Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Μόσχα: Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρά περίοδο χαμηλών τιμών πετρελαίου


Η Ρωσία θα πρέπει να προετοιμαστεί να ζήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών πετρελαίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov.

Σύμφωνα με το Dow Jones, η οικονομία της Ρωσίας επλήγη πέρυσι από τις δυτικές κυρώσεις και μια απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου στα επίπεδα των 50 δολαρίων ανά βαρέλι από τα 100 που υπολογιζόταν στον προϋπολογισμό. Μαζί με γεωπολιτικά θέματα, αυτοί οι παράγοντες έστειλαν το ρούβλι σε ιστορικά χαμηλά και προκάλεσαν φυγή κεφαλαίου.

Μιλώντας σε ετήσια εκδήλωση στο υπουργείο, ο Siluanov τόνισε..
πως τα ρίσκα που δημιουργούνται από τις κυρώσεις και τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, θέτουν σοβαρές και όχι βραχυχρόνιες προκλήσεις για την οικονομία.

Η Ρωσία, η οποία εξαρτάται πολύ από τις εξαγωγές εμπορευμάτων, θα πρέπει να είναι έτοιμη να ζήσει με χαμηλές τιμές πετρελαίου για αρκετά μεγάλο διάστημα, δήλωσε ο Siluanov. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό το 2017 με μια τιμή κατά μέσο όρο στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, πρόσθεσε.

Οι καθαρές εκροές κεφαλαίων αναμένεται να επιβραδυνθούν φέτος στα περίπου 90 δισ. δολάρια από τα σχεδόν 152 δισ. δολάρια το 2014, τόνισε ο Siluanov. Στο β΄ τρίμηνο του έτους, οι καθαρές εκροές αναμένεται να διαμορφωθούν στα 15 δισ. δολάρια έναντι των 33 δισ. δολαρίων στο α΄ τρίμηνο, δήλωσε.

Ο Siluanov δήλωσε πως η πολιτική του υπουργείου του είναι εστιασμένη στην τόνωση της οικονομίας, η οποία μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά στο β΄ μισό του έτους. Αλλά για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, η Ρωσία πρέπει να δει πρώτα αναζωογόνηση της ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας.

Στους πρώτους δύο μήνες του 2015, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε 1,9%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις αρχές του μήνα.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου