Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Κρατικό σχέδιο "δεν πληρώνω"… ιδιώτες

Αποτέλεσμα εικόνας για "δεν πληρώνω"
Κορυφώνεται το κρατικό σχέδιο «δεν πληρώνω»… ιδιώτες σε μία προσπάθεια να βρεθούν τα λεφτά για τις απόλυτα αναγκαίες δαπάνες του Απριλίου (πληρωμή ΔΝΤ, έντοκα μισθοί/συντάξεις). Και τούτο διότι δεν έχει διασφαλιστεί ότι στο επόμενο EWG της Μεγάλης Τετάρτης θα δοθεί προσωρινή χρηματοδοτική «ανάσα» από τους δανειστές, που παρακολουθούν τις διφορούμενες θέσεις της Αθήνας για το «σχέδιο» μέτρων, διανύοντας από σήμερα τις δικές τους ολιγοήμερες διακοπές λόγω του καθολικού Πάσχα.

Η κυβέρνηση όχι μόνο «ξύνει» τον..
πάτο των διαθεσίμων φορέων του δημοσίου «δανειζόμενη» προσωρινά (;) τα τελευταία κεφάλαια που έχουν απομείνει αλλά και «παγώνει» κάθε είδους πληρωμές που θεωρούνται «μη αναγκαίες» από αυτές προς προμηθευτές και  συμβασιούχους του δημοσίου, προς δικαιούχους του ΕΣΠΑ αλλά και κονδυλίων που και αποθεματικών φορέων ακόμη και για δάνεια της ΕΕ.

Στο τέλος Ιανουαρίου (σ.σ. τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ) τα χρέη κράτους προς ιδιώτες άνω των 90 ημερών καθυστέρησης (προμηθευτές, συμβασιούχοι κλπ) μαζί με τις βεβαιωμένες εκκρεμείς επιστροφές φόρων ήταν 3,75 δισ. ευρώ. Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι εβδομάδα με την εβδομάδα, οι οφειλές αυξάνονται καθώς από το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου η εντολή ήταν σαφής: πληρώστε μόνο τα αναγκαία.

Πλέον οι «φωνές» από την αφορά αλλά και από φορείς του ευρύτερου δημοσίου κορυφώνονται. Πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για καθυστερήσεις ακόμη και σε κοινωνικά προγράμματα του ΕΣΠΑ όπως η στήριξη παιδικών σταθμών, ενώ δεν πληρώνονται μικρά και μεγάλα κατασκευαστικά έργα. «Δαπάνες για επενδύσεις συγχρηματοδοτούμενες και μη δεν γίνονται» λένε αρμόδιοι φορείς και εξηγούν ότι πρέπει να έρθει όχι μία «μικρή διευκόλυνση» όπως αυτή που επιχειρεί η κυβέρνηση,  αλλά να ομαλοποιηθεί η χρηματοδοτική κατάσταση της χώρας «για να μπορούμε να προγραμματίσουμε πληρωμές»….

Στο στόχαστρο μπαίνουν και φορείς που έχουν αποθεματικά για υποδομές που δεν γίνονται μόνο από κοινοτικά κονδύλια, αλλά και από δάνεια οργανισμών της ΕΕ όπως  η ΕΤΕπ. Το ΥΠΟΙΚ αποφάσισε να λάβει τα διαθέσιμα του πρώην ΟΣΚ το ήμισυ των οποίων είναι υπόλοιπο δανείου της ΕΤΕπ που έχει δοθεί με αυστηρούς αλλά και προνομιακούς όρους για ανέργεση σχολείων…

Αγωνία για τη διαπραγμάτευση
Με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ να δηλώνει προ ημερών «no comment” στο ερώτημα αν θα καταστεί εφικτή τον Απρίλιο η πληρωμή και του ΔΝΤ (448 εκατ. ευρώ στις 9/4) και η κάλυψη των εντόκων (2,4 δισ. ευρώ) αλλά και η πληρωμή μισθών συντάξεων στο τέλος του μήνα, το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να ζητά λύση από τους δανειστές.

Η κυβέρνηση ζητά μέρος του πακέτου των «δόσεων» ή χρηματοδοτική διευκόλυνση ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας (σ.σ. συνεδριάζει την Μεγάλη Τετάρτη τακτικό Euro Working Group). Ωστόσο, από τους «θεσμούς» δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ένδειξη για «πράσινο φως», ενώ παράλληλα δημιουργούνται ερωτήματα για τις διφορούμενες ελληνικές θέσεις για το «σχέδιο» μέτρων που διέρρευσε την Τετάρτη.

Χθες η κυβέρνηση επιχείρησε να  διασκεδάσει τις υπόνοιες ότι έχει υπαναχωρήσει από την "κόκκινη" γραμμή της για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2-1,5% το 2015, λέγοντας ότι  εάν ξεπεραστεί ο στόχος του 1,2-1,5% του ΑΕΠ, τότε τα επιπλέον έσοδα θα διανεμηθούν στην κοινωνία. Στο έγγραφο 26 σελίδων που διέρρευσε την Τετάρτη μέσω των FT, υπάρχει σενάριο βάσης ( σ.σ χωρίς τη λήψη μέτρων) για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ και ακόμη δύο σενάρια για πρωτογενές πλεόνασμα 3,1% του ΑΕΠ ή 3,9% του ΑΕΠ.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου