Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Θα υπάρξει κάποιο τέλος στην αδιάκοπη πτώση του πετρελαίου;


Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent έπεσε κάτω από τα $56.50 ανά βαρέλι σήμερα, ενώ το πετρέλαιο τύπου WTI έπεσε κάτω από τα $46.20 ανά βαρέλι. Σε μηνιαία έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ανέφερε ότι η αμερικανική παραγωγή έως τώρα δείχνει ελάχιστα δείγματα αποδυνάμωσης. Αντίθετα, συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες. Η ΙΕΑ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σύντομα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τυχόν έλλειψη επιπλέον χώρου για να αποθηκεύσουν το πετρέλαιοπου παράγουν. Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση τις τιμές, γεγονός που θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Όπως φαίνεται τελικά, υπάρχουν ισχυρές θεμελιώδεις δυνάμεις στην αγορά που υπερνικούν οποιαδήποτε εκτίμηση τεχνικής ανάλυσης. Από τη στιγμή που η προσφορά υπερκαλύπτει τη ζήτηση και αυτό το γεγονός δεν κάνει τους αντίστοιχους οργανισμούς ή πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να λάβουν κάποια μέτρα ανάσχεσης του καθοδικού κύματος, οι πιέσεις αναμένεται να είναι έντονες, αλλά πλέον ελεγχόμενες. Η πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014 και συνεχίζεται. Μόνο κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου υπήρξε μια ανοδική κίνηση η οποία τον Μάρτιο διακόπηκε. Ενδιάμεσες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μ. Ανατολή και απεργίες σε διυλιστήρια δεν φαίνεται να έχουν ισχυρή επίδραση στην τάση των τιμών, παρά μόνο βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, οι traders στην αγορά εμπορευμάτων πρέπει να γνωρίζουν ότι πέρα από την αυξημένη μεταβλητότητα των futures, όταν ένα στοίχημα είναι για πολύ καιρό τοποθετημένο μονόπλευρα, τότε γίνεται πολύ πιο ξαφνική και με ένταση μια ενδεχόμενη αντιστροφή τάσης. Ας μην ξεχνάμε ότι το ελατήριο στην τιμή του πετρελαίου έχει συμπιεστεί τόσο, που μπορεί να φανταστεί κάποιος τι θα συμβεί όταν αυτό αφεθεί ελεύθερο.

(Ελευθέριος Στακιάς, DailyFX Senior Analyst)



ΠΗΓΗ:energypress.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου