Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές των επιδομάτων των συνταξιούχων

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές των επιδομάτων των συνταξιούχων
Συνταγματικές και σύμφωνες με τους διεθνείς και  Ευρωπαϊκούς νομοθετικούς κανόνες  είναι οι  περικοπές  των επιδομάτων (δώρων) Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και του επιδόματος θερινής αδείας των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (εκτός του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων), που έγινε με την μνημονιακή νομοθεσία.

Αυτό, αποφάσισε κατά ....
πλειοψηφία το Α΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων του (1031-1035/2015)  και απέρριψε αντίστοιχες προσφυγές Συλλόγων Συνταξιούχων.

Με μνημονιακούς νόμους (3845/2010, κ.λπ.) που επέφεραν μέτρα λιτότητας  αλλά και με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών και Εργασίας του 2010 έγιναν περικοπές στα επιδόματα των συνταξιούχων (Χριστουγέννων, Πάσχα, κ.λπ.).

Έτσι, προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο οι : 1) Πανελλήνια Ομοπσονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ, 2) Πανελλήνιο Σωματείο Συνταξιούχων Εργατοϋπαλλήλων Εταιρειών Πετρελαίου και Υγραερίου, 3) Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Ανάπτυξης, 4) Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, 5) Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 6) αισθητός αριθμός συνταξιούχων.

Όλα τα Σωματεία, υποστήριζαν ότι οι περικοπές των επιδομάτων των απόμαχων της εργασίας είναι αντίθετες σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, ενώ παράλληλα προσκρούουν στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και σε Διεθνείς συμβάσεις. Ακόμη, υποστήριζαν ότι από το κράτος δεν αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις πριν την περικοπή των επιδομάτων.

Όμως, οι  σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς των συνταξιούχων (και τις προσφυγές τους φυσικά) κρίνοντας ότι οι περικοπές των επιδομάτων έγιναν στο πλαίσιο σειράς νομοθετικών μέτρων λιτότητας  και απέβλεπαν στον περιορισμό  των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, ο οποίος θα συνέβαλε στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Ακόμη, αποφάνθηκαν οι δικαστές ότι οι επίμαχες περικοπές «δεν αντίκειται στα άρθρα 22 του Συντάγματος και 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της  ΕΣΔΑ, ούτε στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 22 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας».

Ούτε είναι οι επίμαχες περικοπές αντίθετες στην Διεθνή Σύμβαση «περί του Ευρωπαϊκού Κώδικος Κοινωνικής Ασφαλείας», σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Νίκος Σακελλαρίου μειοψήφησε σε όλες τις περιπτώσεις και τάχθηκε απέναντι από τους συναδέλφους του, υποστηρίζοντας  ότι οι περικοπές των επιδομάτων των συνταξιούχων  είναι αντίθετες στο Σύνταγμα,  την ΕΣΔΑ, κ.λπ.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου