Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Τι αλλάζει στην προκαταβολή φόρου

Αποτέλεσμα εικόνας για Τι αλλάζει στην προκαταβολή φόρου
Αλλαγές στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος που βεβαιώνεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης φέρνει απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που βρίσκεται σε φάση σύνταξης και αφορά στην εφαρμογή των άρθρων 69 και 70 του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος.

Για την προκαταβολή φόρου θα μετρά πλέον ..
μόνο το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Με βάση το σημερινό καθεστώς ο φορολογούμενος πρέπει να καταβάλει προκαταβολή φόρου ύψους 55% επί του συνόλου του εισοδήματός του από κάθε πηγή αφού του αφαιρεθούν φόροι που έχουν ήδη παρακρατηθεί όπως είναι ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών. Με βάση το νέο σύστημα που προωθείται θα υπολογίζεται προκαταβολή φόρου μόνο επί του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού αφαιρεθούν οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί.

Παράδειγμα
Ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα 20.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες (του έχει παρακρατηθεί φόρος 98,5 ευρώ) και 20.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα. Το συνολικό του εισόδημα είναι 40.000 ευρώ και ο συνολικός φόρος που του αναλογεί είναι 5.300 ευρώ (φόρος μισθωτών υπηρεσιών και φόρος 26% για την επιχειρηματική δραστηριότητα). Με βάση το σημερινό σύστημα του αναλογεί προκαταβολή φόρου 2.915 ευρώ από την οποία αφαιρούνται τα 98,5 ευρώ που του παρακρατήθηκαν από το μισθό, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει προκαταβολή φόρου 2.816,5 ευρώ.

Με το νέο σύστημα η προκαταβολή θα υπολογιστεί μόνο επί του φόρου που προκύπτει από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Έτσι θα του βεβαιωθεί το 55% του φόρου των 5.200 ευρώ που αναλογεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή 2.860 ευρώ και από αυτά θα αφαιρεθεί η παρακράτηση φόρου 98,5 ευρώ που έχει γίνει από το μισθό. Έτσι ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει προκαταβολή 2.761,5 ευρώ. Δηλαδή 55 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το σημερινό καθεστώς. Στις περιπτώσεις που το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν το αν θα γίνει προκαταβολή θα εξαρτάται από το ύψους του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες ή συντάξεις. Αν το εισόδημα από μισθούς είναι μεγαλύτερο από τις άλλες κατηγορίες εισοδήματος τότε δεν θα βεβαιώνεται πρόσθετη προκαταβολή φόρου για το φόρο που αναλογεί στη διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος. Αν οι μισθοί είναι χαμηλότεροι τότε θα βεβαιώνεται προκαταβολή επί του φόρου που αναλογεί στη διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος.

Μείωση προκαταβολής
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν μείωση του εισοδήματός τους πάνω από 25% θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν και την προκαταβολή φόρου. Αυτό θα γίνεται με αίτηση προς την εφορία η οποία θα πρέπει να απαντηθεί εντός τριών μηνών. Εφόσον δεν απαντηθεί τότε θα θεωρείται ότι είναι θετική.

Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος είχε μείωση του εισοδήματός εντός του τρέχοντος φορολογικού έτους κατά 30% θα υποβάλει αίτηση και εφόσον γίνει δεκτή θα μειώσει κατά 30% την προκαταβολή φόρου που του έχει βεβαιωθεί με το εκκαθαριστικό. Η μείωση θα μπορεί να γίνει στις ανεξόφλητες δόσεις του εκκαθαριστικού.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου