Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η Βιοχάλκο ετοιµάζει «απόδραση» - Τα "δώρα" που της προσφέρουν για να...ξενιτευτεί

Η Βιοχάλκο ετοιµάζει «απόδραση» - Τα "δώρα" που της προσφέρουν για να...ξενιτευτεί

Σηµαντικές συναντήσεις µε αξιωµατούχους της βρετανικής κυβέρνησης πραγµατοποίησε πολύ πρόσφατα ο γιος του «πατριάρχη» του Οµίλου της Βιοχάλκο, Νίκου Στασινόπουλου, Μιχάλης, µε στόχο τη µεταφορά στο εξωτερικό µέρους της ελληνικής παραγωγής της εταιρείας.
Οπως αναφέρουν διασταυρωµένες πληροφορίες....
του «Moneypro», ο κ. Στασινόπουλος συναντήθηκε στο Λονδίνο µε τον Vince Cable, υπουργό Επιχειρηµατικότητας και Καινοτοµίας της Αγγλίας, προκειµένου να συζητήσει το ενδεχόµενο µεταφοράς κάποιων εκ των εν Ελλάδι παραγωγικών µονάδων σε άλλες, που θα «χτιστούν» στα Midlands, στην περιοχή δηλαδή όπου η Βιοχάλκο διαθέτει ήδη ένα εργοστάσιο και συγκεκριµένα στο Bridgnorth, το οποίο εξειδικεύεται στην έλαση αλουµινίου και στην παραγωγή ταινιών λιθογραφίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σκέψεις των στελεχών της διοίκησης επικεντρώνονται αρχικά στη µεταφορά ορισµένων µονάδων του οµίλου που λειτουργούν στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

ΕΠΙ∆ΟΤΗΣΗ. Αυτό που φαίνεται να εξασφάλισε ο κ. Στασινόπουλος από τη βρετανική κυβέρνηση είναι η γενναία επιδότηση του εργασιακού κόστους, αλλά και σηµαντικές φοροαπαλλαγές, οι οποίες θα εξαρτηθούν από το ύψος της επένδυσης.

Είναι προφανές ότι αυτή η κίνηση, αν και εφόσον ολοκληρωθεί, θα διαδεχθεί τη φυγή της εταιρείας από την Ελλάδα, δηλαδή όταν πριν από περίπου ενάµιση χρόνο µετέφερε την έδρα της στο Βέλγιο και συγκεκριµένα στις Βρυξέλλες, επικαλούµενη την κατάρρευση της αγοράς χάλυβα-χαλκού, αλλά και το αυξηµένο ενεργειακό, χρηµατοοικονοµικό και φορολογικό κόστος, που την οδήγησαν στην καταγραφή σηµαντικών ζηµιών. Κάτι που επιβεβαιώθηκε αµέσως µετά, ως προς αυτό το σκέλος, στην ανακοίνωση των µεγεθών 9µήνου του 2013, από τα οποία προέκυψαν συνολικές ζηµίες 91,6 εκατ. ευρώ στις τρεις κύριες θυγατρικές (Σιδενόρ, Χαλκόρ, Ελβάλ). 

Η «αλλοδαπή» Viohalco ιδρύθηκε ως βελγική Ανώνυµη Εταιρεία τον Μάιο του 2013, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων µε τη Βιοχάλκο-Ελληνική Βιοµηχανία Χαλκού και Αλουµινίου Α.Ε. και την Cofidin SA. Τον Νοέµβριο του ίδιου έτους, η Viohalco εισήχθη στην οργανωµένη αγορά Euronext Brussels, ενώ η Βιοχάλκο-Ελληνική Βιοµηχανία Χαλκού και Αλουµινίου Α.Ε. και η Cofidin SA συγχωνεύθηκαν µε αυτήν. Τον Φεβρουάριο του 2014, η Viohalco προέβη στη δευτερογενή εισαγωγή των µετοχών της στο Χρηµατιστήριο Αθηνών.

Ο Οµιλος της Βιοχάλκο, µεταξύ άλλων, είχε υποστηρίξει τότε ότι η συγχώνευση, που σκοπό είχε τη µεταφορά της έδρας στο Βέλγιο και την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηµατιστήριο Euronext Brussels, είχε αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση της πρόσβασής της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, επ’ ωφελείαν της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της µακροπρόθεσµης βιωσιµότητας των θυγατρικών εταιρειών της.

∆εδοµένης της περιορισµένης ρευστότητας από την οποία πληττόταν η ελληνική οικονοµία και παρά τη στήριξη που έχει λάβει ο όµιλος από τις ελληνικές τράπεζες, η αναζήτηση πρόσθετων πηγών χρηµατοδότησης θεωρήθηκε επιβεβληµένη, προκειµένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι επενδύσεις των θυγατρικών εταιρειών της και να καλυφθούν σε ανταγωνιστικό κόστος οι αυξηµένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.

Ωστόσο, όλες αυτές οι συγχωνεύσεις προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις στους µικροµετόχους της εταιρείας, καθώς η Βιοχάλκο αρνήθηκε να υποβάλει δηµόσιες προτάσεις για τις θυγατρικές της και να τους καταβάλει το σχετικό τίµηµα. Μάλιστα, η απειθαρχία του οµίλου Βιοχάλκο να υποβάλει δηµόσιες προτάσεις ανάγκασε την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να του επιβάλει πρόστιµο 230.000 ευρώ, γιατί δεν συµµορφώθηκε µε τη νοµοθεσία. Οµως είναι προφανές πως ένα πρόστιµο 230.000 ευρώ αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των εκατοµµυρίων ευρώ που έπρεπε να καταβληθούν στους µετόχους µειοψηφίας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η πρακτική της Βιοχάλκο, ενός εκ των µεγαλύτερων βιοµηχανικών οµίλων στην Ελλάδα, αποτέλεσε, µετά και τη φυγή της Coca Cola, ένα ακόµη σοβαρό πλήγµα στη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς και στην επενδυτική εµπιστοσύνη.
Οι µονάδες της σε τρεις χώρες
Ποια και πόσα είναι τα εργοστάσια του Οµίλου Βιοχάλκο που λειτουργούν σήµερα και ποια µπορεί και να µετακοµίσουν, αν και εφόσον ολοκληρωθεί το σχέδιο της διοίκησης;

- ΣΙ∆ΕΝΟΡ: Η Σιδενόρ λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη εργοστασιακή µονάδα, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή προϊόντων χάλυβα σε ποικίλες µορφές, διαστάσεις και ποιοτικά χαρακτηριστικά. 

- ΑΕΙΦΟΡΟΣ: Οι µονάδες των εταιρειών Αειφόρος στη Θεσσαλονίκη και στον Αλµυρό Μαγνησίας και Aeiforos Bulgaria στο Pernik Βουλγαρίας ανακυκλώνουν τα παραπροϊόντα που προκύπτουν από τις αντίστοιχες παραγωγικές µονάδες στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η Αειφόρος παράγει ένα ευρύ φάσµα τελικών προϊόντων για χρήση στην οδοποιία και στη βιοµηχανία δοµικών υλικών, καθώς και µέταλλα για τη βιοµηχανία επεξεργασίας µετάλλων.

- SOVEL: Η Sovel, θυγατρική της Σιδενόρ, απέκτησε το 1996 τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας Μεταλλουργική Χάλυψ στον Αλµυρό Μαγνησίας. Το βιοµηχανικό συγκρότηµα, που περιλαµβάνει χαλυβουργείο, ελασµατουργείο, µονάδα παραγωγής πλεγµάτων και βοηθητικές µονάδες, είναι εγκατεστηµένο σε συνολική έκταση 1.011 στρεµµάτων.

-ERLIKON ΚΙΛΚΙΣ: Το εργοστάσιο της Erlikon στο Κιλκίς είναι παραγωγός ηλεκτροδίων συγκολλήσεων και ελέγχει περίπου τα δύο τρίτα της εγχώριας αγοράς. Επίσης, έχει επεκταθεί στις αγορές των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

- ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή χαλυβδοσωλήνων µεσαίας και µεγάλης διαµέτρου για τη µεταφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και νερού, καθώς και στην παραγωγή κοιλοδοκών για τον κλάδο των κατασκευών. Η κύρια παραγωγική µονάδα της είναι εγκατεστηµένη στη Βιοµηχανική Περιοχή της Θίσβης στη Βοιωτία.

- ΧΑΛΚΟΡ: Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις του Οµίλου Χαλκόρ στο τέλος του 2010 περιλάµβαναν συνολικά οκτώ εργοστάσια στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία.

- ΕΛΒΑΛ: Η παραγωγική βάση του Οµίλου ΕΛΒΑΛ περιλαµβάνει 10 βασικές βιοµηχανικές µονάδες, εκ των οποίων οι οκτώ είναι εγκατεστηµένες στην Ελλάδα και δύο στη Μεγάλη Βρετανία και τη Βουλγαρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


ΠΗΓΗ:fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου