Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στη βιομηχανική έκθεση του Ανοβέρου κεντρικό θέμα συζήτησης είναι «η βιομηχανία του μέλλοντος».
Η Hannover Messe γίνεται από 13 έως 17 Απριλίου. 6.500 εκθέτες από 70 χώρες δίνουν φέτος το «παρών» στη μεγαλύτερη έκθεση του είδους παγκοσμίως. Εκεί παρουσιάζονται ...
οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις με στόχο μία όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη παραγωγή, ώστε προϊόντα που χρησιμοποιεί ο καθένας μας καθημερινά να είναι όσο το δυνατόν ποιοτικότερα και προσιτά.
«Βιομηχανία 4.0»
Η απάντηση σε αυτό το γρίφο επιχειρείται να δοθεί με πλήρως δικτυωμένες παραγωγικές μονάδες, όπως επισήμανε στην DW ο διευθυντής της έκθεσης του Ανοβέρου Γιόχεν Κόκλερ: «Υπάρχουν παραδείγματα πλήρως δικτυωμένων μονάδων παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν βρίσκει μόνο του το δρόμο στα διάφορα στάδια της παραγωγής. Έτσι κάθε προϊόν είναι μοναδικό. Κατά δεύτερον, το ρομπότ γίνεται συνάδελφος του ανθρώπου, δουλεύει μαζί με τον άνθρωπο σε ομάδα και αναλαμβάνει τη βαριά και μονότονη δουλειά. Και το τρίτο μεγάλο θέμα είναι η ενεργειακή τεχνολογία. Πρόκειται για έξυπνα δίκτυα που διασφαλίζουν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα θα φθάσει με σιγουριά στο εργοστάσιο. Μάλιστα υπάρχουν ήδη σχετικά προϊόντα προς πώληση, κάτι που ήταν αδιανόητο τέσσερα χρόνια πριν».
Οι τεχνολογικές καινοτομίες συνοψίζονται με τον όρο «Βιομηχανία 4.0». Το ζήτημα έχει λάβει πλέον πολιτικές διαστάσεις. Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι αν θέλει η Γερμανία να διατηρήσει τα κεκτημένα της στο χώρο της βιομηχανίας, θα πρέπει να συνεργαστεί για την επίτευξη αυτού του στόχου το σύνολο της κοινωνίας. Ο Γιόχεν Κόκλερ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το ευρύ διεθνές ενδιαφέρον. Στο Ανόβερο δίνουν το «παρών» σημαντικοί παράγοντες του κλάδου από την Κίνα, τη Βόρεια Αμερική και φυσικά την Ινδία, που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα στην Hannover Messe.
Ορισμένοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας κάνουν λόγο για επανάσταση, άλλοι μιλούν για εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία νέα σελίδα στον κλάδο. Μετά την εφεύρεση της ατμομηχανής, το ξεκίνημα της μαζικής παραγωγής και την συνακόλουθη αυτοματοποίηση, το επόμενο στάδιο είναι η δικτυωμένη παραγωγή ή αυτό που πολλοί ονομάζουν το «Ίντερνετ των Πραγμάτων», δηλαδή την επικοινωνία της μηχανής με το προϊόν που παράγει και αντίστροφα.
Η ψηφιακή μετάβαση απαιτεί συνεργασία
Όπως υπογράμμισε ο Κλάους Μίτελμπαχ, πρόεδρος του γερμανικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας και Βιομηχανίας, «σε ό,τι αφορά στα πράγματα είμαστε πολύ ισχυροί στη Γερμανία, έχουμε εταιρείες που ξεχωρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο ίντερνετ δεν είμαστε τόσο ισχυροί. Όμως τώρα τα δύο πεδία ενώνονται και έτσι ξεκινά ένα καινούργιο παιχνίδι και ως εκ τούτου παρουσιάζεται μία νέα ευκαιρία. Ως ηλεκτρονική βιομηχανία θέλουμε να εκμεταλλευθούμε αυτήν την ευκαιρία μαζί με τους εταίρους μας από άλλους κλάδους, κυρίως σε συνεργασία με τον κλάδο της κατασκευής μηχανημάτων».
Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην παραγωγή συνιστά περίπλοκο θέμα, το οποίο απαιτεί σύμφωνα με τον Κλάους Μίτελμπαχ συνεργασία ανάμεσα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις των διαφόρων βιομηχανικών κλάδων. Ο διευθυντής της Hannover Messe Γιόχεν Κόκλερ υπενθυμίζει ότι 15 χρόνια πριν γινόταν ακόμη χρήση δισκετών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Σήμερα είμαστε σε θέση να μοιραζόμαστε τεράστιο όγκο δεδομένων μέσω των κινητών μας τηλεφώνων. Όπως εκτιμά ο κ. Κόκλερ, και η βιομηχανία βρίσκεται στα πρόθυρα μίας αντίστοιχης προόδου.
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
ΠΗΓΗ:fpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου