Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Πιθανό νέο κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών στον πετρελαϊκό κλάδο


Η ανακοίνωση της εξαγοράς της βρετανικής BG Group από την Shell, έναντι 70 δισ. δολαρίων, την περασμένη Τετάρτη, ίσως ανοίξει ένα νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ενεργειακό κλάδο, καθώς οι πετρελαϊκές αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της χαμηλής τιμής του μαύρου χρυσού.

Σημειώνεται ότι με την απόκτηση της BG, η Shell αυξάνει κατά 25% τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαχειρίζεται, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων κοιτασμάτων σε Αυστραλία και Βραζιλία, ενώ παράλληλα αποκτά μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά LNG.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές...
, σε ανάλογες συγχωνεύσεις και εξαγορές ενδέχεται να προχωρήσουν στο άμεσο μέλλον και άλλοι παίκτες του κλάδου. Το πλέον πρόσφατο, κύμα συγχωνεύσεων στον πετρελαϊκό κλάδο, πραγματοποιήθηκε κατά τη δεκαετία του 1990, όταν τότε, η αυξημένη παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα, την Αλάσκα και το Μεξικό, είχε οδηγήσει σε πλεονάζουσα προσφορά αργού στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τη Wood Mackenzie, μολονότι στην τρέχουσα περίοδο οι μεγάλες επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου εξετάζουν το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων, λίγες έχουν το απαραίτητο μέγεθος και τα κεφάλαια για να προχωρήσουν σε μεγάλες συμφωνίες.

«Εάν ψάχνετε την επόμενη μεγάλη συμφωνία, η ExxonMobil είναι, πιθανότατα, αυτή που θα "τραβήξει τη σκανδάλη"», επισημαίνουν σε πρόσφατη έκθεση.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου