτρέψει ποτέ την ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ. Άλλωστε, μέχρι και το Μάρτιο, οι εισαγωγές πετρελαίου ήταν 6,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αυτό σημαίνει ότι η Αμερική επιλέγει να αποθηκεύσει πετρέλαιο.


ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου